17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Πώς θα είναι η ζωή μας μετά τον εμβολιασμό? Απαντήσεις ειδικών.


εμβόλια δίνουν ελπίδες στον κόσμο ότι ο θα βγούμε απο αυτή την πρωτοφανή πανδημία όπου μας ταλαιπωρεί εδώ και κάμποσους μήνες οι απαντήσεις ειδικών ολο και αλλάζουν καθημερινά. Αν εμβολιαστούμε αυτό θα πει οτι ταυτόχρονα είμαστε ασφαλείς? Πώς θα είναι η ζωή μας μετά τον εμβολιασμό? Θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην φυσιολογική μας καθημερινότητα?

Μάλλον ΟΧΙ!

Ακόμα και μετά την δεύτερη χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να ακολοθούμε τούς κανόνες και τα μέτρα προστασίας για το καλό της δική μας υγείας αλλά και των γύρω μας.
Συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις ειδικών και τα κάναμε κύρια ερωτήματα όπως το πότε θα μπορούμε να μην φορούμε μασκα,  να μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ, μας η το φαγητό μας στο εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου,η μιας καφετέριας να κάνουμε ταξίδια, ή να μπορούμε να δούμε κάποια συγγενικά μας πρόσωπα, οι φίλους μας με ασφάλεια.
Μπορώ να μην φορώ μάσκα?
Έως σήμερα τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του κορονοϊού προσφέρουν προστασία στο 95% εφόσον πετυχη πλήρης η ανοσολογική απόκριση αυτό σημαίνει ότι οτι παραμένει το 5% πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από τον ιό SARS-COV2 οποιαδήποτε στιγμή.

O κάθε άνθρωπος έχει εχει διαφορετικοί ανοσολογική αντίδραση

Η ανασολογικη αντίδραση του κάθε ανθρώπου είναι πολύ διαφορετική κάποιοι εμβολιασθέντες θα αναπαράγουν πολλά περισσότερα και καποιοι άλλοι λιγότερα αντισώματα, και μετά την πρώτη δόση αλλά όσο και μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Γιαυτό και οι ειδικοί επιμένουν ό,τι ή δεύτερή δόσης πρέπει να χορηγηθεί τον προκαθορισμένο χρονικό διάστημα διαστημα.

<>
Ακόμα δεν διακριβωθεί αν ο εμβολιασθέντας μπορεί να είναι ο Αθόρυβος μεταδότης μεταδοτης της νόσου του κορονοϊού. Ακόμα αν και ο ίδιος νοσεί από τον Covid-19.

Μπορούμε να κάνουμε επισκεψεις σε δικά μας συγγενικά πρόσωπα η φίλους?
Αυτό εξαρτάται από το εάν έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι, επισημαίνει η Δρ Λιάνα Γουεν. Εάν συγγενείς και φίλοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έναντι της Covid-19, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά, ειδικά εάν η συνάντηση λάβει χώρα σε εξωτερικούς χώρους και έχουν επίσης παρέλθει μερικές εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, εάν η συνάντηση γίνει σε εσωτερικό χώρο, εκεί υφίσταται κατά την ίδια κάποιος κίνδυνος, ειδικά με την τρέχουσα εξάπλωση πιο μεταδοτικών στελεχών κορωνοϊού.

Και πάλι η μάσκα κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% προστασία.

Εστιατόρια, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις?

Οι εσωτερικοί χώροι εστιατορίων αποτελούν πιθανά «hotspot» μετάδοσης, εν μέρει διότι κανείς δεν φορά μάσκα όταν τρώει, με αποτέλεσμα να διασπείρονται σταγονίδια του ιού.

Ένας έτερος λόγος είναι ότι τα περισσότερα εστιατόρια δεν διαθέτουν φίλτρα HEPA ή άλλον ειδικό εξοπλισμό φιλτραρίσματος του αέρα.

Όσο για την συνιστώμενη απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων, αυτή από μόνη της δεν είναι επαρκής, αλλά πρέπει ο χώρος να διαθέτει πολύ καλό σύστημα εξαερισμού
Όσο για τις συναυλίες ή υπαίθριες αθλητικές εκδηλώσεις, όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί είναι πιθανώς ασφαλής «εφόσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας και φορούν όλοι μάσκες»

Στην παρούσα φάση είναι ασφαλές να ταξιδεύω αν έχω εμβολιαστεί?
Θέλω να τονίσω ότι τώρα δεν είναι η ώρα να ταξιδέψουμε, διεθνώς ή στο εσωτερικό· απλά δεν είναι καλή στιγμή να ταξιδέψουμε» δήλωσε προ ημερών η Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι, νέα διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σε εκδήλωση του CNN.Και αυτό ισχύει και για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί, συμπλήρωσε ο Άντον Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

«Ο εμβολιασμός δεν συνεπάγεται ότι έχω δωρεάν ‘διαβατήριο’ να ταξιδέψω. Ούτε και ότι μπορώ να αφήσω στην άκρη όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για τα οποία μιλάμε συνέχεια» επισήμανε ο ίδιος για να καταλήξει:

«Εάν είναι απαραίτητο να ταξιδέψετε, τότε προφανώς θα το κάνετε. Όμως, δεν θέλουμε οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι επειδή εμβολιάστηκαν, τότε οι συστάσεις για τη δημόσια υγεία δεν ισχύουν»

Περισσότερα Άρθρα

Συνελήφθη 25χρονος στην Αργολίδα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

  Συνελήφθη, σήμερα (13.2.2020) το πρωί, στο Ναύπλιο Αργολίδας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Αργολίδας, 25χρονος αλλοδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης από τις Ρουμάνικες Αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για σωματικές βλάβες, πράξη που έγινε την 24.5.2015 στη Ρουμανία. Ο 25χρονος θα οδηγηθεί στον […]

Η Ε.Λ.Μ.Ε Αρκαδίας σχετικά με την Περιφερειακή σύσκεψη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6/2/2023 στο αμφιθέατρο του 4ου ΓΕ.Λ. Τρίπολης Παμπελοποννησιακή σύσκεψη με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε. και Σ.Ε.Π.Ε.) με αντικείμενο τον συντονισμό της δράσης του κλάδου ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια για την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, μέσω της αξιολόγησης που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Στη […]