19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Άγιος Παντελεήμων

Μεγαλομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 27 Ιουλίου.

Ο Παντολέων, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του Ευστόργιος ήταν ειδωλολάτρης και η μητέρα του Εύβουλη χριστιανή. Βαπτίστηκε χριστιανός από τον ιερέα και γιατρό της πόλης Ερμόλαο κι έλαβε το όνομα Παντελεήμων.

Ο Παντελεήμων ήταν γιατρός στο επάγγελμα και θεράπευε τους αρρώστους του χωρίς αμοιβή, γι’ αυτό κατατάσσεται στη χορεία των αγίων, που ονομάζονται «Ανάργυροι».

Μαρτύρησε με αποκεφαλισμό επί ρωμαίου αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286-305).

Απολυτίκιον

Αθλοφόρε Άγιε, και ιαματικέ Παντελεήμον, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.

Σχετικά

Η παροιμία «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», αναφέρεται στη συγκέντρωση πλήθους ανθρώπων κάθε είδους στον ίδιο χώρο για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να βοηθηθούν ή να ωφεληθούν.
Ο Άγιος Παντελεήμων είναι προστάτης της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών.
Ο Άγιος Παντελεήμων είναι πολιούχος της Φλώρινας, του Κάτω Νευροκοπίου, του Παρανεστίου Δράμας και της Τήλου.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Μπαίνει νέος κόφτης σε αριθμό και χρόνο για τις εξόδους

  Αναπόφευκτη η λήψη και άλλων περιοριστικών μέτρων πριν από το Πάσχα, εξαιτίας της μικρής μειοψηφίας της… μαγκιάς! Ο χρονικός περιορισμός και ο αριθμός των μετακινήσεων, ακόμη και η απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, είναι προ των πυλών, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Η αποστολή SMS στο 13033 δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο […]

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από αύριο Κυριακή από νωρίς το απόγευμα στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα ενώ η επιδείνωση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Αιγαίο, εντάσεως 7 με 8 […]