20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας με «μαύρα» στοιχεία: Γένους θηλυκού τα θύματα» της πανδημίας

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας με «μαύρα» στοιχεία

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, αν και η επέλαση της πανδημίας έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, που συνταράσσεται τις τελευταίες εβδομάδες από τις αποκαλύψεις σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, το μήνυμα για την υποστήριξη της θέσης της γυναίκας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Χθες δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων στην Ε.Ε., η οποία δείχνει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις γυναίκες. Τα κράτη-μέλη κατέγραψαν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αναφορών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 32% την πρώτη εβδομάδα του περιορισμού της κυκλοφορίας, και στη Λιθουανία κατά 20% τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Παράλληλα, οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το 76% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να είναι γυναίκες.

Επίσης, ο αντίκτυπος στην επαγγελματική ζωή φαίνεται από το ότι οι γυναίκες δαπάνησαν, κατά μέσο όρο, 62 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα των παιδιών (σε σύγκριση με 36 ώρες για τους άνδρες) και 23 ώρες την εβδομάδα για οικιακές εργασίες (σε σύγκριση με 15 ώρες για τους άνδρες).

Αναμενόμενη είναι και η εντυπωσιακή έλλειψη γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων για την Covid-19. Από τις 115 εθνικές ειδικές ομάδες δράσης για την Covid-19 σε 87 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 17 κρατών-μελών της Ε.Ε., μόνο το 11,4% απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες.

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στη δράση που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο για το θεσμό της «Νταντάς της γειτονιάς». Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των δράσεων συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, και σκοπός είναι η οικονομική ενίσχυση των γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους έως 2,5 ετών από πιστοποιημένες νταντάδες.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ.

Περισσότερα Άρθρα

Στις 13 Νοεμβρίου η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Νικηφόρου στην ιστορική Δημητσάνα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της τελετής ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλόπολης κ.κ. Νικηφόρου. Το όλο τελετουργικό θα πραγματοποιηθεί στη Δημητσάνα Αρκαδίας, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022. Στις 12.30 θα γίνει η άφιξη και η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη στη Δημητσάνα. Θα τον υποδεχθεί ο τοποτηρητής Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Θα ακολουθήσει προσφώνηση από το δήμαρχο της περιοχής, […]

Διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με φορείς της υγείας για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Συνεχίστηκε χθες Παρασκευή 11 Ιουνίου η διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων υγείας της Περιφέρειας. Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στο θέμα, επισήμανε και πάλι ότι οι διαθέσιμοι πόροι της Περιφέρειας, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ελάχιστοι σε […]