5 °C Argos, GR
29 Ιανουαρίου 2022

Πώς το γράψιμο ωφελεί τη ψυχολογία μας

Η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνολογίας, είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν υποβαθμίσει τον ρόλο του παραδοσιακού γραψίματος με το χέρι. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως όχι μόνο έχει περιοριστεί το γράψιμο με το χέρι, αλλά και ο αριθμός των λέξεων που χρησιμοποιούνται μειώνεται σημαντικά, καθώς οι διάφορες εφαρμογές, τα εικονομηνύματα και άλλα παρόμοια βοηθήματα, συμβάλουν στο να μη χρειάζεται καν να δαχτυλογραφούνται πλέον οι λέξεις, αλλά να γίνεται η επικοινωνία με το άλλο άτομο απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το παραδοσιακό γράψιμο στο χαρτί, στο παρελθόν, χρησιμοποιούταν και ως μέσο εκτόνωσης συναισθημάτων, όταν κάποιος για παράδειγμα διατηρούσε ένα ημερολόγιο και κατέγραφε καθημερινά τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του.

Οι ειδικοί τονίζουν πως το να γράφει κανείς στον υπολογιστή δεν έχει τα ίδια οφέλη με το να σημειώνει τις σκέψεις του στο χαρτί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποφορτιστεί συναισθηματικά και να βάλει τις σκέψεις του σε μια τάξη.

Επιπλέον, όταν κάποιος γράφει στον υπολογιστή έχει συνηθίσει την ταχύτητα που του προσφέρει και δεν δίνει μεγάλη βάση στην επιλογή των λέξεων, αλλά αυτόματα χρησιμοποιεί αυτή που του έρχεται πρώτη στο μυαλό, κάτι που δεν συμβαίνει όταν γράφει στο χαρτί και περνά περισσότερο χρόνο να επιλέξει τις κατάλληλες λέξεις. Έτσι, όχι μόνο η επικοινωνία δυσχεραίνεται, καθώς δεν μπορεί κανείς να εκφραστεί σωστά ή με ακρίβεια, αλλά και το μυαλό δεν εξασκείται επαρκώς, αφού δεν κοπιάζει για τίποτα εφόσον είναι σχεδόν όλα αυτοματοποιημένα.

Επιθετικότητα, μοναξιά και προβλήματα στις σχέσεις

Τέλος, έχει παρατηρηθεί, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους πως όταν περνούν ώρα γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να γίνονται επιθετικοί, να αισθάνονται κατάθλιψη ή θυμό. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό γράψιμο, όπου κάποιος αφιέρωνε χρόνο να αναγνωρίσει, να αναλύσει, να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του και στη συνέχεια να βρει τον κατάλληλο τρόπο να επικοινωνήσει με τον περίγυρό του, σήμερα η επικοινωνιακή αυτή ικανότητα έχει χαθεί ή αλλοιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς κενός ή μόνος, εκνευρισμένος που δεν τον καταλαβαίνουν οι άλλοι ή να δημιουργούνται ακόμη και προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν ίσως να ήταν καλό να βάλει κανείς το παραδοσιακό γράψιμο στη ζωή του με οποίον τρόπο εκείνος μπορεί.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η διατήρηση ενός ημερολογίου όπου καταγράφει για 15 με 20 λεπτά την ημέρα τις σκέψεις και τα συναισθήματα του είναι ένας ιδανικός τρόπος να κρατήσει την επαφή με το παραδοσιακό γράψιμο και να αποκομίσει όλα τα οφέλη από αυτό.

ΠΗΓΗ: Γόβα Στιλέτο

Περισσότερα Άρθρα

Ενισχύσεις ύψους 350 χιλιάδων ευρώ από τον ΕΛΓΑ

  Την Παρασκευή, 27 Μαρτίου, θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 348.565,06 ευρώ σε 113 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2016», «Πυρκαγιές 2016», «Ετήσιο 2017» και «Πυρκαγιές 2017», που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι […]

Κορονοϊός: Ο συγκλονιστικός 8λογος του πολέμου από έναν κρητικό γιατρό

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ (ΝΟΜΙΖΟΥΝ) ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ … COVID19 THIS IS WAR. ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟ (και δη αμυντικό): -1. Δεν αμφισβητείς τον αρχηγό του κράτους (Κ. Μητσοτάκης). Καλός, κακός, τώρα έχεις αυτόν, αν ζεις μετά τον πόλεμο και έχεις νικήσει εσύ και η οικογένειά σου, ψήφισε όποιον θες. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! […]

Follow by Email