25 °C Argos, GR
25 Μαΐου 2022

Η λογοτεχνία της μαγειρικής…

Κάθε φορά λοιπόν που μαγειρεύω, παράλληλα ταξιδεύω κιόλας.
Ταξιδεύω σ άλλα πιάτα και άλλες κουζίνες.
Όταν φτιάχνω γεμιστά, σκέφτομαι τα γεμιστά κάποιων άλλων νοικοκυριών.
Και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα γεμιστά (φυσικά και πολλά άλλα φαγητά)
είναι ξεκάθαρα ” Εμείς”.
Δηλαδή το χέρι που τα φτιάχνει.
Από τα γεμιστά βγαίνει και ο χαρακτήρας.
Τι είπα πάλι, ζωγράφισα…

Η γιαγιά Καλλιόπη φτιάχνει γεμιστά, πέτρα και σκληρά. Στούμπος.
Μπορείς να πάρεις μια ντομάτα και να ανοίξεις το κεφάλι κάποιου σε απόσταση το λιγότερο ενός χιλιομέτρου.
Θα πάει και θα γυρίσει η ντομάτα άθικτη. Η γιαγιά Καλλιόπη λοιπόν είναι μια γυναίκα, στούμπος, καθιστή στην καρέκλα, μονοκόμματη.

Η γιαγιά Βαρβάρα φτιάχνει γεμιστά “πλάτς”.
Στο ταψί είναι όλα ένα.
Η γιαγιά Βαρβάρα είναι πλατς, έχει πολύ μεγάλο κώλο και κάθεται πλατς στον καναπέ. Σηκώνεται, πάει κουζίνα, πετάει πλατς τα γεμιστά και όλα ένα σώμα μια ψυχή μέσα στο ταψί. Σιγοχορεύουν χωρίς υγρά.

[hfe_template id='397365']

Η γιαγιά Μυρσίνη μπουκώνει τα γεμιστά με κιμά σταφίδες και καρύδια γιατί νομίζει πως ετοιμάζει μεζέ για τον μερακλή σύζυγό της που ο μερακλής όντως είναι παραδίπλα.

Η γιαγιά Ευανθία κάνει τα πιο φτωχά γεμιστά. Δεν έχουν τίποτα μέσα ούτε καν λάδι για βούτα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως μια περίπτωση να βρεις μέσα στα γεμιστά ρεβίθια ή αυγά τηγανιτά ή λουκάνικα, δηλαδή αποφάγια προηγούμενης μέρας ανακυκλωμένα.
Η ίδια είναι τόσο μα τόσο τσιγκούνα που απορώ πως έκαψε και ρεύμα να βάλει το ταψί στην κουζίνα.

Η διατριβή μου για τα γεμιστά συνεχίζεται βαθιά βαθιά. Σε πολλά μέλη της οικογένειας μου αφού τα τσεκάρω με τον χαρακτήρα τους.
Εγώ τα δικά μου τα μετράω ίσες ντομάτες ίσες πιπεριές να μην παρεξηγηθούν στο ταψί.
Προσπαθώ να τα γεμίσω με ίσα γέμιση και λέω στον εαυτό μου “Αχ ρε Μανή έχεις δει τίποτα ίσια στην ζωή;”

Πάντως σ όλες τις γιαγιάδες της οικογένειας έχω πει τις απόψεις μου περί γεμιστών. Και απ’ όλες η απάντηση ήταν ” έτσι τα έκανε και η μαμά μου”.

Εγώ πάντως δεν τα φτιάχνω όπως η μαμά μου, ανάλατα, γιατί έχει μαλώσει με το νόημα της ζωής, αλλά λίγο πιο νόστιμα και ωραία και κρύβω και κατιτίς μέσα που μόλις φτάσει στον ουρανίσκο, τα μάτια γουρλώνουν και το χαμόγελο φτάνει στ αυτιά και από το στόμα ακούω ” γεια στα χέρια σου”

Αυτή ήταν η οικογενειακή μου διατριβή στα γεμιστά και είμαι περήφανη για την ανακάλυψη του “χαρακτήρα μαγειρέματος”. Θα συνεχίσω για χρόνια αυτή την διατριβή γιατί πραγματικά μ αρέσει.

Φιλούδια προς στιγμήν αποχωρώ για τις επόμενες ανακαλύψεις μου.

Μαρία Μανή, συγγραφέας

 

Περισσότερα Άρθρα

Έτσι αποχαιρετά ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον Σάββα Θεοδωρίδη

  Έφυγε σήμερα ένας μεγάλος Ολυμπιακός. Με τον Σάββα είχα μία ιδιαίτερη σχέση αγάπης και αλληλοκατανόησης εντός και εκτός γηπέδων. Ένας άνθρωπος που επί δεκαετίες προσέφερε ανιδιοτελώς τα μέγιστα στην ομάδα μας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. [hfe_template id=’397365′] Σάββα έφυγες για άλλη μια φορά πρωταθλητής! Καλό […]

Σχεδόν 1000 κρούσματα το ιϊκό φορτίο σε Άργος και Νέα Κίο

Σχεδόν 1000 κρούσματα το ιϊκό φορτίο σε Άργος και Νέα Κίο (BINTEO)

Σχεδόν 1000 κρούσματα το ιϊκό φορτίο σε Άργος και Νέα Κίο Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στον Δήμο Άργους Μυκηνών αλλά και όλη την Αργολίδα, από τα πρόσφατα ευρήματα των μετρήσεων στα λύματα που καταλήγουν στον Βιολογικό Καθαρισμό Άργους – Ναυπλίου. [hfe_template id=’397365′] Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ […]

Follow by Email