19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Τι συμβαίνει στην υγεία μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά;

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, από διαταραχές στην ψυχική υγεία, μέχρι συναισθηματικές επιπλοκές. Αυτές οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Εδώ, έχουμε ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν κοιμάστε τη συνιστώμενη διάρκεια κάθε μέρα:

-Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 καθώς η έλλειψη ύπνου προκαλεί προβλήματα στην απελευθέρωση ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το ζάχαρο.
-Οι αγχώδεις διαταραχές συμβαίνουν επειδή η αϋπνία προκαλεί στρες και, κατά συνέπεια, άγχος και κατάθλιψη.
-Υπάρχει απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας επειδή οι διαταραχές ύπνου μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες (ο μικρής διάρκειας και φτωχής ποιότητας ύπνος συμβάλλει στη μείωση της λίμπιντο και της παραγωγής σπέρματος).
-Οι γνωστικές διαταραχές λόγω της έλλειψης συγκέντρωσης και των προβλημάτων μνήμης μπορούν να οδηγήσουν σε κάθε είδους ατύχημα.
-Υπάρχει μείωση της μυϊκής ανάπτυξης, ειδικά μετά την ηλικία των 30, όπου η αύξηση είναι μονάχα 20% καθώς η λίγη ξεκούραση αλλοιώνει την αναγέννηση των κυττάρων.

Πόσον ξεκούραστο ύπνο θα πρέπει να έχετε σύμφωνα με την επιστήμη;

Οι ενήλικοι χρειάζονται 8 ώρες ύπνου και τα μωρά 13, ενώ οι έφηβοι 9. Πολλαπλασιάστε αυτές τις ώρες με όλη τη διάρκεια ζωής και θα ανακαλύψετε ότι θα πρέπει να περνούμε το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας κοιμώμενοι.

Το ερώτημα είναι αν αξίζει να δαπανήσετε όλον αυτόν τον χρόνο στην ξεκούραση με αντάλλαγμα μια πιο υγιεινή ζωή. Ο φτωχός ύπνος έχει αρνητικές συνέπειες στο σώμα και αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει ζημιά.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Φυλλάδια σε οδηγούς από το Τμήμα Τροχαίας Αργολίδας στο Ναύπλιο

Με ευχές και χρόνια πολλά αλλά και με μηνύματα οδικής ασφάλειας, ασφαλούς οδήγησης και με στόχο αυτές οι γιορτές να είναι αναίμακτες, το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης τμήματος τροχαίας Αργολίδας προχώρησε σε μια πολύ καλή πρωτοβουλία το πρωί της Τρίτης, παραμονή των  Χριστουγέννων, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους οδηγούς, στο κέντρο του Ναυπλίου. Παράλληλα, εφαρμόζονται […]

Δωρεάν rapid test από την ΚΟμΥ Αργολίδας από 8 έως 14/8

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΔΥ ΑΠΟ 08/08/22 ΕΩΣ 14/08/22 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet. Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr […]