15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Forza Italia!

Μετά από 53 χρόνια προσμονής η Εθνική Ιταλίας αναρριχήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, με ήρωα τον Τζανλουΐτζι Ντοναρούμα.

Οι «ατζούρι» επικράτησαν με 3-2 της Αγγλίας στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση) στον τελικό του Euro 2020, που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, μετά το μακρινό 1968, όταν και είχαν πανηγυρίσει εντός των τειχών τον μοναδικό μέχρι σήμερα τίτλο τους.

Εν τέλει επαληθεύτηκε το σύνθημα «Football’s coming to Rome», καθώς ο Ντοναρούμα πρωταγωνίστησε στη «ρώσικη ρουλέτα» και με δύο αποκρούσεις πέναλτι έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη μεγάλη επιτυχία των Ιταλών, η οποία ως γνωστόν επιτεύχθηκε μέσα στο «σπίτι» των Άγγλων.

Τα «τρία λιοντάρια», που δεν τα κατάφεραν στον παρθενικό τους τελικό στη διοργάνωση και απέτυχαν να πάρουν το πρώτο τους τρόπαιο, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, βλέποντας μάλιστα την κατάρα των πέναλτι να μην τους εγκαταλείπει, προηγήθηκαν μόλις στο 2′ με τον Σο, ωστόσο το γκολ του Μπονούτσι κράτησε το συγκρότημα του Μαντσίνι ζωντανό στη διεκδίκηση του τροπαίου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 για την Ιταλία: Εύστοχος ο Μπεράρντι…

1-1 για την Αγγλία: Εύστοχος ο Κέιν…

Χαμένο πέναλτι για την Ιταλία: Ο Μπελότι εκτέλεσε αλλά ο Πίκφορντ απέκρουσε…

1-2 για την Αγγλία: Εύστοχος ο Μαγκουάιρ…

2-2 για την Ιταλία: Εύστοχος ο Μπονούτσι…

Χαμένο πέναλτι για την Αγγλία: Ο Ράσφορντ εκτέλεσε αλλά η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι…

3-2 για την Ιταλία: Εύστοχος ο Μπερναντέσκι…

Χαμένο πέναλτι για την Αγγλία: Ο Σάντσο εκτέλεσε αλλά ο Ντοναρούμα απέκρουσε…

Χαμένο πέναλτι για την Ιταλία: Ο Ζορζίνιο εκτέλεσε αλλά ο Πίκφορντ με τη βοήθεια του δοκαριού απέκρουσε…

Χαμένο πέναλτι για την Αγγλία: Ο Σάκα εκτέλεσε αλλά ο Ντοναρούμα απέκρουσε. Πρωταθλητές Ευρώπης οι Ιταλοί.

Καμία έκπληξη δεν επιφύλαξε ο Ρομπέρτο Μαντσίνι στην ενδεκάδα της Ιταλίας, σε αντίθεση με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος άφησε το 4-2-3-1 και επέλεξε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (3-4-3).

Ονειρεμένο ξεκίνημα έκανε η Αγγλία στον τελικό, καθώς με γκολ από τα… αποδυτήρια πήρε το προβάδισμα με το… καλησπέρα!

Μόλις στο 2ο λεπτό, σε μία υποδειγματική επίθεση των «τριών λιονταριών», ο Σο, μετά από σέντρα του Τρίπιερ έπιασε ένα ωραίο σουτ μέσα από την περιοχή και νίκησε τον Ντοναρούμα, κάνοντας το 1-0 για το συγκρότημα του Σάουθγκεϊτ, εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών στο Γουέμπλεϊ.

Οι Άγγλοι, με την ψυχολογία στα ύψη, μετά το γρήγορο γκολ τους, είχαν ξεκάθαρα το μομέντουμ απέναντι σε μία Ιταλία που φαινόταν επηρεασμένη και προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της.

Στη συνέχεια οι «ατζούρι» συνήλθαν και κατάφεραν να ισορροπήσουν το παιχνίδι, χάνοντας την πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία στο 35ο λεπτό.

Ο Κιέζα με τρομέρη ατομική προσπάθεια έφτασε μέχρι τα όρια της περιοχής, απ’ όπου σούταρε με το αριστερό, βλέποντας την μπάλα να περνάει λίγο άουτ.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν στο β΄ημίχρονο οι δύο ομάδες ωστόσο ο Μαντσίνι δεν άργησε να κάνει τις πρώτες διορθωτικές κινήσεις (οι Ιμόμπιλε και Μπαρέλα έδωσαν τη θέση τους στους Μπεράρντι και Κριστάντε), στην προσπάθειά του να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, προκειμένου να φτάσει στην ισοφάριση.

Όντως οι Ιταλοί βελτιώθηκαν με τις αλλαγές, απέκτησαν άλλη επιθετική πνοή, μετά το… ανακάτεμα της τράπουλας από τον πάγκο τους, και στο 57′ ο Ινσίνιε με γύρισμα απείλησε τον Πίκφορντ, ο οποίος όμως ήταν σε ετοιμότητα.

Η Αγγλία όσο περνούσε η ώρα γινόταν ολοένα και πιο φοβική και κλεινόταν ακόμη περισσότερο στην περιοχή της, με τον Κιέζα, που έκανε εξαιρετική εμφάνιση, να «φλερτάρει» με το 1-1 στο 62′, ωστόσο το υπέροχο πλασέ του ανάγκασε σε εξαιρετική επέμβαση τον Άγγλο γκολκίπερ.

Εν τέλει οι Ιταλοί έφτασαν στην ισοφάριση στο 67′ με τον Μπονούτσι. Μετά από κόρνερ ο Βεράτι έπιασε την κεφαλιά, ο Πίκφορντ απέκρουσε, με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι και να στρώνεται στον διεθνή αμυντικό της Γιουβέντους, ο οποίος με κοντινό πλασέ έκανε το 1-1 για τους «ατζούρι».

Με το μομέντουμ πια να βρίσκεται στο… γήπεδο της η ομάδα του Μαντσίνι λίγο έλειψε να κάνει την ολική ανατροπή μέσα στο «Γουέμπλεϊ», όταν στο 73′ ο Μπεράρντι πρόλαβε την έξοδο του Πίκφορντ, αλλά έστειλε άουτ την μπάλα.

Στα λεπτά που απέμεναν δεν άλλαξε κάτι, το 1-1 διατηρήθηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Κάιπερς, κι έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση. Ούτε στο επιπλέον μισάωρο όμως άλλαξε κάτι, με τους Αγγλους να βγαίνουν κάπως περισσότερο από την άμυνά τους, αλλά να μην μπορούν να… βρεθούν στην επίθεση.

Οι Ιταλοί από την πλευρά τους εμφάνισαν σημάδια κόπωσης και προτίμησαν να διαφυλάξουν τα νώτα τους από το να ψάξουν για το γκολ της νίκης.

Τα πέναλτι ήταν το φυσικό επακόλουθο του τελικού. Εκεί, όπως συνέβη και στον ημιτελικό με την Ισπανία, έλαμψε το άστρο του Τζανλουΐτζι Ντοναρούμα.

Ο γκολκίπερ της Εθνικής Ιταλίας απόκρουσε τα πέναλτι των Σάντσο και Σάκα, ο Ράσφορντ σημάδεψε το δοκάρι και οι δύο επεμβάσεις του Πίκφορντ στις εκτελέσεις των Μπελότι και Ζορζίνιο δεν ήταν αρκετές για τα «Τρία Λιοντάρια».

Εικόνες από τον τελικό:

Οι Ιταλοί σηκώνουν το βαρύτιμο τρόπαιο!
Οι Ιταλοί σηκώνουν το βαρύτιμο τρόπαιο!

O Στέρλινγκ παρηγορεί τον Πίκφορντ
O Στέρλινγκ παρηγορεί τον Πίκφορντ
Ο Σάουθγκεϊτ έφτασε μία ανάσα από μία ιστορική κούπα αλλά εν τέλει κατέληξε σε ιταλικά χέρια
Ο Σάουθγκεϊτ έφτασε μία ανάσα από μία ιστορική κούπα αλλά εν τέλει κατέληξε σε ιταλικά χέρια
Λύγισε κι έβαλε τα κλάματα ο Μαντσίνι, μετά τον θρίαμβο της ομάδας του
Λύγισε κι έβαλε τα κλάματα ο Μαντσίνι, μετά τον θρίαμβο της ομάδας του
O Σπινατσόλα πανηγυρίζει με τις πατερίτσες ανά χείρας
O Σπινατσόλα πανηγυρίζει με τις πατερίτσες ανά χείρας

Οι Ιταλοί πανηγηρίζουν την κατάκτηση του Euro
Οι Ιταλοί πανηγηρίζουν την κατάκτηση του Euro
O εισβολέας του τελικού
O εισβολέας του τελικού

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εξέδρες ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εξέδρες ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

Η Χρυσή Βίβλος του Euro:

Γερμανία 3 (1972, 1980, 1996)

Ισπανία 3 (1964, 2008, 2012)

Ιταλία 2 (1968, 2021)

Γαλλία 2 (1984, 2000)

Σοβιετική Ένωση 1 (1960)

Τσεχία 1 (1976)

Πορτογαλία 1 (2016)

Ολλανδία 1 (1988)

Ελλάδα 1 (2004)

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ Rapid Test στα Εξαμίλια το Σάββατο 3/04/21

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Κορίνθου και το Δήμο Κορινθίων, θα διεξάγουν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19, το Σάββατο 3 Απριλίου 2021, στα Εξαμίλια. Ειδικότερα, οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στο Πνευματικό Κέντρο Εξαμιλίων και θα διενεργούν rapid test από 10:00 […]

Τσουνάμι Μπεκατώρου

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι δέχτηκε σεξουαλική κακοποίηση από μεγαλοστέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στην αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Πρόκειται για τον Αριστείδη Αδαμόπουλο, μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρο της τοπικής Ανατολικής Αττικής και παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Ο ίδιος βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της […]