18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: «Εμπαιγμός αγροτών και κτηνοτρόφων. Άμεση πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου και ειδικών ενισχύσεων λόγω κορονοϊού.»

«Εμπαιγμός αγροτών και κτηνοτρόφων. Άμεση πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου  και ειδικών ενισχύσεων λόγω κορονοϊού.»

 Ερώτηση στην Βουλή σχετικά με τον εμπαιγμό των αγροτών και των κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση, συνυπέγραψε ο Ανδρέας Πουλάς μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Ειδικότερα, στην ερώτησή τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου και των ειδικών ενισχύσεων λόγω κορονοϊού.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό

ΘΕΜΑ: Εμπαιγμός αγροτών και κτηνοτρόφων. Άμεση πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου  και ειδικών ενισχύσεων λόγω κορονοϊού.

Οι φόβοι και οι αμφιβολίες σύσσωμου του αγροτικού κόσμου επιβεβαιώνονται, αφού παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες  μετατέθηκαν ουσιαστικά για μετά το Πάσχα, οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και γάλακτος που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε βοοειδή και αιγοπρόβατα.

Οι ενώσεις, οι φορείς και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό της Κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι τέτοιο καιρό οι εν λόγω ενισχύσεις είχαν καταβληθεί.

Το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα είχε επισημάνει ότι οι παλινωδίες του Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις ενισχύσεις των παράγωγων-κτηνοτρόφων, οι οποίοι τηρούν ευλαβικά τις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα, ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού συνολικού ποσού 24,2 εκατ. ευρώ για υπαίθριο καρπούζι (140 ευρώ το στρέμμα), καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα (205 ευρώ το στρέμμα), θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε ντομάτες (500 ευρώ το στρέμμα) και αγγούρια (210 ευρώ το στρέμμα) και βουβαλοτροφία, μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι παραπέμπονται για πληρωμή μετά το Πάσχα, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού πρώτα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των παραγωγών, για την οποία από το υπουργείο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Η μόνη αναφορά επί της πληρωμής των δικαιούχων έγινε με πρόσφατη ανακοίνωση ότι «η χρηματοδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31/12/2021» !!!

Επειδή οι κτηνοτρόφοι από τον Έβρο ως την Κρήτη βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν μετά μεγάλων δυσκολιών να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και

επειδή οι αγρότες παραγωγοί της χώρας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και χρειάζονται τη στήριξη που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση

Ερωτάσθε κ Υπουργέ:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταβληθούν το νωρίτερο και αμέσως μετά το Πάσχα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου;
  2. Προτίθεστε και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να καταβάλλετε τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορονοϊού;

Περισσότερα Άρθρα

Αυτές είναι οι τρεις επιδημίες που απειλούν την ανθρωπότητα

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα νεολογισμό, την Παγκόσμια Συνδημία (Global Syndemic), για να ορίσουν αυτό που θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη: τη διεθνή αλληλεπίδραση των τριών «επιδημιών» της παχυσαρκίας, του υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής, έναν συνδυασμό που πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους σχεδόν σε κάθε χώρα της Γης. Μια […]