35 °C Argos, GR
1 Ιουλίου 2022

Στα 98 του απεβίωσε ο τελευταίος επιζών στρατιώτης που συμμετείχε στην απελευθέρωση του Άουσβιτς, Ντέιβιντ Ντουσμάν

Ο Ντέιβιντ Ντουσμάν ήταν ο τελευταίος επιζών από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Ο εβραϊκής καταγωγής Ντουσμάν πέθανε σε ηλικία 98 ετών το περασμένο Σάββατο κι ευρισκόμενος στη Γερμανία. Ήταν βετεράνος του Κόκκινου Στρατού, ενώ στα νιάτα του υπήρξε και αθλητής του ολυμπιακού αγωνίσματος της ξιφασκίας. Στον Β’ Παγκόσμιο, η μονάδα με την οποία είχε πολεμήσει αριθμούσε 12.000 στρατιώτες, εκ των οποίων μόλις οι 69 επιβίωσαν του πολέμου, με τον Ντουσμάν να αποτελεί τον μακροβιότερο επιζώντα.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 και όντας μόλις 21 ετών, ο Ντουσμάν είχε βρεθεί στη θέση του οδηγού ενός από τα τανκς που αφαίρεσαν τον ηλεκτρικό φράχτη του στρατοπέδου, προκειμένου να μπορέσουν να διαφύγουν οι αιχμάλωτοι.

[hfe_template id='397365']

«Όταν φτάσαμε είδαμε τον φράχτη και πίσω από αυτόν όλους εκείνους τους δυστυχείς ανθρώπους. Με τα τανκς μας σπάσαμε τον φράχτη. Προσφέραμε φαγητό στους αιχμαλώτους και συνεχίσαμε. Οι φυλακισμένοι στέκονταν εκεί, όλοι με τις στολές τους. Το μόνο που ξεχώριζες ήταν τα μάτια τους, τα μισόκλειστα, στενά τους μάτια. Ήταν φριχτό», είχε διηγηθεί την περσινή χρονιά ο άνδρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ντουσμάν είχε εξηγήσει στους δημοσιογράφους του πρακτορείου πως, όσο μαινόταν ο πόλεμος, ο ίδιος δε γνώριζε την ύπαρξη του στρατοπέδου του Άουσβιτς, ενώ είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί πολλά χρόνια αργότερα.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, ο Ντουσμάν τραυματίστηκε αρκετές φορές σοβαρά, ξεπερνώντας τους τραυματισμούς του για να γίνει, μετά τον πόλεμο, ο κορυφαίος Ολυμπιακός πρωταθλητής της Σοβιετικής Ένωσης στην ξιφασκία. Αργότερα, ο Ντουσμάν κατέστη ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές ξιφασκίας των Αγώνων, όπως σχολίασε, με την αφορμή του θανάτου του, η Ολυμπιακή Επιτροπή.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Ντουσμάν προπονούσε την Ολυμπιακή ομάδα ξιφασκίας γυναικών της ΕΣΣΔ. Το 1972, ο άνδρας είχε γίνει μάρτυρας της θανατηφόρου τρομοκρατικής επίθεσης που είχε δεχθεί η Ισραηλινή ομάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

«Ακούσαμε τους πυροβολισμούς και το βουητό των ελικοπτέρων πάνω από τα κεφάλια μας. Μέναμε ακριβώς απέναντι από την ομάδα του Ισραήλ. Τόσο εμείς, όσο και οι υπόλοιποι αθλητές, είχαμε τρομοκρατηθεί», είχε πει ο Ντουσμάν σχετικά με την επίθεση, μιλώντας στη γερμανική Abendzeitung, το 2018.

Μέχρι τα 94 του, ο Ντουσμάν επισκεπτόταν τακτικά την λέσχη ξιφασκίας του, όπου συνέχιζε να παραδίδει μαθήματα.

Ο επικεφαλής της Ολυμπιακής επιτροπής, φίλος του Ντουσμάν κι επίσης βετεράνος ξιφομάχος, Τόμας Μπαχ, απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα, λέγοντας:

«Όταν γνωριστήκαμε το 1970, μου προσέφερε αμέσως τη φιλία και την καθοδήγησή του, παρότι ήμουν Γερμανός και παρά την εμπειρία του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Άουσβιτς, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ένας άνδρας εβραϊκής καταγωγής. Επρόκειτο για μια χειρονομία μεγάλης ανθρωπιάς εκ μέρους του, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ».

ΠΗΓΗ: BBC

Περισσότερα Άρθρα

Νίκος Μαγγίνας: Πέθανε ο φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ο Νίκος Μαγγίνας, προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, ο οποίος τον ακολουθούσε σε όλες τις επισκέψεις του ανά τον κόσμο. Το όνομα του Νίκου Μαγγίνα έχει συνδεθεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς ήταν ο άνθρωπος ο οποίος απαθανάτισε όλα τα σημαντικά γεγονότα του Πατριαρχείου τις τελευταίες δεκαετίες. Υπήρξε […]

Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας

Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Μαΐου σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρωτοβουλία της μ.κ.ο. WASH United, που εδρεύει στη Γερμανία, με σκοπό την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της σωστής υγιεινής κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας. Η 28η Μαΐου επελέγη ως Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας (Menstrual Hygiene Day) […]

Follow by Email