18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτις

Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτις

Μεγαλομάρτυρας και ισαπόστολος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Πρόκειται για την αμαρτωλή γυναίκα από τη Σαμάρεια, με την οποία συνομίλησε ο Ιησούς Χριστός κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ (Ιωάννου δ’, 5-30). Αφού πίστευσε σε Αυτόν, βαπτίστηκε με το όνομα Φωτεινή κι έγινε ένθερμος κήρυκας του Ευαγγελίου. Κατά την παράδοση μαρτύρησε επί Νέρωνος (54-68), μαζί με τις πέντε αδελφές της και τα δύο παιδιά της.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της κάθε χρόνο στις 26 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή έχουν την ονομαστική τους εορτή όσες φέρουν το όνομα Φωτεινή.

Το γεγονός της συνομιλίας της με τον Χριστό μνημονεύεται από την Εκκλησία την Κυριακή της Σαμαρείτιδος.

Απολυτίκιο

Την πηγήν δεξαμενή της σοφίας και χάριτος, εκ χειλέων Κυρίου Φωτεινὴ Ισαπόστολε, νομίμως ηγωνίσω πανοικεί, και νέμεις φωτισμόν παρά Θεού, τοις προστρέχουσι τη σκέπη σου τη σεπτή, και ευλαβώς βοώσι σου. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, χάριν ημίν και έλεος.

Πηγή:  SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Αναρθρες κραυγές Τατούλη-Νικολάκου, έχασαν την πλειοψηφία και την ψυχραιμία τους

Το είχα γράψει μήνες πριν, θα έρθει η στιγμή που ο Τατούλης δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση γιατί θα έχει χάσει την πλειοψηφία, κάποιοι το χλεύαζαν , όμως τα γεγονότα με δικαιώνουν, όλα γύρω του δείχνουν να διαλύονται σαν ντόμινο.Αν με ρωτήσετε θα σας πω πως είναι κρίμα , δεν έπαψα ποτέ σε […]

Σολομός Κορινθίας: Οι θύτες έγιναν θύματα και τα θύματα θύτες ;

Παρακολουθώ όπως και οι περισσότεροι το έγκλημα στον Σολομό Κορινθίας,διαβάζω που γράφουν ο δολοφόνος, ο αυτόπτης μάρτυρας, επεισόδια στα δικαστήρια Κορίνθου, ότι η γυναίκα του 35χρονου πήρε τα παιδιά της(1 και 7 χρονών) κι έφυγε από το σπίτι τους υπό τον φόβο των αντιποίνων. Κατ΄αρχήν δεν είναι δολοφόνος, δεν είχε δόλο , κάθε άλλο, το […]