19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

“Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα η Τουρκία”

Αυστηρή και άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο περί «τουρκικής μειονότητας» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του Μ. Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή – Αναχώρησε για την Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφτηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφτηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ανέβασε ένα προκλητικό twit στο οποίο κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» ενώ μίλησε επίσης για «τουρκικά γυμνάσια», αναφερόμενος στο μεινοτικό Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Περισσότερα Άρθρα

Παύλος Χρηστίδης: Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας

Δήλωση Παύλου Χρηστίδη, Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υπευθύνου ΚΤΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών H 25η Νοεμβρίου, είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σε αντίθεση με πολλές από τις καθιερωμένες διεθνείς ημέρες, δεν πρόκειται για […]

Φωτιά στο Μετόχι

Μπορεί η αντιπυρική περίοδος να πέρασε αλλά μία φωτιά δεν μπορεί κανένας να ξέρει πότε θα εκδηλωθεί, όπως αυτή σήμερα το μεσημέρι. Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στην περιοχή Μετόχι ανάμεσα στα χωριά Μάνεση και Αμυγδαλίτσα του Δήμου Ναυπλιέων. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά καίει δασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν οχήματα της […]