18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

30ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου: Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος

Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος

Σωκράτης Άνθης, μουσική διεύθυνση

Κυριακή 18 Ιουλίου, Πλ. Συντάγματος

Κυριακή 18 Ιουλίου
Πλατεία Συντάγματος, ώρα 20.30
Η Φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ παρελαύνει στην Πόλη του Ναυπλίου και καταλήγει στην Πλατεία Συντάγματος για να συναντήσει την Φιλαρμονική Μάντζαρος για την λήξη του Φεστιβάλ.

Λίγα λόγια

Η Φιλαρμονική Εταιρία «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» (Φ.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 1890. Από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί συνεχώς και χωρίς καμία διακοπή, δεν διέκοψε την λειτουργία της ούτε κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων. Ονομάστηκε «Μάντζαρος» προς τιμή του μεγάλου Κερκυραίου Μουσουργού Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, συνθέτη του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος και για την στολή των Μουσικών επελέγησαν τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας.
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του μουσικού σώματος πραγματοποιήθηκε στην Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) του έτους 1890 ( 3 Νοεμ.1890). Το έργο της Φιλαρμονικής είναι Εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και ευρύτερα πολιτιστικό. Καταστατική υποχρέωση της ΦΕΜ είναι η δωρεάν μουσική εκπαίδευση των νέων, η συμμετοχή της στις σημαντικότερες θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις της Κέρκυρας και η πραγματοποίηση Συναυλιών. Στις μουσικές σχολές της Φ.ΕΜ, θεωρίας και οργάνων φοιτούν περί τους 150 μαθητές. Η φιλαρμονική διαθέτει ειδικό τμήμα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, παιδική χορωδία και σχολή Πιάνου. Στις σχολές διδάσκουν 26 μουσικοδιδάσκαλοι. ı Η Πρώτη εκδήλωση εκτός Κερκύρας της Φιλαρμονικής ήταν το 1896 που συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έκτοτε η Φιλαρμονική έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, τέσσερεις φορές στην μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στο εξωτερικό η Φιλαρμονική, το 1996, κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού τμήματος του Δήμου Βιέννης, σε συνεργασία με την ομοσπονδία Πνευστών της Αυστρίας, η ΦΕΜ συμμετείχε στο 17ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Φιλαρμονικών της Βιέννης, δηλαδή σε μία Παναυστριακή εκδήλωση με διεθνή συμμετοχή.
Το 2000 η Νεανική Μπάντα της ΦΕΜ έλαβε μέρος μαζί με την μπάντα BAD SAROW του Ανόβερο, σε καλλιτεχνική εκδήλωση και Συναυλίες στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου είχε προσκληθεί. ı Το 2013, συμμετείχε σε φεστιβάλ φιλαρμονικών στη Βουλγαρία ı Τον Ιούλιο του 2016(29-31/7/16) Προσκληθείσα και πάλι στην Βιέννη συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων(Word Orchestra Festival Vienna), όπου σε Συναυλία που έδωσε τις 31 Ιουλίου στην χρυσή αίθουσα της Musikverein, τιμήθηκε με το πρώτο Χρυσό βραβείο μεταξύ 19 μουσικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο και ο Αρχιμουσικός, κος
Σωκράτης Άνθης με την διάκριση του Εξαίρετου Μαέστρου. Τον Απρίλιο του 2019 η Φιλαρμονική, προσκληθείσα από την Ελληνική Κοινότητα των Η.Π.Α. μετέβη στην Νέα Υόρκη, έλαβε μέρος, συνοδεύουσα το άγημα των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς, στην μεγαλειώδη παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Κατά την παραμονή της στην Ν.Υ. πραγματοποίησε και Συναυλία την οποίαν παρηκολούθησε πολυάριθμο ακροατήριο.

Κάθε χρόνο, το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής, πραγματοποιεί τουλάχιστον τέσσερις επίσημες Συναυλίες στην Κέρκυρα, και 2-3 Συναυλίες εκτός Κερκύρας.
Η ΦΕΜ διοργανώνει στο ιστορικό κτήριο της πολλά μουσικά σεμινάρια στα οποία διδάσκουν ντόπιοι και αλλοδαποί καθηγητές, Μουσικολογικές ημερίδες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Φ.Ε. «Μάντζαρος» έχει βραβευτεί για την εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και πολιτιστική προσφορά της: Το 1987 από την Ακαδημία Αθηνών Το 2005 από το Ινστιτούτο για την πολιτιστική ολοκλήρωση της Ευρώπης «ROBERT SCHUMAN».και Το 2016 έλαβε το χρυσό βραβείο του World Orchestra Festival της Βιέννης.

Το Μουσικό Σώμα σε πλήρη σύνθεση, αποτελείται σήμερα, από 300 μουσικούς, εκτός αυτού υπάρχει Μουσικό τμήμα νέων Μουσικών, τμήμα μικρών Μουσικών, Παιδική χορωδία και πολλά Μουσικά Σύνολα. Από τον Σεπτέμβριο του 2013, Διευθυντής Σχολών και Αρχιμουσικός, είναι ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας, παλιός μουσικός της Φ. Ε. «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» και διδάσκων στο Μουσικό τμήμα του Ιονίου Παν/μιου, κ. Σωκράτης Άνθης. Η Φ. Ε. «Μάντζαρος» διοικείται από 7/μελες Jιοικητικό Συμβούλιο, το οποίον εκλέγεται ανά διετία. Η Σύνθεση του J.Σ. (2018-2020) έχει ως ακολούθως: Πρόεδρος: Eρ. Ιωάννης Τριβιζάς Ιατρός Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Κοντός Eικηγόρος Γραμματέας Βασίλης Καραγιάννης οικονομολόγος Ταμίας: Παντελής Λιτσαρδόπουλος οικονομολόγος Ελεγκτής: Σπύρος Λαμάκιας Συν/χος Επιμελητής: Νικόλαος Θεοδόσης δικηγόρος Οικονόμος: Σπυρίδων Ρόκας Επιχειρηματίας.

Κυριακή 18 Ιουλίου, 21:00,

Πλ. Συντάγματος

 

Περισσότερα Άρθρα