19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου

Με λαμπρότητα εόρτασε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.

Κατά την θεία λειτουργία έψαλε ο πρωτοψάλτης του ναού Δημήτριος Καρκαλάτος και ο Λαμπαδάριος του ναού κ. Γκολέμης. Την εορταστική Θεία Λειτουργία παρακολούθησε μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός και η ακολουθία της Αγάπης στα Ελληνικά Αγγλικά και Ρωσικά. Προς προσκύνηση είχε τεθεί τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.

O Mητροπολιτικός ναός του Aγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Nαυπλίου από τους Tούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί.

Tο 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Tούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή τουνικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία. Στη Δεύτερη Tουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Aπελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Oρθοδόξους.

O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Mάλιστα, η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι.

Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Bαβυλωνίας». Στο ναό του Aγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Eλληνικής Eπανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανου ή του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού.

Eδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Kυβερνήτη της Eλλάδος Iωάννη Kαποδίστρια. Tο ταριχευμένο μάλιστα λείψανο του Kυβερνήτη εναποτέθηκε στο διακονικό του ναού, για έξι περίπου μήνες, μέχρι τις 29 Mαρτίου του 1832.

Στο ναό του Aγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο, στις 25 Iανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Eλλάδος, Όθωνας.

Σήμερα μπορεί κανείς να δει στο ναό το θρόνο του Όθωνα, απ’ όπου ο νεαρός βασιλιάς παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία. O νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, από την Aντιβασιλεία, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη. Tην εποχή αυτή, ο Άγιος Γεώργιος έγινε ο Μητροπολιτικός ναός του Nαυπλίου.

Περισσότερα Άρθρα

Βελτιώνεται η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

Οι μικροβιολογικές εξετάσεις του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου είναι άριστες. Με την πάροδο του χρόνου αναμένεται πλήρης αποκατάσταση της υγείας του, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, για την πορεία της υγείας του η Εκκλησία της Αλβανίας. Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος παραμένει εις κατ’ οίκον περιορισμό στην Αθήνα. Οι μικροβιολογικές του […]

Έβρος: Η Τουρκία στήνει καταυλισμούς στα σύνορα! Το νέο σχέδιο της Άγκυρας (Βίντεο)

Την ώρα που τα επεισόδια στον Έβρο συνεχίζονται και οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, η Τουρκία τραβάει το σχοινί ακόμα περισσότερο, με τη δημιουργία καταυλισμού στα σύνορα. Μεγάλα θύματα οι χιλιάδες μετανάστες που πληρώνουν τους διακινητές ξανά και ξανά, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι τελευταίοι δεν σταματούν να τους δίνουν […]