14 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας – Καθαρισμός οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών

Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας στο Δήμο Ερμιονίδας

Εν’ όψει της αντιπυρικής περιόδου 2021 και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012/Β’ – Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών), οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται στη λήψη μέτρων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, οφείλουν να προβαίνουν στην αποψίλωση από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, όπως και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται εντός αυτών των χώρων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου, που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο (0,50 € /m2) του οικείου χώρου – το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου – και βεβαιούται εις βάρος των ιδιοκτητών, νομέων, κ.λπ., η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό των οικοπέδων, σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 1 περ. 26 εδάφ. Β του Ν.3852/2010 (Α 87) Καλλικράτης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες να προβούν άμεσα σε καθαρισμό των οικοπέδων και άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος

Ιωάννης Γεωργόπουλος

Περισσότερα Άρθρα

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, όπου θα πάρουν απόφαση σήμερα για τον Αθλητισμό

Σήμερα τα σπουδαία για την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού; Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σήμερα, για να εξετάσει τα στοιχεία, για την επανεκκίνηση του Αθλητισμού. Το απόγευμα οι ειδικοί θα συζητήσουν για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και όσα αθλήματα βρίσκονται σε… καραντίνα και δεν υπάρχει δραστηριότητα. Μάλιστα στη συζήτηση θα τεθεί το θέμα και […]