20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Eνας 16χρονος ζούσε 8 χρόνια με μια σφαίρα στη μύτη


Η αποκάλυψη έγινε στην αξονική τομογραφία
Την περίεργη ιστορία ενός 16χρονου που ζούσε επί 8 χρόνια με ένα… σκάγι στη μύτη δημοσιεύει το επιστημονικό JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, όπως αναφέρει το healthstories.gr.

Το αγόρι πέφερε από χρόνια ρινική συμφόρηση, ενώ κάθε φορά που φυσούσε τη μύτη του αναδυόταν μια βαριά και άσχημη μυρωδιά. Ωστόσο, για πολύ καιρό κανένας γιατρός δεν μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Την πρώτη φορά που επισκέφθηκε γιατρό ανέφερε πως η μύτη του ήταν μονίμως βουλωμένη και πως είχε ελαφρά μειωμένη όσφρηση. Οι γιατροί εξέτασαν ενδοσκοπικά τη μύτη του, διέγνωσαν μια ελαφρα στένωση στα ρουθούνια, και του έγραψαν ρινικά σπρέι και αντιισταμινικά.

Η θεραπεία δεν βελτίωσε την κατάσταση και ύστερα από ένα περίπου χρόνο, το παιδί επέστρεψε στο γιατρό με τα ίδια συμπτώματα και ένα ακόμη: τη βαριά οσμή που ανέδιδε η μύτη του.

Αποκάλυψη στην αξονική τομογραφία
Με την κλινική εξέταση, οι γιατροί και πάλι δεν κατόρθωσαν να λύσουν το μυστήριο. Την απάντηση έδωσε η αξονική τομογραφία, που αποκάλυψε ένα σφαιρικό ξένο σώμα 9 χιλιοστών σφηνωμένο μέσα στη μύτη του αγοριού…

Το παιδί υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ξένου σώματος το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν ένα μεταλλικό σκάγι!

Οι γονείς του παιδιού ανέφεραν ότι το παιδί ειχε δεχτεί σκάγια στο πρόσωπο όταν ήταν περίπου 8 χρόνων, αλλά για πολλά χρόνια δεν είχε συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό.

Με τον καιρό, η σφαίρα προκάλεσε συσσώρευση βλέννας μέσα στη μύτη η οποία με τη σειρά της έφερε τη ρινική συμφόρηση και την άσχημη μυρωδιά. Σταδιακά, το σκάγι καλύφθηκε από ιστό γι’αυτό και δεν μπορούσε να εντοπιστεί στην ενδοσκοπική εξέταση.

Οι τραυματισμοί παιδιών από σκάγια είναι συχνοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η περίπτωση αυτού του αγοριού θεωρείται μοναδική καθώς για οκτώ χρόνια δεν είχε κανένα σύμπτωμα.

Η είσοδος ενός ξένου σώματος στη μύτη μπορεί να έχει πιο επικίνδυνες συνέπειες από μια απλή ρινική συμφόρηση. Υπαρχει πάντα ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης, η οποία μπορεί να επηρεάσει όλο το πρόσωπο, από τη γνάθο μέχρι τα μάτια.

Επιπλέον, το ξένο σώμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετακινηθεί από τη μύτη στην τραχεία προκαλώντας ασφυξία.

Περισσότερα Άρθρα

Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.  Ανέφερε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έκτος από σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή ενώ σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και ότι η αύξηση πωλήσεων, κυρίως […]

Λύκειο Ελληνίδων Άργους: Σας περιμένουμε με χαρά ν’ ανταμώσουμε πάλι!

Η νέα λυκειακή χρονιά ξεκινά με αισιοδοξία και  δημιουργική διάθεση. Με την επιτυχημένη εκδήλωση –αφιέρωμα μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια από τη ελληνική επανάσταση «Ω! Θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα», όπου συμμετείχε η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα καθώς και χορευτικό τμήμα του ΛτΕ Άργους, συνεχίζουμε δυναμικά τη  παρουσία μας επί 56 χρόνια στα […]