20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η εορτή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Πρόνοια Ναυπλίου

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην ομώνυμη Ιερά Μονή   που είναι αφιερωμένο στην Αγία, στην Πρόνοια Ναυπλίου.

Πρόκειται για μία εκκλησία που φτιάχτηκε από το μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδας Χρυσόστομο Β΄. Στην αρχή λειτούργησε ως οικοτροφείο αρρένων .

Στην εκκλησία της Αγίας εξυπηρετούνται εκκλησιαστικά οι Ορθόδοξοι Ρουμάνοι και Γεωργιανοί που διαμένουν στην Αργολίδα.

Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Λεόντιος Ξηνταρόπουλος παρουσία κι άλλων Ιερέων από την Αργολίδα

.Η Αγία Μεγαλομάρτυρας Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ .Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και γέμιζε την στάμνα της. Εκεί, μια ημέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο οποίος φανέρωσε σ’ αυτήν όλη τη ζωή της.

Ο Κύριος είπε στην Αγία, ότι Αυτός είναι « τό ὕδωρ τό ζῶν», δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το «πνευματικό ὕδωρ» έδωσε ο Κύριος στη Σαμαρείτιδα, η οποία εβαπτίσθηκε Χριστιανή μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας και ονομάσθηκε Φωτεινή.

Από τότε αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Εκεί έλαβε και μαρτυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα (54 – 68), όταν αυτός έμαθε ότι η Αγία Φωτεινή έκανε Χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της.

Περισσότερα Άρθρα

Πάτρα: Μαθητής προσπάθησε να αυτοκτονήσει λόγω bullying

Ώρες αγωνίας για τον 16χρονο γιο τους, ζουν οι γονείς από την Πάτρα, από αργά χθες το βράδυ. Νωρίς το πρωί πήγαν στον Εισαγγελέα της Πάτρας καταγγέλλοντας τον ξυλοδαρμό τους παιδιού τους από συμμαθητή του και την διαδικτυακή διαπόμπευση του μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, υποβάλλοντας και σχετική μήνυση. Σύμφωνα με τα όλα όσα κατήγγειλαν οι […]