13 °C Argos, GR
26 Φεβρουαρίου 2024

Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας

Στις 22 Ιουλίου, οι λάτρεις του μποξ γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Πυγμαχίας, που καθιερώθηκε μόλις το 2018 με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (AIBA).

Η πυγμαχία, με αρχαιοελληνικές ρίζες, είναι ένα δυναμικό άθλημα στο οποίο δύο άτομα, φορώντας γάντια, ανταλλάσσουν γροθιές για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα σε έναν αγωνιστικό χώρο που ονομάζεται ρινγκ. Η σύγχρονη πυγμαχία έλκει την καταγωγή της από την Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα, υπάρχουν δύο βασικές παραλλαγές της πυγμαχίας: η ερασιτεχνική και η επαγγελματική. Η κύρια διαφορά μεταξύ του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού μποξ είναι ότι οι επαγγελματίες μποξέρ αγωνίζονται για τα χρήματα, ενώ για τους περισσότερους ερασιτέχνες μποξέρ προέχει η διάκριση και η κατάκτηση τίτλων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για κάποιους από τους πυγμάχους η ερασιτεχνική πυγμαχία αποτελεί τον προθάλαμο για την επαγγελματική.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (FIBA) ιδρύθηκε από τις εθνικές ενώσεις πυγμαχίας της Αγγλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας και των Κάτω Χωρών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920 στην Αμβέρσα. Το 1946 διαλύθηκε λόγω της απώλειας της αξιοπιστίας της από τις συμπεριφορές κάποιων κορυφαίων αξιωματούχων της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αντικατάστασή της, οι ενώσεις πυγμαχίας της Γαλλίας και της Αγγλίας ίδρυσαν τη Διεθνή Ένωση Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (AIBA). Η λέξη «ερασιτέχνης» εξέπεσε από την ονομασία της το 2007, αλλά το ακρωνύμιο παρέμεινε το ίδιο.

Η AIBA συσπειρώνει 195 εθνικές ενώσεις πυγμαχίας από όλες τις ηπείρους. Διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, τα τουρνουά πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και το World Series of Boxing, ένα διεθνές τουρνουά που επιτρέπει στους ερασιτέχνες μποξέρ να ανταγωνίζονται επαγγελματικά χωρίς να χάσουν την ερασιτεχνική τους ιδιότητα.

Αρχικά, η 22α Ιουλίου γιορταζόταν ως Εθνική Ημέρα Πυγμαχίας στην Ρωσία με ποικιλία εορταστικών εκδηλώσεων (αγωνιστικών και εξωαγωνιστικών) και επίκεντρο την Μόσχα. Μια ιδιαίτερα μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε το 2017, όταν 3.000 πυγμάχοι συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία και άρχισαν να πυγμαχούν με σκοπό να καταγράψουν το γεγονός στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Το γεγονός εντυπωσίασε τον Πρόεδρο της AIBA, Βου Τσινγκ-Κούο, ο οποίος πρότεινε και η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας αποδέχθηκε να γιορτάζεται η 22α Ιουλίου ως Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας, με σκοπό την προώθηση του αθλήματος. Φυσικά, το επίκεντρο του εορτασμού παραμένει στη Ρωσία, τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν όλα.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Το ψήφισμα δημοτών και κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας για τις προτεινόμενες αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση

Σημαντική πρωτοβουλία η έκδοση του ψηφίσματος δημοτών και κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας για τις προτεινόμενες αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και η συγκέντρωση υπογραφών από δημότες και κατοίκους του Δήμου Ερμιονίδας. Συμφωνώ απόλυτα και συνυπογράφω το παρακάτω ψήφισμα το οποίο θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στους Βουλευτές του Νομού μας καθώς […]

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στο Κουτσοπόδι

Η τράπεζα Αίματος του πρώην Δήμου Κουτσοποδίου σας καλεί στην εθελοντική αιμοδοσία η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πρώην δημοτικό κατάστημα του Δήμου Kουτσοποδίου  την Κυριακή 7 Μαΐου (ώρα 09:30 – 13:00). Γίνε και εσύ εθελοντής αιμοδότης έλα στην ομάδα μας και πρόσφερε το αίμα σου για να προσφέρεις ζωή!! 5 λεπτά είναι αρκετά για να […]