15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ανδρέας Πουλάς: Διευκρινίσεις για την κήρυξη ολικού απαγορευτικού στην Αττική

Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή

«Διευκρινίσεις για την κήρυξη ολικού απαγορευτικού στην Αττική και αίτημα για την κατάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ της 5ης.2.2021 και της 9ης.2.2021»

Με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή ο Υπέυθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας, Ανδρέας Πουλάς και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητούν  από τον Υπουργό Υγείας διευκρινίσεις για την κήρυξη ολικού απαγορευτικού στην Αττική και αιτούνται την κατάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ της 5ης.2.2021 και της 9ης.2.2021

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης και ΑΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο  Κικίλια

Θέμα: Διευκρινίσεις αναφορικά με την κήρυξη ολικού απαγορευτικού στην Αττική και αίτημα για την κατάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ της 5ης.2.2021 και της 9ης.2.2021

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει η αιφνίδια κήρυξη της Αττικής σε ολικό απαγορευτικό έξι  ημέρες μόνο μετά την εκτίμηση της κατάστασης κατά την τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ στις 5 Φεβρουαρίου.

Κατά την συγκεκριμένη  τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, αξιολόγησε  αφενός τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα και τις μετρήσεις υπολογισμού του ιολογικού  φορτίου, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, που οδηγούσαν μαθηματικά σε κρούσματα άνω  των 1000 την ημέρα και σε ραγδαία  αύξηση της ανάγκης για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και αφετέρου τις προβλέψεις για την εξέλιξη της επιδημίας. Ειδικότερα, στις 5 Φεβρουαρίου τα νέα κρούσματα ανέρχονταν στα 1195 εκ των οποίων 560 στην Αττική, ο μέσος όρος του επιδημιολογικού φορτίου έβαινε ραγδαία επιδεινούμενος από τα 625 κρούσματα στα 892 ανά ημέρα, ενώ ο μέσος όρος θετικότητας ξεπερνούσε το 2,3%, στοιχεία που  έδειχναν άνω των 44.000 ενεργών κρουσμάτων στην Αττική και 60% αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα.

Η συνεδρίαση των ειδικών διήρκησε οχτώ ώρες και χαρακτηρίστηκε από την έντονη διχογνωμία τους ως προς την έκταση και το είδος των αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν.  Κατέληξε δε, σε συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας, που με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα επρόκειτο περισσότερο για ημίμετρα, που δεν  θα μπορούσαν να περιορίσουν αποφασιστικά την διάδοση του ιού.

Ας σημειωθεί ότι ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ3 νωρίτερα την ίδια ημέρα, τόνισε ότι  είναι  απαραίτητη η ελάττωση της κινητικότητας και η αύξηση των εμβολιασμών, επισήμανε όμως ότι η απόφαση που θα λαμβάνονταν  από την επιτροπή  θα ήταν περισσότερο πολιτική, παρά τεχνοκρατική.

Μετά από έξι ημέρες και συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου, ακούσαμε τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι θα προτείνει στους επιστήμονες σκληρό απαγορευτικό και πως τα σχολεία αποτελούν εστίες διαρποράς, αδειάζοντας την Υπουργό Παιδείας που επέμενε να μην βλέπει τον συνωστισμό στις τάξεις αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης που έλεγε άλλα την ίδια ώρα σε τηλεοτπικό κανάλι. Στη συνέχεια συγκλήθηκε εκτάκτως συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία εκτίμησε τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενα με βάση μαθηματικούς υπολογισμούς και στατιστικές, που συνάγονταν από τα αντίστοιχα στοιχεία, που είχαν ληφθεί υπόψη στις 5 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν τα 1526 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 750 στην Αττική,  το ποσοστό θετικότητας  του 2,8% και την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής κατά 205%, που δείχνουν εκτόξευση των ενεργών κρουσμάτων στην Αττική στα 100.000.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν στην Αττική προκάλεσαν πολύωρες συζητήσεις και μεγάλες διχογνωμίες καθώς φαινόταν ότι η Επιτροπή ήταν χωρισμένη στα δύο σχετικά με την αυστηρότητα των απαραίτητων μέτρων, σε βαθμό που κινδύνευσε να μην ληφθεί καμία απόφαση. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ασκήθηκαν πιέσεις από την κυβέρνηση για την έκδοση αποφάσεως, παρά τις διαφωνίες  των μελών της  επιτροπής.

Παράλληλα, οι αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας – Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και πρώην μέλος της επιτροπής Σπύρος Ζακυνθινός περί πολιτικών επιρροών αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων, επιτείνουν τον προβληματισμό της κοινής γνώμης.

Σήμερα  περισσότερο από ποτέ είναι διάχυτη η εντύπωση ότι αντί η κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με  τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η Επιτροπή πλέον  άγεται από πολιτικές πιέσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, δημιουργούνται συγκεκριμένα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν στα όπως αποδείχθηκε αναποτελεσματικά μέτρα της 5ης  Φεβρουαρίου και στην ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων και σε ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι στις 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνωμένους, στις 7 Φεβρουαρίου 245 και στις 8 Φεβρουαρίου 260 , δηλαδή αύξηση κατά 15 διασωληνώσεις την ημέρα.

Δεδομένου ότι η συσκότιση των δεδομένων βάσει των οποίων η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις για επιβολή περιορισμών, δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και ενισχύει τις θεωρείες συνομωσίας και

Δεδομένου ότι τα αντιφατικά μηνύματα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και μαζί με τις οικονομικές συνέπειες και τα ανεπαρκή μέτρα στηριξης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1-Δεδομένης της έντονης  διχογνωμίας των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διαπιστώθηκε  αρχικά   κατά την τακτική συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου και με δεδομένη τη  διαφαινόμενη  ραγδαία  επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων,  για ποιον λόγο δεν εισηγήθηκε ο κύριος Υπουργός αυστηρότερα μέτρα σε εκείνο το χρονικό σημείο, όπως έπραξε τελικά  κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου;

  1. Τελικά οι Υπουργοί προτείνουν στους επιστήμονες ή οι επιστήμονες στους Υπουργούς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ποιος έχει στα χέρια του τα δεδομένα και πώς τα χρησιμοποιεί;

3-Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αιτούμαι να μου χορηγηθούν αντίγραφα των πρακτικών των δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της 5ης και της 9ης Φεβρουαρίου 2021.

Οι ερωτώντες βουλευτές

 Ανδρέας   Πουλάς

 Βασίλης Κεγκέρογλου

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Καταγγελία από το Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας για απόλυση στον Όμιλο ΣΕΛΟΝΤΑ

Η εργοδοσία του ομίλου “ΣΕΛΟΝΤΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ”, συμφερόντων AMERRA-MUDABALA, συνεχίζει την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό απολύοντας όποιον εργαζόμενο σηκώσει το ανάστημά του και διεκδικεί σύγχρονες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Καταγγέλλουμε τον μονοπωλιακό όμιλο που επιχειρεί να επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα, καταπατώντας κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Από τη μία απολύει εργαζόμενους, από την άλλη εντατικοποιεί την εργασία με […]

Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο για τη ρύπανση του Αργολικού Κόλπου (vid)

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος,  προχώρησε σήμερα στην κατάθεση  Μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία,  για τη σοβαρή και εκτεταμένη ρύπανση της θάλασσας από τον αγωγό διάθεσης των λυμάτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους – Ναυπλίου, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία , το περιβάλλον και επίσης είχε ως συνέπεια το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας […]