19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ανδρέας Πουλάς: Ερώτηση στη Βουλή: «Προστασία και εμβολιασμός για COVID-19 των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών»

Ερώτηση στη Βουλή

«Προστασία και εμβολιασμός για COVID-19 των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών».

Ερώτηση σχετικά με την άμεση ανάγκη προστασίας και εμβολιασμού κατά του COVID-19 των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών κατέθεσε ο βουλευτής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2021

Προς τον Υπουργό Υγείας  κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Προστασία και εμβολιασμός για COVID-19 των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα απέναντι στον κορονοϊό είναι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Αυτό συμβαίνει διότι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια έχουν μεγάλα ποσοστά συννοσηρότητας και άρα χρήζουν εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας και ιδιάιτερης υγειονομικής προσοχής κατά την επίσκεψή τους για την πραγματοποίηση της αιμοκάθαρσης.

Ένα μεγάλο ποσοστό νεφροπαθών απευθύνεται για τη διενέργεια της αιμοκάθαρσης σε Ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης καθώς και σε Μονάδες Αιμοκάθαρσης Ιδιωτικών κλινικών. Για το λόγο αυτό και εξαιτίας της ευαλωτότητας των νεφροπαθών απέναντι στον COVID -19 ο ΕΟΔΥ έχει εκδόσει ήδη από τον Ιούνιο 2020 οδηγίες σχετικά με “Μέτρα πρόληψης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 σε μονάδες αιμοκάθαρσης – MTN”.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως δυστυχώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για κρούσματα και θανάτους λόγω κορονοϊού σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την ορθή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης καθώς και τον επαρκή εμβολιασμό του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός για COVID-19 των ατόμων που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ενώ είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα αρχίσει. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 που ανακοινώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2021 τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου όπως οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ανήκουν στην κατηγορία 5.

Το γεγονός όμως ότι η χώρα βιώνει μία ιδιαίτερα έντονη έξαρση της πανδημίας καθιστά τον άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και ιδιαίτερα των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών επιτακτικό. Μία άμεση λύση θα ήταν η διάθεση με προτεραιότητα των δόσεων που περισσεύουν από τα φιαλίδια των εμβολίων στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς αντλώντας τα στοιχεία τους από την Υπηρεσία Συντονισμού και Ελέγχου Μεταμοσχεύσεων όπου είναι καταγεγραμμένοι.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείται για τον έλεγχο ορθής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις Ιδιωτικές Μονάδες Χρόνια Αιμοκάθαρσης αλλά και στις Ιδιωτικές Κλινικές όπου λειτουργούν αντίστοιχα τμήματα;

2-Έχει υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 του προσωπικού που απασχολείται στις εν λόγω Μονάδες αλλά και των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Ερώτηση στη Βουλή: «Προστασία και εμβολιασμός για COVID-19 των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών»

Περισσότερα Άρθρα

Έμειναν στη αφετηρία οι μηχανές στην Κοιλάδα…

Η Λέσχη Μοτοσυκλέτας Ερμιονίδας (ΛΕ.ΜΟ.ΕΡ.) επέλεξε την Κοιλάδα για να κόψει σήμερα την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Μοτοσικλετιστές από όλες τις λέσχες της Πελοποννήσου συμμετείχαν και επισκέφτηκαν την Κοιλάδα και την περιοχή της Ερμιονίδας. Συγχαρητήρια στο ΔΣ της Λέσχης για την άψογη διοργάνωση! Καλά γκάζια και ασφαλείς διαδρομές!!!

Τα ζώδια σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου

ΚΡΙΟΣ 21/03 – 20/04 Αυτά που «τρέχουν» γύρω σας, σαν προβλήματα, μπορούν να επιλυθούν σχετικά εύκολα. Επίσης, στην οικογένειά σας έρχονται λεφτά από παλιότερη υπόθεση. ΤΑΥΡΟΣ 21/04 – 20/05 Σίγουρα είστε από τα πιο δημοφιλή ζώδια και το ξέρετε. Μέσα στον λήγοντα Αύγουστο θα έχετε νέα φλερτ που σίγουρα δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. ΔΙΔΥΜΟΙ […]