17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: «Απινιδωτές τώρα, παντού!»

Ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα τοποθέτησης απινιδωτών σε κάθε γωνιά της Επικράτειας, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συνυπέγραψε ο βουλευτής του Ν. Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με πρώτη συνυπογράφουσα την Πρόεδρο, κα Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς (1)Υγείας και (2) Εσωτερικών (3) Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Απινιδωτές τώρα, παντού!»

Μόλις πριν από δύο ημέρες, στον αγώνα μεταξύ Δανίας και Φινλανδίας, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του 2ου ομίλου του Euro 2020, ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίστηκε, κι όχι άδικα. Ο 29χρονος μέσος της Δανίας, Κρίστιαν Έρικσεν, κατέρρευσε ξαφνικά και απροειδοποίητα στον αγωνιστικό χώρο στο 41ο λεπτό της συνάντησης, αφήνοντας άναυδους τους συμπαίκτες του, τους θεατές στο γήπεδο, αλλά και τους ανά την υφήλιο τηλεθεατές.

Η σημαντικότερη είδηση για όλους, ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα όταν ανακοινώθηκε πως ο παίκτης βγήκε νικητής από αυτήν την απίστευτη μάχη, όχι μόνο γιατί υπήρχε κοντά εξιδεικευμένο ιατρικό προσωπικό, το οποίο παραβρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και γιατί υπήρχε …απινιδωτής.

Όπως κατ’ επανάληψη αρθρογράφησε στο παρελθόν ο αείμνηστος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπουργός και καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτριος Κρεμαστινός: «τα πρώτα 3-5 λεπτά ύστερα από µια ανακοπή είναι τα πιο κρίσιμα για τη ζωή ενός ανθρώπου. Στις περιπτώσεις αυτές ο απινιδωτής είναι το ‘’σωτήριο µηχανηµατάκι’’ που µπορεί να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκεται εύκολα. […] Ωστόσο, ο αιφνίδιος καρδιολογικός θάνατος, αυτό που ο κόσµος αποκαλεί ανακοπή ή συγκοπή καρδιάς, έχει ένα και μοναδικόγνώρισμα: η µάχη κερδίζεται ή χάνεται µέσα σε 3-5 λεπτά μετά την ανακοπή, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης μεσυμπιέσεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και τη χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά, δηλαδή απινίδωση. Μάλιστα το 60% των ανακοπών αναστρέφεται με απινίδωση…».

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, πως πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας θα σώζονταν εάν υπήρχαν τοποθετημένοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε κεντρικά σημεία δημοσίων χώρων, με την ίδια συχνότητα, αλλά και σε θέσεις ανάλογες των …πυροσβεστήρων.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θέμα της εγκατάστασης φορητών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους -αθλητικά γήπεδα, σταθμοί τρένων και μετρό, λιμάνια, δημόσιες υπηρεσίες, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, αεροδρόμια κ. α. – η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα, σε σχέση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

Δεδομένου ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι φορητοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, καθώς καθοδηγούν τον χρήστη με ηχητικές οδηγίες.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης και άλλων σχετικών φορέων (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΕΚΑΒ, νοσηλευτές, Μ.Κ.Ο.), θα πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία αγοράς και τοποθέτησης απινιδωτών σε διάφορα σημεία στην επικράτεια.

Δεδομένου ότι και τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να προβούν σε εκστρατείες γρήγορης επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του μέσου πολίτη στην χρήση των ήδη αυτοματοποιημένων απινιδωτών.

Δεδομένου ότι σήμερα οι απινιδωτές , είναι πολύ εύκολοι στη χρήση και με λίγη εκπαίδευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από 12χρονα παιδιά, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, ενώ και το κόστος είναι πλέον αρκετά χαμηλό.

Δεδομένου ότι πρέπει να αναληφθεί η πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, για την τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους,ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα – ακόμη και σε πολυκατοικίες, προκειμένου να μειωθούν κατακόρυφα οι θάνατοι από αιφνίδια ανακοπή καρδιάς.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  • Πώς απαντούν στην ανωτέρω πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ευρεία τοποθέτηση απινιδωτών σε κάθε γωνιά της Επικράτειας, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή;
  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να ξεκινήσει ένα τόσο σημαντικό project, το οποίο αναμένεται να σώσει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας;
  • Ακόμη και σε πόλεις (πχ Δράμα, Τρίκαλα) με μεγαλύτερη πυκνότητα απινιδωτών, η θέση τους δεν είναι καταγεγραμμένη κεντρικά, με δυσμενή επίπτωση στην επείγουσα αναζήτησή τους, όταν παραστεί ανάγκη. Υπάρχει δυνατότητα ή σχεδιασμός για καταγραφή σε κεντρικό ηλεκτρονικό χάρτη, δωρεάν διαθέσιμο για όλους;
  • Πώς (διαδικασία – πιστοποίηση) και ποιους (σώματα ασφαλείας – πυροσβέστες – υγειονομικούς) σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν στην χρήση αυτών των μηχανημάτων;

Περισσότερα Άρθρα

Δήλωση Παναγιώτη Νίκα : “Εμπόριο… στεγασμένο και μη”

Ο Δήμαρχος και υπ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, προσκεκλημένος σε συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου στα Φιλιατρά, και σε τρίλεπτη περίπου παρέμβασή του, τόνισε πως είναι υπέρ του στεγασμένου εμπορίου και αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υποστήριξη του, όπως μείωση ΦΠΑ και φορολογίας, βελτίωση ελκυστικότητας πόλεων, βελτίωση δρόμων, χρηματοπιστωτική υποστήριξη, […]

Ισθμός Κορίνθου – Τραγωδία: Εντοπίσθηκε πτώμα γυναίκας

Το πτώμα μιας γυναίκας εντοπίσθηκε στο κανάλι του Ισθμού της Κορίνθου το απόγευμα της Κυριακής 11 Απριλίου. Πεζοί που διέρχονταν της γέφυρας του Ισθμού, παρατήρησαν πως εντός του καναλιού, επέπλεε ένα σώμα. Αμέσως, κάλεσαν το Λιμενικό, όπου έσπευσε τάχιστα. Οι άνδρες του Λιμενικού, όταν προσέγγισαν το σημείο αντίκρισαν ένα μακάβριο θέαμα, καθώς εντόπισαν το άψυχο […]