19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

«Χαστούκι» Διεθνούς Ένωσης για τα γλυπτά του Παρθενώνα στον Τζόνσον

Την άμεση υποστήριξη των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα προκάλεσε η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι «αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού – και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε με τη δήλωσή της ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός «δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί άμεσα να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια, προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός  ότι  το Βρετανικό Μουσείο  κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο».

Παράλληλα, η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε με επιστολή της τις Διεθνείς Επιτροπές  για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόσο για τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού όσο και για την πρότασή της  να τεθούν υπόψη του ιδίου, αλλά και των Βρετανών, τα τεκμήρια που αποδεικνύουν την παράνομη κατοχή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Η επιστολή  της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προκάλεσε την ταχύτατη αντίδραση των ανά των κόσμο Επιτροπών, καθώς και της Διεθνούς Ένωσης των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Δρ Kris Tytgat επισημαίνει: «Θέλω να συγχαρώ την κ. Μενδώνη για την άμεση απάντησή της στη δήλωση του πρωθυπουργού Τζόνσον. Αυτό αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον είναι εις βάθος μελετητής των κλασικών σπουδών, έχουμε ακόμα μεγάλο έργο να κάνουμε σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση, ακόμη και στην Ελλάδα, καθώς οι άνθρωποι δεν ξέρουν ακριβώς τι ζητούμε πίσω και αγνοούν τις ακριβείς συνθήκες λεηλασίας. Και θα το κάνουμε! Η συνεχής ενημέρωση και η άσκηση με έναν τρόπο πολιτιστικής διπλωματίας, είναι οι μόνες εύλογες λύσεις αυτή τη στιγμή. Ούτε η Αθήνα, ούτε η Ρώμη χτίστηκαν σε μια μέρα. (…) Συνεχίζουμε και είμαστε δίπλα σας».

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης καθηγητής Louis Godart, σημειώνει: «Εκφράστε τα συγχαρητήριά μου και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου στην υπουργό Λίνα Μενδώνη για την υπέροχη απάντηση στον Μπόρις Τζόνσον. Φυσικά, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τη μάχη μας για την επανένωση των γλυπτών του Φειδία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τελικά θα νικήσουμε».

Ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής καθηγητής Paul Cartledge υπογραμμίζει: «Είμαστε ευγνώμονες στην υπουργό Πολιτισμού για την άμεση και σφοδρή αντίκρουση της πιο πρόσφατης ανοησίας του Πρωθυπουργού μας».

Αντίστοιχα μηνύματα έχουν παραληφθεί από όλες σχεδόν τις Εθνικές Επιτροπές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα

ΕΛΜΕ Αργολίδας: Ελλείψεις – κενά στην επαναλειτουργία των σχολείων

Η απόφαση κατανομής συσκευασμένου αντισηπτικού για την κάλυψη των αναγκών δημόσιων εκπαιδευτικών δομών, στο πλαίσιο υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης του κορωναϊού (COVID-19), δεν περιλαμβάνει τα Εργαστηριακά Κέντρα. Κενό υπάρχει στην εν λόγω απόφαση και σε ό, τι αφορά τα Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ που δεν εξυπηρετούνται από Εργαστηριακό Κέντρο, με αποτέλεσμα να μην έχουν […]