16 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

«Απογειώνεται» το πρόγραμμα Ελευθερία, ρεκόρ εμβολιασμών σε ένα 24ωρο -Πόσο διαρκεί η ανοσία από το εμβόλιο

Σε τροχιά απογείωσης το πρόγραμμα «Ελευθερία» στη χώρα μας, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο αγγίξαμε τους 108.576 εμβολιασμούς. Ταυτόχρονα, η Μ. Θεοδωρίδου ανέπτυξε τα πρώτα ευρήματα για την διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο.

Μιλώντας στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως έχουν γίνει συνολικά 3.280.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Μέχρι σήμερα 2.260.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ποσοστό 21,5% επί του συνολικού πληθυσμού και περίπου 1 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 10%.

Όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα στο emvolio.gov.gr, συνολικά η χώρα ξεπέρασε τους 3.300.000 εμβολισμούς, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου) ανέρχονται σε 1.037.129. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 108.576 εμβολιασμοί, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία» στη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, στόχος του προγράμματος «Ελευθερία» είναι στο τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικότερα, προβλέπεται ως το τέλος του μήνα να έχουν κάνει την πρώτη δόση 3,5 εκατ. πολίτες, ποσοστό 33% και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.

 

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικία

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών με βάση την προτεραιοποίηση. Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έχουν κλειστεί 354.000 ραντεβού για εμβολιασμό, που αφορούν 177.000 πολίτες. Ήδη 65.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Εκτίμησε ότι η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαΐου.

Από την ηλιακή ομάδα 40-44 ετών έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 πολίτες. Η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας είπε θα έχει εμβολιαστεί σε 10 με 15 μέρες. Για την ηλιακή ομάδα 45-49 ετών έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού και έχουν μέχρι σήμερα 3.112 πολίτες εμβολιαστεί.

 

Έκκληση να εμβολιαστούν πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών

Προχωρώντας στις άλλες ηλικιακές ομάδες ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι υπάρχει μικρή αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, ωστόσο θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά κυρίως σε ομάδες μεγαλύτερων ηλικιών να αυξηθεί η συμμετοχή.

Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, που όπως είπε έχει την καλύτερη συμμετοχή, το 73% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 80% αν προστεθούν και τα ραντεβού.

Στην ομάδα 70-74 το 58% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ομάδα 65-69 ετών το 40% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ομάδα 60-64 ετών το 53% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και φτάνει το 67% μαζί με τα ραντεβού.

 

Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό

Τα πρώτα ευρήματα για την διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Παίρνοντας τον λόγο κατά την ενημέρωση από το υπουργείου υγείας, η κα. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για ένα «χαρμόσυνο μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους».

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό, η κα. Θεοδωρίδου, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

 

Δεν συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

«Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Ξεκινούν εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα χορηγείται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια υπενθύμισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση. «Μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Πηγή: iefimerida.gr

Περισσότερα Άρθρα

Βαρομετρικό από την Ιταλία φέρνει κακοκαιρία

Το ψυχρό μέτωπο ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο βρίσκεται στην Ιταλία, από τις νυχτερινές ώρες απόψε και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα σαρώσει την Ελλάδα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ισχυρές […]

“ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” – Νέος Υποψήφιος ο Πέτρος Ξηνταρόπουλος του Αθανασίου και της Αδαμαντίας

Η “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”  μεγαλώνει και ισχυροποιείται! ΜΑΖΙ  ΜΑΣ και ο Πέτρος Ξηνταρόπουλος του Αθανασίου και της Αδαμαντίας Ο Πέτρος είναι γέννημα θρέμμα Άργους. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εργάζεται στην Πυροσβεστική.  Επιπλέον προσφέρει τα τελευταία χρόνια τις υπηρεσίες του ως εθελοντής πυροσβέστης κάνοντας βάρδιες πυροπροστασίας. Εντάσσεται στην “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” με όραμα ένα καλύτερο Δήμο […]