14 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη φέρνουν ουρές στα γήπεδα του τένις – Πόσο κοστίζει το άθλημα

Το 1987 ήταν οι κορυφαίοι καλαθοσφαιριστές ΓκάληςΓιαννάκηςΚαμπούρηςΧριστοδούλουΦασούλας που έκαναν μια ολόκληρη Ελλάδα να πανηγυρίζει για πρώτη φορά στους δρόμους για ένα ιστορικό αθλητικό γεγονός, τη νίκη της απέναντι στην Σοβιετική Ένωση με 103-101 (στην παράταση) και την ανάδειξή της σε πρωταθλήτρια της Ευρώπης.

Η χρυσή ομάδα του μπάσκετ κατάφερε να φέρει τους Έλληνες κοντά στο άθλημα και να γεμίσουν κατά έναν εντυπωσιακό τρόπο τα γήπεδα. Δεκαεπτά χρόνια μετά, το 2004 η Εθνική μας Ομάδα ποδοσφαίρου κατακτούσε τη κορυφή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κερδίζοντας στον τελικό τη Πορτογαλία με 1-0. Με τη χώρα μας σε παραλήρημα, μικροί και μεγάλοι «μυήθηκαν» στα άδυτα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από το 2019 δικαιωματικά τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στη λαμπρή πορεία του κορυφαίου τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά (4ος στον κόσμο) και της σπουδαίας τενίστριας Μαρίας Σάκκαρη (18η στην παγκόσμια κατάταξη).

Με τις μεγάλες επιτυχίες των δυο αθλητών, το τένις σιγά σιγά ανεβαίνει… κατάταξη στη χώρα μας, καθώς ως φαίνεται όλο και περισσότερα νέα παιδιά ασχολούνται.

«Έχει αλλάξει…»

Στο παρελθόν, η αντισφαίριση θεωρούνταν ένα σπορ «για λίγους» και της «ελίτ». Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο προπονητής της Εθνικής γυναικών που έχει και τη δική του ακαδημία τένις, Τάσος Μπαβέλας.

Από τους πλέουν αρμόδιους να μιλήσουν για το σπουδαίο αυτό άθλημα, ο κ. Μπαβέλας (εκπροσώπησε, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1988 στη Σεούλ και συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1992), αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πριν από δεκαετίες πράγματι ίσχυε ότι το τένις πρόκειται για ένα άθλημα της ελίτ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει».

Όπως λέει, με τις επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη παρατηρείται ένα ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων όλων των ηλικιών για το εν λόγω άθλημα. «Να φανταστείς, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί ενήλικες που ζητούν να ασχοληθούν με το τένις ενώ και πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους για να μάθουν να παίζουν τένις».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαβέλα στα πανελλήνια πρωταθλήματα από δέκα έως 18 ετών εκτιμάται ότι λαμβάνουν μέρος γύρω στα 1.000 άτομα που έχουν και Δελτίο αθλητή.

Αν και η αντίληψη που επικρατεί είναι πως πρόκειται για ένα «ακριβό» σπορ μιας που για παράδειγμα η τιμή για να αγοράσει κάποιος μια ρακέτα κυμαίνεται από 40 και 50 ευρώ έως και 300 ευρώ, τα παπούτσια από 120 έως 170 ευρώ με το κόστος για να κάνει ένα παιδί μια φορά την εβδομάδα μάθημα σε γκρουπ να ξεκινά από τα 30 ευρώ το μήνα ενώ όσο περισσότερο παίζει ανεβαίνει η τιμή, θεωρείται ότι τα οφέλη που προσφέρει τόσο σωματικά όσο και πνευματικά είναι τεράστια.

«Με την ενασχόληση με το τένις φεύγει το άγχος που ενδεχομένως έχει κάποιος. Λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες, σχεδόν το 95% των παιδιών που πρωτοξεκινάνε να παίξουν έχουν τρομερό άγχος. Ολο αυτό παίζοντας στη συνέχεια μειώνεται, το παιδί γίνεται πιο χαλαρό. Την ίδια στιγμή, το τένις γυμνάζει όλα τα σημεία του σώματος, τα χέρια, τους ώμους, τα πόδια….», σημειώνει ο κ. Μπαβέλας.

Μάλιστα, προσθέτει: «Το τένις είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα αθλήματα, δηλαδή από την άποψη ότι επειδή είναι ατομικό άθλημα οι προσπάθειες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ακόμη γίνονται μεμονωμένες, γίνονται ατομικά. Δηλαδή οι πιο πολλοί επαγγελματίες αθλητές που έχουν διακριθεί, σε ένα μεγάλο ποσοστό τη προσπάθεια την κάνουν από μόνοι τους. Και όταν ας πούμε καταφέρνουν έναν τίτλο τότε τους πλησιάζουν οι χορηγοί, οι εταιρίες μάνατζμεντ».

Για παράδειγμα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λαμβάνοντας μέρος σε τουρνουά πριν ξεκινήσει να έχει επιτυχίες. Πριν από 3 χρόνια στα δεκαεννέα του χρόνια έκανε το πρώτο του συμβόλαιο με χορηγό.

«Ο καθένας μόνος του…»

Ο κ. Μπαβέλας ο οποίος έχει αφήσει το δικό του πολύτιμο στίγμα στο κόσμο της αντισφαίρισης διευκρινίζει ότι «δεν είναι όπως στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και τα λοιπά. Εδώ ο καθένας το κάνει μόνος του, ο λόγος είναι ότι το τένις μαθαίνεται ένας ένας δεν μαθαίνεται σε γκρουπ… Δηλαδή όταν είναι ένας αθλητής μαζί με προπονητή μέσα στην ώρα χτυπά χίλια μπαλάκια αλλά όταν είναι με γκρουπ με τέσσερα άτομα χτυπά εκατό μπαλάκια».

Ερωτηθείς δε εάν σήμερα υπάρχουν ταλέντα στο χώρο, απαντά βάζοντας μπροστά τον καλό χαρακτήρα των αθλητών. «Το ταλέντο για εμένα είναι θα έλεγα μια σχετική έννοια. Για εμένα το ταλέντο είναι ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού. Νομίζω από τα πολλά παιδιά που παίζουν τώρα από τον ανταγωνισμό αυτόν θα βγούνε καλά ταλέντα. Το θέμα είναι εάν θα συνεχίσουν να παίζουν τένις διότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος των παιδιών που σταματάνε το άθλημα είναι τα 16 χρόνια μια που στη συνέχεια ξεκινάνε τα διαβάσματα, τα φροντιστήρια, η προετοιμασία για τις πανελλήνιες».

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Περισσότερα Άρθρα

Σμύρνη: Συγκλονιστικό! Έβγαλαν ζωντανό 70χρονο μετά από 33 ώρες – 51 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Συγκλονιστικές εικόνες από την Σμύρνη που έχει γεμίσει ερείπια μετά τον σεισμό. Ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε ζωντανός μετά από 33 ώρες στα χαλάσματα! Δεκάδες ακόμα εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Συνεχίζουν τις δραματικές προσπάθειες τα σωστικά συνεργεία στην Σμύρνη, προκειμένου να εντοπίσουν τους δεκάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους στα συντρίμμια που άφησε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ. Ένας 70χρονος ανασύρθηκε νωρίς σήμερα […]

Νέος διαγωνισμός μαθηματικών ικανοτήτων ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

Νέος διαγωνισμός μαθηματικών ικανοτήτων ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Β’, Γ’, ́Δ’, Ε’, ΣΤ́ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ & Α’, Β’, Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ημερομηνία διεξαγωγής :  Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 Τα τελευταία 80 χρόνια τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς για τα Μαθηματικά στην Ελλάδα, διεξάγει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Μέχρι τώρα το κοινό τους ήταν οι μαθητές που διακρίνονται […]