14 °C Argos, GR
28 Φεβρουαρίου 2024

Η Hellenic Sea planes εντάσσει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της το λιμάνι της Καλαμάτας!

Ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας!

H Πελοπόννησος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναφορικά με την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων και αυτό επιβεβαιώνεται από τις καλπάζουσες εξελίξεις γύρω από την άδεια που αναμένεται να χορηγηθεί στο υδατοδρόμιο της Καλαμάτας.

Ειδικότερα, με την έλευση του μήνα Αυγούστου η Καλαμάτα έλαβε την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τόσο από πλευράς της Hellenic Sea planes που έχει αναλάβει την αδειοδότηση του έργου όσο και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της πόλης.

Πλήρης ο φάκελος του υδατοδρομίου!

Η εκκρεμότητα που αφορούσε την άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εξαλειφθεί καθώς ανακοινώθηκε η έγκριση της και πλέον ο τεχνικός φάκελος του υδατοδρομίου κατατέθηκε πλήρως επικαιροποιημένος και σύμφωνος με το νέο νόμο στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αδειοδότησης του.

Η υλοποίηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας φέρει την σφραγίδα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ξεκίνησε την διαδικασία δημιουργίας υδατοδρομίου από την εποχή που ήταν Δήμαρχος της πόλης, αλλά και του νέου Δημάρχου που παρέλαβε την σκυτάλη κ. Θανάση Βασιλόπουλου που με επίμονή και στρατηγική βλέπει ότι οι προσπάθειες του στέφονται με επιτυχία, ώστε τα υδροπλάνα να πετάξουν λίαν συντόμως πάνω από το Μεσσηνιακό Κόλπο.

Σε σχετική αναφορά ο  Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε:

«Ως Δήμος Καλαμάτας νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, που επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση του υδατοδρομίου στην πόλη μας. Ενός σπουδαίου έργου που θα υλοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, λειτουργώντας παράλληλα και συμπληρωματικά με τα μέσα μεταφοράς. Είμαστε ικανοποιημένοι που μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, όπου με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου δείχνει την ξεκάθαρη πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα που εκκρεμούσαν. Ευελπιστούμε σύντομα το έργο να ολοκληρωθεί και εντός του 2022 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στην Καλαμάτα. Πλέον δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις.

Από σήμερα, η Καλαμάτα εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων, και σε μία νέα εποχή ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων, νέων μεταφορικών υπηρεσιών καθώς και νέων επιλογών για τους δημότες και επισκέπτες της Καλαμάτας… »

Βάση του πλάνου που αφορά το έργο, το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας προβλέπεται να περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και αποσκευών συνολικής επιφανείας 120 τ.μ καθώς και πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων.

Τα υδροπλάνα που θ’ αναλάβουν το πτητικό έργο είναι τα VikingTwinOtterSeries 400, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες το καθένα και ν’ αναπτύσσουν ταχύτητα έως 320 χιλιόμετρα την ώρα. Όσον αφορά στο πτητικό έργο, αυτό αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά, ξεκινώντας από έως πέντε ζεύγη πτήσεων ημερησίως (άφιξη – αναχώρηση) στην έναρξη της δραστηριότητας (2022) και αγγίζοντας, σε βάθος πενταετίας, το μέγιστο, που θα είναι έως είκοσι ζεύγη πτήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις) ημερησίως. Στο υδατοδρόμιο αναμένεται ν’ απασχολούνται μέχρι πέντε άτομα.

Με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου, η HellenicSeaplanesθα εντάξει στο σχέδιο πτήσεων της δρομολόγια από την Καλαμάτα προς άλλους προορισμούς της Πελοποννήσου, όπου μεταξύ άλλων θα είναι και η διασύνδεση της Μεσσηνίας με την Αρκαδία και συγκεκριμένα  με τη Λίμνη Τάκα καθώς  και η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, η Μονεμβάσια, η Ελαφόνησος, κ.λπ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της HellenicSeaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους τοποθετήθηκε σχετικά με την πορεία του υδατοδρομίου της Καλαμάτας:

«Οι συντονισμένες ενέργειες από όλες τις συμμετέχουσες πλευρές φέρουν αποτέλεσμα και η περίπτωση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας το επιβεβαιώνει ξεκάθαρα. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη με στρατηγική σημασία για τη HellenicSeaplanesκαι το σχέδιο πτήσεων που θα χαραχθεί από και προς το υδατοδρόμιο της θα διασυνδέσει πολλές γειτονικές περιοχές, ενώ είναι 100% σίγουρο ότι η παρουσία του υδατοδρομίου θα ισχυροποιήσει την ήδη υπάρχουσα τουριστική δύναμη της Καλαμάτας, όντας προορισμός που μπορεί να υποστηρίξει  πολλά και διαφορετικά είδη τουρισμού».

 

Περισσότερα Άρθρα

Ορκίζεται στις 11:00 η νέα Βουλή

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίζεται σήμερα η Βουλή των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί, με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από […]

Γ. Γαβρήλος: Στον Δήμο Ερμιονίδας για αυτοψία των πρόσφατων ζημιών

Συνοδευόμενος από τον Συντονιστή της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ερμιονίδας, κ. Σταύρο Κούστα, και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ερμιονίδας, κ. Σπύρο Αντουλινάκη, ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος βρέθηκε σήμερα στον Δήμο Ερμιονίδας για να δει από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη ισχυρή νεροποντή. Όπως ο ίδιος δήλωσε, η Ερμιόνη έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε βασικές […]