12 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Πάπυρος 2.000 ετών με ελληνικά κείμενα βρέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα

Τμήματα ενός βιβλικού πάπυρου ανακάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την αποτροπή των λεηλασιών στις σπηλιές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Αυτό είναι το πρώτο παρόμοιο εύρημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν άλλα κομμάτια και περίπου 40 σκελετοί εντοπίστηκαν στο σημείο, που έγινε γνωστό ως το «Σπήλαιο του Τρόμου».

Μαζί με τα κομμάτια του παπύρου βρέθηκαν και άλλα ευρήματα τα οποία είχαν διατηρηθεί εξαιτίας του ζεστού και ξηρού αέρα της ερήμου της Ιουδαίας και περιλαμβάνουν τον μερικώς μουμιοποιημένο σκελετό ενός παιδιού 6.000 ετών και ένα άριστα διατηρημένο υφαντό καλάθι που χρονολογείται 10.500 χρόνια πριν. Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ πιθανότατα πρόκειται για το παλαιότερο στον κόσμο.

Τα τμήματα του παπύρου ηλικίας 2.000 ετών (χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.) είναι γραμμένα στα ελληνικά και μόνο το όνομα του Θεού εμφανίζεται στα εβραϊκά. Τα κομμάτια περιλαμβάνουν στίχους από τα βιβλία των Ζαχαρία και Ναούμ και αποτελούν μέρος των κειμένων που είναι γνωστά ως το «Βιβλίο των 12 Μικρών Προφητών».

Ο συγκεκριμένος πάπυρος ανήκει στα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» που εντόπισαν το 1947 Βεδουίνοι βοσκοί στις σπηλιές του Κουμράν, περίπου 20 χλμ. ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Η συλλογή αυτή, η οποία περιλαμβάνει κείμενα που ανακαλύφθηκαν αλλού κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νεκράς Θάλασσας, δίνει μια εικόνα της εβραϊκής κοινωνίας και θρησκείας πριν και μετά την εποχή του Ιησού.

Μετά από αυτή την ανακάλυψη ακολούθησε μια σειρά αρχαιολογικών ερευνών οι οποίες όμως σταμάτησαν. Πρόσφατα όμως εμφανίστηκαν στη μαύρη αγορά νέα κομμάτια παπύρου και χειρόγραφα, γεγονός που θορύβησε τις ισραηλινές αρχές.

Έτσι, από το 2017 πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή και χρησιμοποιούν drones για να χαρτογραφήσουν εκατοντάδες σπήλαια και κοιλότητες.

«Αυτά είναι νέα κομμάτια του παζλ και μπορούμε να τα προσθέσουμε στα στοιχεία που έχουμε για την περίοδο και το κείμενο», δήλωσε ο Oren Ableman από την Αρχή των Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Παρόλο που αυτά τα κομμάτια είναι μικρά, μας έδωσαν κάποιες νέες πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε πριν», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερα Άρθρα

Από 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κυριακάτικες αγορές και οι εμποροπανηγύρεις

Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο twitter, «…κατόπιν έγκρισης της ειδικής επιτροπής επιστημόνων και με εφαρμογή των αυστηρών κανόνων λειτουργίας που ισχύουν για τις λαϊκές αγορές επανεκκινούν από 1/6 οι Κυριακάτικες αγορές, οι εμποροπανηγύρεις και λοιπές αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/17».

Μετακινήσεις το Πάσχα: Κίνηση και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια της Ελευσίνας – Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα

Αυξημένη είναι η κίνηση των οχημάτων στον σταθμό διοδίων της Ελευσίνας, από πολίτες της Αττικής, που επιχειρούν να φύγουν για την περίοδο του Πάσχα. Ωστόσο, στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που σταματούν όλα τα αυτοκίνητα για ελέγχους, στο πλαίσιο και των αυξημένων, έκτακτων μέτρων που ισχύουν. Ήδη από το πρωί αρκετοί οδηγοί, με φορτωμένα […]