24 °C Argos, GR
3 Ιουλίου 2022

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία …προ κορονοϊού»

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία …προ κορονοϊού»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία» τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Μας φέρνετε εδώ σήμερα ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία από το 2021 έως 2025 χωρίς να έχετε λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας στο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας.
 • Έχετε λάβει υπόψη σας την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους πολίτες και της χρήσης ουσιών που έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας;
 • Έχετε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό σας και ειδικότερα στο κομμάτι της τριτογενούς πρόληψης της αποκατάσταση όλων των ασθενών που ανάρρωσαν ή αναρρώνουν από τον κορονοϊό;
 • Επίσης, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τον τελευταίο χρόνο δουλεύουν καθημερινά και ακατάπαυστα χωρίς να έχει υπάρξει περίοδος για την απολύμανσή τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και ενδεχομένως στην αύξηση της θνητότητας από ανθεκτικά στελέχη μικροβίων μέσα στις ΜΕΘ.
 • Είναι κρίμα κύριε Υπουργέ να σώζονται άνθρωποι από τον κορονοϊό και να φεύγουν από επιπλοκές που δημιουργούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
 • Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόληψη μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών. Όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας δεν έχουν πάρει ούτε μία μέρα άδεια για να ξεκουραστούν. Εργάζονται αδιάλειπτα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες που τους επιβαρύνουν σωματικά και ψυχικά.
 • Πρόκειται για ευχολόγιο και σχέδια επί χάρτου, που αντιγράφει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία για τα έτη 2008-2012 με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο.
 • Ο σχεδιασμός σας υλοποιεί τον συγκεντρωτικό τρόπο διαχείρισης της δημόσιας υγείας της κυβέρνησης σας. Όλα εκπορεύονται από το επιτελικό κράτος και από την υπερ-γραμματεία δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, που αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες.
 • Πρόληψη χωρίς ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν νοείται. Ακόμα περιμένουμε να φέρετε στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
 • Η εφαρμογή του σχεδιασμού σας θα χρηματοδοτηθεί από πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία» και από το ΕΣΠΑ. Είναι το πιο κοστοβόρο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας σε βάθος πενταετίας.
 • Μην έρθουμε πάλι αντιμέτωποι με τα αντίστοιχα φαινόμενα του Προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός μιλούσε για 658 εκατ. για τη δημόσια υγεία και τελικά έγιναν 315 εκατ.
 • Τέλος, παρατηρείται μία άνιση αντιμετώπιση των τομέων δράσης του σχεδιασμού σας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πουλάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ΚΕΘΕΑ τονίζοντας ότι το θεραπευτικό του μοντέλο και η δημοκρατική λειτουργία του, δεν πρέπει να ανατραπούν ούτε και να υποβαθμιστεί ο ρόλος των εργαζομένων και των θεραπευτικών κοινοτήτων καθώς και ότι θα πρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ να προχωρήσει στον αναγκαίο διάλογο με τους εργαζομένους και για τα θέματα του Οργανισμού Υπηρεσίας.

[hfe_template id='397365']

Δείτε εδώ το βίντεο:

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Γεννηματά: Η βία κατά των γυναικών είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ «για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τρίτης στην οποία συμμετείχαν γυναίκες στελέχη του Κινήματος Αλλαγής καθώς και διακεκριμένες επαγγελματίες. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ‘πανδημία μέσα στην πανδημία, με όσα συμβαίνουν και είδαν το φως της δημοσιότητας, για […]

Μεγάλη φωτιά τώρα στη Μεγαλόπολη

Φωτιά βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στην περιοχή Κεραστάρης στη Μεγαλόπολης με ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Κεραστάρης Μεγαλόπολης του δήμου Τριπόλεως. Στο σημείο έχουν σπεύσει 46 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 16 οχήματα, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος. [hfe_template id=’397365′] Share on FacebookTweetFollow us

Follow by Email