22 °C Argos, GR
3 Οκτωβρίου 2022

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στο Ναύπλιο για την εργατική πρωτομαγιά

Απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στην Πλατεία Καποδίστρια σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου από συνδικάτα, συλλόγους εργαζομένων, συνταξιούχων και αγροτών, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει προκηρυχθεί από το ΠΑΜΕ.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων Αργολίδας αναφέρει:

“Η 1η Μάη είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά, εμπνεόμενοι από όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους για το δίκιο της τάξης μας, για να ανατραπεί το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση, τον φασισμό, τους πολέμους και την προσφυγιά. Για να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς φτώχεια και ανεργία, όπου η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια θα είναι καθολική για όλους δημόσια και δωρεάν και όχι εμπόρευμα.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας, δεν είναι μεταφερόμενη αργία όπως την όρισαν από κοινού στις αργίες του Πάσχα η κυβέρνηση, πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και από κοντά τα Εργατικά Κέντρα του νομού, γιορτάζοντας όλοι μαζί, «σφιχταγκαλιασμένοι» την κατάργηση του 8ωρου και την απλήρωτη δουλειά.

Είναι ημέρα πάλης για τους εργαζόμενους στην χώρα μας ενάντια στα άθλια σχέδια της κυβέρνησης για τα εργασιακά, που έρχεται να νομοθετήσει το 10ωρο αντί του 8ωρου, χωρίς αμοιβή για τις δύο επιπλέον ώρες υποχρεωτικής εργασίας, την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας σε μεγάλους και κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους που φέρνει συνολικότερο χτύπημα των συνδικάτων που παλεύουν για τα εργατικά συμφέροντα μέσα στους χώρους δουλειάς.

Οι νέες σαρωτικές ανατροπές σε βάρος της εργατικής τάξης, ενισχύουν και «απογειώνουν» το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν ήδη διασφαλίσει, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για να έχει η μεγαλοεργοδοσία ακόμα πιο «λυμένα τα χέρια της» να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους δίχως κανένα όριο και με τη συνδικαλιστική δράση «ιδιώνυμο αδίκημα».

Η κυβέρνηση της ΝΔ έτοιμη όσο ποτέ, εκμεταλλευόμενη την πανδημία νομοθετεί από την πρώτη κιόλας μέρα σωρεία αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια. Από την άλλη, γαλαντόμα χαρίζει όλο αυτό το διάστημα γη και ύδωρ στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Τώρα προχωρά με νέες ανατροπές για να αποσπάσει μεγαλύτερα οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, χτυπώντας την μεγαλύτερη και ματωμένη κατάκτηση της εργατικής τάξης, που είναι το 8ωρο. Δηλώνουμε ότι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι! Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα μας για υπεράσπιση της ζωής μας, των εργατικών μας κατακτήσεων, την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Αυτό το άθλιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να έχει παρά μόνο μια τύχη. Να μείνει στα χαρτιά, να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων!

Είναι υποχρέωση σε όλες και όλους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν για καλύτερη ζωή και το δίκιο της εργατικής τάξης. Είναι υποχρέωση στους ίδιους τους εαυτούς μας, στις οικογένειες μας η περήφανη και γενναία πάλη για να μην γίνουμε σύγχρονοι δούλοι. Είναι υποχρέωση στα παιδιά μας και στις νεότερες γενιές να παλέψουμε, να κατακτήσουμε και να παραδώσουμε καλυτέρους όρους και συνθήκες εργασίας.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥΣ!!!

Για την μεγαλοεργοδοσία, τα πολιτικά κόμματά της και τις εκάστοτε κυβερνήσεις της, «σύγχρονος εργαζόμενος» είναι αυτός που δεν θα προστατεύεται από Συλλογικές Συμβάσεις και που οι όροι εργασίας του θα προκύπτουν από «ατομική διαπραγμάτευση». Θα αμείβεται με ψίχουλα, θα δουλεύει απλήρωτα 10ωρα και Κυριακές. Θα μετατρέπει το σπίτι του σε εργασιακό χώρο και κυρίως δεν θα είναι οργανωμένος σε συνδικάτα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.

Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.”

Περισσότερα Άρθρα

Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown

Σε τρεις ημέρες θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με την παράταση ή όχι του lockdown, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων ημερών με ορίζοντα τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ποιος θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα, ωστόσο το πιο πιθανό είναι […]

Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και ευκαιρίες που προκύπτουν στους Δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, (ΣΔΑΜ) ως οδικού χάρτη αναδιάρθρωσης του παραγωγικού προτύπου των περιοχών μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής συμμετείχε ενεργά, στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ, την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Τρουπής ενημερώθηκε για τα προγράμματα και τις […]