25 °C Argos, GR
23 Μαΐου 2022

Γεράκι Λακωνίας: Ένα μικρό χωριό με θησαυρούς ανεκτίμητους

Εγκαινιάστηκε στο Γεράκι Λακωνίας, η δομή διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης.

Πρόκειται για δομή που θα διδάσκει την δημιουργία κιλιμιών, στον όρθιο αργαλειό (η συγκεκριμένη τεχνική του Γερακίου, έχει εγγραφεί στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς).

Η δομή – πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής – στηρίχθηκε απ’ την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την εταιρεία ”Πάρνωνας Α.Ε” και με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

[hfe_template id='397365']

Τη σχολή, στηρίζει ο δήμος Ευρώτα και ο πολιτιστικός σύλλογος Γερονθρών.

Επόμενος στόχος των ανθρώπων της περιοχής, είναι η δημιουργία και σχετικού μουσειακού χώρου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, παρευρέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, αλλά και ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Το Γεράκι Λακωνίας, ο «Μικρός Μυστράς», έχει συνεχή ιστορικό βίο από την προϊστορική εποχή.

Εκεί, το Σεπτέμβριο του 1825, ο Κολοκοτρώνης απηύθυνε εγκύκλιο προς τους «γενναίους Σπαρτιάτες, μικρούς και μεγάλους, καπεταναίους και στρατιώτες» με παραινέσεις για ενεργό συμμετοχή στον Αγώνα. Με διάφορες δε συγκρούσεις γύρω από το Γεράκι, ο Γέρος του Μοριά καθυστέρησε την επέλαση των Τούρκων και έδωσε καιρό στα γυναικόπαιδα να διασχίσουν την οροσειρά του Πάρνωνα και να διαφύγουν στο Λεωνίδιο και από εκεί στις Σπέτσες και στην Ύδρα.

Τα γερακίτικα υφαντά είναι ένα αριστούργημα της λαϊκής τέχνης. Η περίφημη παραδοσιακή υφαντική τέχνη του Όρθιου Αργαλειού του Γερακίου – που αποτελεί παράδοση αιώνων – έχει ενταχθεί από το 2019 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ και οι άνθρωποί του, με την εντυπωσιακή και επιστάμενη εργασία τους έχουν καταγράψει το σύνολο των υφαντών, φορεσιών και κειμηλίων που υπάρχουν στα σπίτια του χωριού.

Στην Πειραματική Δομή Διδασκαλίας της Υφαντικής Τέχνης, η παλαιότερη γενιά παραδίδει τη σκυτάλη της τεχνογνωσίας στη νεότερη γενιά του τόπου. Εικοσιμία γυναίκες και ένας άντρας διδάσκονται την τέχνη της ύφανσης. Η δασκάλα τους, Χρυσούλα Σταματοπούλου, σχεδόν η μόνη ενεργή, με συστηματικό τρόπο, υφάντρα εδώ και 35 χρόνια, έχει καταγράψει, διατηρήσει, υφάνει και αναδείξει σχέδια υφαντών, ακόμα και των προεπαναστατικών χρόνων, και γνωρίζει άριστα τον τρόπο παραγωγής χρωμάτων για νήματα από φυσικά υλικά.

Η διάσωση και διάδοση μακραίωνων παραδόσεων, όπως αυτή της ελληνικής χειροτεχνίας, αποτελούν έναν από τους στόχους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού δημιούργησαν την Επιτροπή Χειροτεχνίας. Ήδη 12 μεγάλες προτάσεις που αφορούν τη χειροτεχνία έχουν κατατεθεί από Δήμους και Περιφέρειες με την έγκριση της Επιτροπής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα, στηρίζει την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Peloponnese Region για την «Ανάδειξη της Υφαντικής Τέχνης», αλλά και τη δράση του Δήμου Ευρώτα με τίτλο «Σταθερή ψηφιακή και μουσειακή έκθεση της διαχρονικής αλληλεπίδρασης φύσης και ιστορίας στην εξέλιξη του δυναμικού αγροτικού Δήμου Ευρώτα».

ΠΗΓΗ: Greece 2021

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος – Άλλοι 25 νεκροί σε λίγες ώρες στη χώρα μας

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Ελλάδα από την πανδημία. Ακόμη 25 συμπολίτες μας έχασαν τις ζωές τους μέσα σε λίγες ώρες από κορονοϊό, την ώρα που οι ΜΕΘ είναι στο «κόκκινο». [hfe_template id=’397365′] Η πίεση στο σύστημα υγείας το φέρνει πλέον υπό κατάρρευση την ώρα που η κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες περιμένουν τα […]

Τροχαίο με τραυματισμό στον παραλιακό δρόμο του Ρεθύμνου

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου Ρεθύμνου, όταν Ε.Ι.Χ. όχημα με οδηγό μία  26χρονη, συγκρούστηκε με δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 21χρονο. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του 21χρονου, ο οποίος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, για παροχή ιατρικής περίθαλψης. Ακολούθησε η σύλληψη του […]

Follow by Email