14 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εργασιών που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό και στους λογιστές. Μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αποστείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών στην Εφορία, ώστε αυτές να εμφανιστούν στο taxis.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αν και δεν υπάρχει ακόμη ανακοίνωση, η υποβολή των δηλώσεων θα ξεκινήσει το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Αφορολόγητα ποσά

Η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων θα κρύβει αρκετές εκπλήξεις, μάλλον θετικές για τους φορολογουμένους, με ένα μεγάλο μέρος εισοδήματος που πήγε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην φορολογείται. Ο λόγος είναι απλός. Τα χρήματα που δόθηκαν μέσα από τα πολλά προγράμματα στήριξης, είναι αφορολόγητα.

Κατά συνέπεια θα υπάρξει μια νέα, μικρότερα μεν αλλά όχι ασήμαντη ενίσχυση προς τους πληττόμενους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το διαθέσιμο εισόδημα.

Μία ακόμη ελάφρυνση θα έρθει μέσω των αλλαγών που θα υπάρξουν με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και τα τεκμήρια. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα ισχύσουν τα κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι. Οι αλλαγές θα είναι προς όφελος των φορολογούμενων. Κατά συνέπεια και από εκεί θα υπάρξει μία έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των φορολογουμένων.

Οι βασικές διαφορές στην φορολόγηση θα είναι οι εξής:

Τα έσοδα που εισέπραξαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι αφορολόγητα. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις πρώτοι κύκλοι ήταν μέσα στο 2020. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι και για τους τρεις πρώτους κύκλους, ένα μέρος 30% – 50% θα είναι επιχορήγηση.

Τα χρήματα που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος για κουρεμένα ενοίκια, δεν θα φορολογηθούν. Να σημειωθεί ότι το μέτρο των μειωμένων ενοικίων τρέχει από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που είδαν τις συμβάσεις τους να μπαίνουν σε αναστολή και να λαμβάνουν το ποσό των 534 ευρώ, δεν θα φορολογηθούν για τα ποσά αυτά για όσα διάστημα τα έλαβαν.

Επιστροφή από παρακράτηση φόρου

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θα έχει παράπλευρες ωφέλειες. Αν δηλαδή κάποιος π.χ. που λάμβανε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, είχε και τις Χ σχετικές κρατήσεις επί του ποσού αυτού σε ετήσια προβολή, αφού ένα διάστημα τέθηκε σε αναστολή εργασίας δεν θα του καταλογιστεί τόσο μεγάλος φόρος, άρα ένα ποσό θα το λάβει πίσω ως επιστροφή από τη Εφορία.

Τέλος μεγάλοι κερδισμένοι της χρονιάς θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν άλλα έσοδα (ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.) αφού δεν θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Το μέτρο είναι προσωρινό, αλλά εκτός από εφέτος πιθανότατα θα ισχύσει και για του χρόνου.

 

Περισσότερα Άρθρα

Παραμυθο… Πρόγραμμα και Θεατρικό Παιχνίδι από την Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου

Παραμυθο… Πρόγραμμα και Θεατρικό Παιχνίδι από την Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου μέχρι και το ΣάβΒατο 29 Δεκεμβρίου. Θα σας πούμε παραμύθι …. σαν κουκί και σαν ρεβίθι !!!! Και αφού ταξιδέψουμε σε μέρη μαγικά κ’ ονειρεμένα….. Με το τέλος του παραμυθιού ….. θα τραγουδήσουμε και όμορφες ζωγραφιές θα στήσουμε !!! ΤΟ […]

Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ θα καλύψει το κόστος της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ

Ο άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Φλόιντ Μέιγουεδερ πρόκειται να καλύψει το κόστος της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, αποκάλυψε συνεργάτης του. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρώην μποξέρ «μάλλον θα εξοργιστεί που […]