19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» 2, 3 και 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Φέτος ο Γιώργος Νανούρης παίρνει το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη του σκηνική προσέγγιση πάνω στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στις 2, 3 και 4 Ιουλίου ο γνωστός σκηνοθέτης παρουσιάζει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Ιωάννου, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

Η επιτυχημένη συνάντηση του στο παρελθόν με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη, αλλά και με την Χάρις Αλεξίου, ανανεώνεται, καθώς θα τους δούμε επί σκηνής ως Ιφιγένεια, Ορέστη και Αθήνα (στην πρώτη εμφάνιση της σπουδαίας ερμηνεύτριας στην Επίδαυρο) αντίστοιχα.
Ο Νίκος Ψαρράς (Θόας), ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης (Αγελαδάρης, Αγγελιοφόρος), ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Πυλάδης), η Κίττυ Παϊταζόγλου (Κορυφαία Χορού) και ο εξαμελής χορός συμπληρώνουν το καστ.

Η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», που διδάχθηκε από τον Ευριπίδη πιθανότατα το 414 ή το 413 π.Χ., αποτελεί τη συνέχεια της «Ιφιγένειας η εν Αυλίδι» και πραγματεύεται ένα επεισόδιο από τον μυθολογικό κύκλο των Ατρειδών. Η θεά Άρτεμη αρπάζει την Ιφιγένεια από το βωμό της θυσίας της και την μεταφέρει στην Ταυρίδα, όπου ο βασιλιάς Θόας την μετατρέπει από θύμα σε θύτη, καθώς την υποχρεώνει να εκτελεί ανθρωποθυσίες.
Όταν ο Ορέστης φτάνει στην Ταυρίδα, με εντολή του Απόλλωνα, για να κλέψει από το ναό το ιερό άγαλμα της θεάς, συλλαμβάνεται, μαζί με το φίλο του Πυλάδη, και κινδυνεύει να θυσιαστεί από την αδερφή του. Μέσα στην περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου ο τραγικός ποιητής εξυμνεί το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες σε μια ταραγμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου επέρχεται η αποδόμηση και η παρακμή.
Τα μεγάλα αυτά νοήματα επιχειρεί να αναδείξει ο Γιώργος Νανούρης με μια λιτή και ουσιαστική αφηγηματική διάταξη αλλά και συγκινησιακή ένταση. Ο Άγγελος Τριανταφύλλου υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, η Μαίρη Τσαγκάρη τα σκηνικά, η Ιωάννα Τσάμη τα κοστούμια και ο Αλέκος Γιάνναρος τους φωτισμούς. Στο Χορό συμμετέχουν οι Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου, Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Τίλη.

Περισσότερα Άρθρα

Έξι συμβουλές για να κρατήσετε υγιές το κουταβάκι σας

Φροντίζοντας την υγεία του κουταβιού σας και βοηθώντας το να αναπτύσσει υγιεινές συνήθειες σε αυτό το στάδιο, θέτετε τις βάσεις για ένα συνολικά υγιέστερο μέλλον. Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τις πρώτες εβδομάδες για να κρατήσετε υγιές το κουτάβι σας. Ακολουθούν μερικές κορυφαίες συμβουλές για να το πετύχετε: 1. Μάθετε να διαβάζετε […]

Live οι ανακοινώσεις για το lockdown στην Αττική

Live οι ανακοινώσεις για το lockdown στην Αττική Τα μέτρα του τρίτου lockdown παρουσιάζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ανακοινώσεις θα γίνουν από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και […]