35 °C Argos, GR
1 Ιουλίου 2022

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων: Το Σάββατο η μεγάλη μέρα…

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται εντός των ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές η αναγνώριση έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο με ειδική δήλωση του Αμερικανού Προέδρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα στο Λευκό Οίκο από Αμερικανούς, οι οποίοι ζητούν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία υλοποιώντας την προεκλογική υπόσχεσή του.

Εάν όλο πάνε ομαλά, δήλωσαν οι πηγές, αναμένεται σφοδρότατη αντίδραση από την Τουρκία, η οποία ήδη προειδοποίησε για πιθανή ρήξη στις σχέσεις των πρώην εταίρων.

[hfe_template id='397365']

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Αλλά φαίνεται ότι είναι βέβαιο και η απόφαση έχει ληφθεί.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Ναύπλιο: Μπάνια στη θάλασσα παρά τις απαγορεύσεις

Με την πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας στο Ναύπλιο κάποιοι ξεχύθηκαν στις θάλασσες για μπάνιο. Δεκάδες ήταν αυτοί που σήμερα Σάββατο 11 Απριλίου έσπευσαν στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο παρά την ρητή απαγόρευση του Λιμενικού Σώματος. [hfe_template id=’397365′] Η σημερινή φωτογραφία είναι ενδεικτική, και δείχνει πως κάποιοι δεν υπολογίζουν, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και ισχύουν […]

Γλυκά Νερά: Η Αστυνομία αναζητά τον συνεργό του πιλότου

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μέσα στο σπίτι του ζευγαριού στα Γλυκά Νερά. Μπορεί ο συζυγοκτόνος να βρίσκεται στις φυλακές, ωστόσο η υπόθεση φαίνεται πως… έχει ακόμα πολλά στοιχεία που μένουν στο σκοτάδι και αυτός είναι ο λόγος […]

Follow by Email