13 °C Argos, GR
4 Δεκεμβρίου 2022

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Προβλήματα αλιέων και λοιπών επαγγελματιών θαλάσσιων δραστηριοτήτων στη Μαραθόπολη

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Προβλήματα αλιέων και λοιπών επαγγελματιών θαλάσσιων δραστηριοτήτων στη Μαραθόπολη»

κ. Περιφερειάρχα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εξέδωσε το πιο κάτω ομόφωνο ψήφισμα.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας κατά τη σημερινή (14-6-2021) 17η τακτική συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη ότι:

  1. Με την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας ΄΄ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε΄΄ και την έναρξη των εργασιών στο Αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης ζητείται από τους αλιείς και άλλους επαγγελματίες που διαθέτουν σκάφη, να τα απομακρύνουν από το λιμάνι της Μαράθου και να ελλιμενιστούν στα λιμάνια Πύλου και Κυπ/σσίας.
  2. Η απομάκρυνσή τους αυτή από το φυσικό τους χώρο, θα σημάνει την οικονομική τους εξόντωση αφού θα είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στα σκάφη τους και να επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης, αλλά και δεν θα τους είναι εύκολο σε άγνωστες θάλασσες να βρουν καινούριους ψαρότοπους για να εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο επιβίωσης. Τα παράλληλα με τον τουρισμό θεματικά επαγγέλματα (μεταφορά τουριστών, καταδυτικό κέντρο), επίσης κινδυνεύουν με αφανισμό όπως θα πληγεί και η τοπική οικονομία συνολικά, αφού πολλά επαγγέλματα είναι αλληλεξαρτώμενα.
  3. Το λιμάνι της Κυπ/σσίας δεν είναι ασφαλές, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αλλά και της Πύλου δεν έχει τη χωρητικότητα για να ελλιμενιστούν όλα τα σκάφη της Μαράθου
  4. Παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους για την εκτέλεση του έργου, ότι θα βρεθεί λύση ώστε και όσοι κάνουν χρήση του λιμανιού να παραμείνουν αλλά και το έργο να εκτελείται, όχι μόνο δεν βρέθηκε αποδεκτή απ’ όλους λύση αλλά με εκβιαστικά ειδοποιητήρια επιβολής κυρώσεων και προστίμων από το λιμεναρχείο Πύλου τους καλούν να εγκαταλείψουν άμεσα το λιμάνι.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, συμπαραστεκόμενο στο δίκαιο αίτημα των αλιέων και άλλων επαγγελματιών θαλασσίων δραστηριοτήτων της Μαράθου να παραμείνουν στο τόπο τους, να μην χάσουν τη φετινή καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο αλλά και τις άλλες, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να μην οδηγηθούν σε οικονομική εξόντωση

Ψηφίζει ομόφωνα:

  1. Καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως κύριο Φορέα Υλοποίησης του έργου, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα – σε συνεννόηση με την εργολήπτρια εταιρεία αλλά και τους αλιείς και λοιπούς επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων και την τοπική κοινότητα της Μαραθόπολης – εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με βάση και τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να μην απομακρυνθούν τα σκάφη από τον τόπο τους .
  2. Το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, ως συμβαλλόμενο του έργου μέλος, να αποσύρει την απόφαση που εστάλη προς το λιμεναρχείο Πύλου για να επιβάλει την απομάκρυνση των σκαφών και να ανακληθούν όλα τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν προς τους κατόχους σκαφών μέσω του Λιμεναρχείου Πύλου.

Κυπαρισσία 14/6/2021

Για το Δημ. Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Αυρηλιώνης Χαράλαμπος»

Επειδή θεωρούμε ότι, οι αλιείς και οι λοιποί επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων στη Μαραθόπολη έχουν δίκιο, ερωτάσθε τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θέτουν.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γόντικας Νίκος

Κελλάρης Γιάννης

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Στο νοσοκομείο ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας – Τον χτύπησαν συγκρατούμενοί του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας μεταφέρθηκε σήμερα τα ξημερώματα ο ομογενής από την Αλβανία που σκότωσε την 29χρονη κόρη του, Αντζελίνα, στην Κέρκυρα και στη συνέχεια την έθαψε. Ο παιδοκτόνος εξετάστηκε από ψυχίατρο, καθώς απειλεί να βάλει τέλος στη ζωή του, αφού τώρα συνειδητοποιεί το κακό που έκανε. «Αυτοκτονικός ιδεασμός»,  είναι η νόσος που αναγράφεται στο παραπεμπτικό, […]

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν ομίχλες. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 4 έως 24, […]