14 °C Argos, GR
1 Μαρτίου 2024

Νέα απόλυση μητέρας τεσσάρων παιδιών λόγω μη εμβολιασμού


Μητέρα με 4 παιδιά, μονογονεϊκή οικογένεια, απολύθηκε από την εργασία της γιατί φοβήθηκε να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Φοβήθηκα να το κάνω δεν είμαι αρνήτρια» ζήτησε λίγο χρόνο γιατί φοβήθηκε να το κάνει.
Πρόκειται για μία μητέρα, νοσηλεύτρια – φροντίστρια σε Ιδιωτικό Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων που μεγαλώνει μόνη της 4 παιδιά και από τις 28 Φεβρουαρίου που απολύθηκε, δεν έχει εργασία και εισόδημα.

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο όπου κατέφθασε στο Ιδιωτικό Κέντρο Φροντίδας η εγκύκλιος για τον εμβολιασμό των εργαζομένων. Σε αυτή τη φάση αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο, όμως από τότε η Διοίκηση του Ιδιωτικού Κέντρου ξεκίνησε να γίνεται ιδιαίτερα πειστική…

Σχεδόν καθημερινά πιέζοντας τη νοσηλεύτρια- φροντίστρια να εμβολιαστεί της ασκούσαν ψυχολογική πίεση αναφέροντας της ότι αν δεν κάνει το εμβόλιο θα είχε κυρώσεις και επιπτώσεις.

Βέβαια η μητέρα δεν πίστευε ότι οι κυρώσεις που της ανέφεραν, κάθε τόσο, θα ήταν η απόλυση της. Λίγες ημέρες πριν την απόλυση της σε μια ακόμη πίεση ρώτησε η μητέρα αν θα απολυθεί για ένα εμβόλιο της απάντησαν ότι θα βρουν το λόγο απόλυσης.

Έτσι στις 28 Φεβρουαρίου την απέλυσαν χωρίς ωστόσο να έχει αναφερθεί ή να αναγράφεται ο λόγος απόλυσης.

Η μητέρα στεναχωριέται ιδιαίτερα για τις ψυχούλες όπως χαρακτηριστικά μας είπε, “που φρόντιζε και αγαπούσε” και επιμένει ότι ακόμη και τώρα φοβάται να κάνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο – δικηγόρο Γιάννη Καρούζο ο οποίος έχει αναλάβει τέτοιου είδους υποθέσεις η ηθική υποχρέωση πανανθρώπινου χαρακτήρα είναι ο άμεσος εμβολιασμός ώστε με βάση τα διδάγματα της ιατρικής επιστήμης να προκύψει η ανοσία της αγέλης.

Ειδικά όταν η εργασία συνδέεται με την προστασία ασθενών πολιτών ή ευπαθών ομάδων η ηθική υποχρέωση αποτελεί και κοινωνική αναγκαιότητα.

Ωστόσο όπως μας εξηγεί ο κ. Καρούζος το εμβόλιο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό ακόμη και στους πιο ευαίσθητους χώρους εργασίας δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για απολύσεις, ούτε βεβαίως η άρνηση του εργαζομένου στον εμβολιασμό μπορεί να επιφέρει απόλυση.

Ειδικά αν η άρνηση προκύπτει για λόγους υγείας, προσωπική, ψυχολογική ανασφάλεια η οποία μπορεί να είναι και πρόσκαιρη, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ή για συνειδησιακούς λόγους.

Κανένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που χρειάστηκε να προβλέψει την υποχρεωτικότητα πολλών εμβολίων δεν προέβλεψε κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση του πολίτη στον εμβολιασμό. Ο λόγος είναι, όπως μας αναφέρει ο κ. Καρούζος, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ενσυνείδητη αντίδραση του πολίτη.

“Θα έλεγα αντανακλαστικά της φοβίας του, της ανασφάλειας του, της αναγκαιότητας να έχει το χρόνο της ευθείας άλωσης της προσωπικότητας του”.
Καταλήγοντας ότι “οφείλω να πω ότι η νομοθετική πρόβλεψη του σχετικού εμβολίου στη χώρα μας προβλέπει τη δυνατότητα να γίνει υποχρεωτικό ύστερα από την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και κατόπιν συστάσεων των αρμόδιων επιτροπών “.

Έτσι ο εργαζόμενος που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, π.χ. επειδή ανήκει σε μία ευπαθή ομάδα, ή για δικούς του ψυχολογικούς ή συνειδησιακούς λόγους, δεν μπορεί να τιμωρείται από τον εργοδότη του με την εσχάτη του μέτρων, δηλαδή την απόλυση.

Περισσότερα Άρθρα

Πέθανε ο Λουκάς Κουβαράς, πρώην δήμαρχος Λέρνας

Ο τόπος μας από σήμερα έγινε πιο φτωχός. Με πολύ στεναχώρια σας ενημερώνω πως έφυγε από κοντά μας ένας δικός μας άνθρωπος, ένας δικός μου άνθρωπος, ο πρώην δήμαρχος Λέρνας Λουκάς Κουβαράς. Από τους ανθρώπους που όταν φεύγουν, νιώθεις ότι σε πλούτιζαν με την παρουσία τους και ξέρεις ότι θα σε πλουτίζει η ανάμνησή τους. […]

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (11.6.2021), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν […]