2 °C Argos, GR
24 Ιανουαρίου 2022

Εμβολιασμών συνέχεια: Οι νέες οδηγίες, οι ημερομηνίες όλων των ηλικιών και τι θα γίνει με τα παιδιά

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Ωστόσο, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου το ρίσκο είναι ελάχιστο και γίνεται ακόμα μικρότερο μετά τη 2η δόση του εμβολίου. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας στα οποία χορηγείται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της εταιρείας.

Για τα περιστατικά θρομβώσεων / θρομβοπενίας, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως τα τέσσερα αφορούν σε γυναίκες 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών. «Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα, δυστυχώς, κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο από επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν», είπε η κυρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

 

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες άνω των 30

Από το Σάββατο 29 Μαΐου όλοι οι πολίτες που έχουν ξεπεράσει το 30ό έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το ερχόμενο Σάββατο και οι πολίτες 30 – 34 θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια.

Από την πλευρά της η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως όσον αφορά στη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη δεύτερη δόση. Στο ΗΒ σε 9 εκατ. δόσεις, μόλις πέντε περιπτώσεις».

 

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε έκτακτη ενημέρωση για τα Περιστατικά Θρόμβωσης με Θρομβοπενία μετά τη λήψη του εμβολίου VAXZEVRIA της AstraZeneca, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Aναλυτικά η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και η ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρει τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση  περιστατικών TTS σε  εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον  ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Έρανος από σύλλογο της Κυνουρίας για τραυματισμένο συμπολίτη μας μετά από τροχαίο

Το ΔΣ του συλλόγου Αμυγδαλιάς Κυνουρίας, αποφάσισε να διενεργήσει έρανο για την βοήθεια συμπατριώτη μας, ο οποίος, μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε, είναι σε άσχημη κατάσταση υγείας και απαιτείται ειδική θεραπευτική αγωγή η οποία θα κοστίσει αρκετά. Θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν […]

Συγκέντρωση ειδών για τους πυρόπληκτους από σήμερα στο δημαρχείο Κορίνθου

Ο Δήμος Κορινθίων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κορινθίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου συγκεντρώνουν από σήμερα Δευτέρα  9 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 11 Αυγούστου, είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας στο ισόγειο του Δημαρχείου (Κολιάτσου 32) Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Γάλα εβαπορέ Βρεφικές κρέμες και λάδι Κονσέρβες Είδη ατομικής υγιεινής […]

Follow by Email