12 °C Argos, GR
3 Φεβρουαρίου 2023

Μήνυμα Δημάρχου Ερμιονίδας για την 25η Μαρτίου 1821

Μήνυμα για την 25η Μαρτίου!

Την 25η Μαρτίου τιμούμε την εθνική μας εορτή του ξεσηκωμού του Γένους για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και την απόκτηση της ελευθερίας μας και της εθνικής ανεξαρτησίας μας.

Το 1821 οι Έλληνες προετοιμασμένοι από τον Γαλλικό και Ελληνικό Διαφωτισμό με πρωτεργάτες τον Κοραή και τον Ρήγα αλλά και από την Φιλική Εταιρεία ήταν έτοιμοι ψυχικά για τον «υπέρτατον αγώνα». Ήξεραν ότι αυτό απαιτούσε θυσίες, αίμα, δάκρυα. Προσήλθαν στον Αγώνα με ελλιπέστατα πολεμικά μέσα, απειθάρχητοι κατά το πλείστον στην ιερή του Αγώνα μυσταγωγία σε μια επανάσταση, που χαρακτηρίζεται εθνική αλλά και θρησκευτική συνάμα.

Είχαν κατανοήσει ότι κυρίως θα στηρίζονταν στις δικές τους δυνάμεις σ’ έναν αγώνα που συνέπραξαν κλέφτες και αρματολοί κληρικοί και λαϊκοί, φτωχοί ακτήμονες, εύποροι έμποροι και νησιώτες, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, γυναίκες ακόμα και παιδιά.

Και έτσι ξεκίνησε ο Αγώνας, για να γίνει το θαύμα, αυτό που μας οδήγησε στην απόκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, δομημένου με βάση φιλελεύθερες διακηρύξεις και προοδευτικά συντάγματα.

Η εθνεγερσία πρέπει να είναι σήμερα για όλους μας πηγή έμπνευσης και διατήρησης των ιδεωδών που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές του Έθνους. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι και πηγή διδαγμάτων. Ηρωισμός, σύμπνοια, αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη, υψηλό φρόνημα, πίστη στο Θεό και στις ανθρώπινες αξίες.

Διακόσια χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη του Αγώνα της λευτεριάς. Με περισσή λαμπρότητα σκεφτόμασταν να γιορτάσουμε φέτος την εθνική μας επέτειο. Δυστυχώς δεν μπορούμε λόγω της πανδημίας. Ο Δήμος μας έχει σχεδιάσει εκδηλώσεις και δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών. Ελπίζουμε αργότερα, μέσα στο επετειακό έτος να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε.

Αφού η φετινή 25η Μαρτίου δεν μπορεί να εορταστεί με εκδηλώσεις ας είναι ημέρα περισυλλογής και στοχασμού για τον καθένα μας. Ας υψώσουμε την ελληνική σημαία στα σπίτια μας ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους αγωνιστές της ελευθερίας. Και ας σκεφτούμε για λίγο τους σύγχρονους αγωνιστές της ζωής, τους ανθρώπους που μάχονται την πανδημία για το δικό μας καλό. Ας είμαστε ευγνώμονες και για αυτούς.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Περισσότερα Άρθρα

Περισσότερες από 1.100 παραβάσεις εντόπισε η αστυνομία το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 27 Μαρτίου: βεβαιώθηκαν για άσκοπες μετακινήσεις 1.143 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως: 387 στην Αττική 113 στην Κρήτη 101 στα Ιόνια Νησιά 100 […]

Ο καιρός σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 16-06-2020 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Στα βόρεια τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με τοπικούς όβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η […]