18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Sextortionscam: Η e-απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – Ζητούν 1.000 ευρώ σε Bitcoin

Αυξάνονται οι καταγγελίες των πολιτών που πέφτουν θύματα της απάτης sextortionscam. Πρόκειται για τη διεθνή απάτη, γνωστή και ως “απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης” που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσουν και στη συνέχεια να τους αποσπάσουν χρήματα. Στα μηνύματα αυτά εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Your data was hacked» ή «Open and read this letter».

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) εφιστά την προσοχή των πολιτών. Όπως επισημαίνει, άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό τους σύστημα έχει παραβιαστεί και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους. Παράλληλα, τον ενημερώνουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές.

Στη συνέχεια, οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έτσι, με εκβιαστική τακτική, απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος Bitcoin χρηματικό ποσό αντίστοιχο των χιλίων ευρώ εντός πενήντα ωρών. Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης ερωτικού περιεχομένου που απεικονίζουν το θύμα αναφέρεται διεθνώς ως “σεξουαλική εκβίαση – sextortion”.

Η ΔΔΗΕ προτείνει τα εξής στους παραλήπτες των συγκεκριμένων απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου:

– Να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

– Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.

– Να αγνοούν το μήνυμα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.

– Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.

– Να αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.

– Να αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Περισσότερα Άρθρα

Επίσημη ανακοίνωση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Άργους-Μυκηνών Γιώργου Πανοβράκου

Μετά από τέσσερις άκαρπες συναντήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα από αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να κατεβάσει υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Άργους-Μυκηνών κάποιων από τα σπλάχνα του  και μετά από την άρνηση του Νίκου Καρούζου τελικά όπως γράψαμε και στο ρεπορτάζ την Κυριακή προκρίθηκε ο μόνος  που δήλωσε πρόθυμος να είναι επικεφαλής. Ο γιατρός Γιώργος […]

Ο Θεόδωρος Α. Καλλιάνος παρουσίασε το νέο του βιβλίο

Το Κέντρο Επιμόρφωσης Μελετών Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του κ. Θεοδώρου Α. Καλλιάνου, “WITHOUT COMPASS? XΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ; 30+… Steps for Europe * Βήματα για την Ευρώπη”. Ομιλητές ηταν, η Μαριέττα Γιαννάκου π. Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, π. Υπουργός, ο Καθ. Γεώργιος Γραμματικάκης, Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, π. Πρύτανης, ο Καθ. Γιάννης […]