31 °C Argos, GR
10 Αυγούστου 2022

Ερώτηση στη Βουλή «Συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών εργοσήμων με εισφορές κατ’ επάγγελμα αγροτών»

Ερώτηση σχετικά με τον συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών εργοσήμων με εισφορές κατ’ επάγγελμα αγροτών κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς μαζί με τους βουλευτές Γιώργο Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

[hfe_template id='397365']

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. K. Χατζηδάκη

Θέμα:  Συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών εργοσήμων με εισφορές κατ’ επάγγελμα αγροτών

Το 2010 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 22 του ν. 3863/2010 ένας νέος τρόπος ασφάλισης για τους εργάτες γης, το εργόσημο, διασφαλίζοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εν λόγω κατηγορίας εργαζομένων.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάργησε το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο θεσμοθετώντας ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 42 του ν 4387/2016), το οποίο όμως ουδέποτε εφάρμοσε!

Αυτός ο απαράδεκτος τρόπος διοίκησης δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες – υπακτέους στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, που κατά το ίδιο οικονομικό έτος απασχολούνται και ως εργάτες γης – αμειβόμενοι με εργόσημο.

Η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας με το άρθρο 38 παρ. 6γ του ν. 4670/2020 (το οποίο επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 22 του ν. 3863/2010) και προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα εκκαθάρισης εισφορών και υπολογισμού ημερών ασφάλισης για τα έτη 2017, 2018 και 2019  προέβλεψε για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που απασχολούνται και ως εργάτες γης – αμειβόμενοι με εργόσημο κατά τα έτη αυτά, να συνυπολογίζονται οι εισφορές μέχρι να καλυφθεί η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά του κατ’ επάγγελμα αγρότη και στην περίπτωση που αυτή υπερκαλύπτεται το επιπλέον ποσό να μην επιστρέφεται και να λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη παροχών.

Η ουσία όμως είναι ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν υλοποιεί αυτά που η ίδια έχει ψηφίσει, με αποτέλεσμα οι αγρότες μάταια να περιμένουν τον συμψηφισμό των εργοσήμων με τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να γνωρίζουν εν τέλει εάν από αυτή τη διαδικασία προκύπτει υπόλοιπο ή πλεόνασμα και να δρομολογήσουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  1. Πότε, επιτέλους, θα εφαρμόσετε το νόμο που ψηφίσατε, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή και τα πλεονάσματα που μπορεί να προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία;
  2. Δεδομένου ότι η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 38 του ν. 4670/2020 αφορά τα παρελθόντα έτη 2017,2018,2019, πως γίνεται ο συμψηφισμός των εισφορών κατ’ επάγγελμα αγροτών που παράλληλα απασχολούνται και ως εργάτες γης – αμειβόμενοι με εργόσημο από το 2020 και εφεξής;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Μουλκιώτης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Περισσότερα Άρθρα

ΔΙΕΚ Άργους

Έμαθαν για την βιολογική γεωργία οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ Άργους

Επίσκεψη των σπουδαστών της Ειδικότητας Δενδροκομίας και Εναλλακτικών Δενδρωδών Καλλιεργειών του ΔΙΕΚ Άργους, στον Επιθεωρητή κ. Βαγγέλη Κυριάκου της COSMOCERT, εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων. Ο κ. Κυριάκου ανέλυσε στους σπουδαστές την έννοια της Βιολογικής Γεωργίας, τα κριτήρια ένταξης των παραγωγών καθώς και τα κριτήρια – στάδια μετάβασης από την Συμβατική στην […]

Ξεπερνάνε κάθε πρόβλεψη τα κρούσματα σήμερα στην Αργολίδα

ΣΟΚ: «Καίγεται» η Αργολίδα με 32 νέα κρούσματα κορονοϊού !

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 1.790 κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, τα 790 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 150 στη Θεσσαλονίκη και τα 122 στην Αχαΐα. Αριθμός ρεκόρ και στην Αργολίδα με 32 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ειδικότερα στην Αττική, αρνητικοί πρωταγωνιστές αναδεικνύονται […]