14 °C Argos, GR
1 Μαρτίου 2024

Τζανάκης: Αμεσα και δραστικά μέτρα για να περιοριστεί ο κορωνοϊός. Για να αποφύγουμε τα πολύ χειρότερα.


Να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η ένταση της πανδημίας του κορωνοϊού που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, καλεί την κυβέρνηση ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Ας μην επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κλείσαμε την κοινωνία και την οικονομία στην αιχμή των 2.500 κρουσμάτων. Αν είναι να πάρουμε μέτρα, ας τα πάρουμε έγκαιρα. Όχι να διαρκέσουν δύο μήνες και να μην αποδίδουν πάλι…», τονίζει στο iefimerida.gr.

Εφιαλτικά τα σενάρια αν ξεφύγει η πανδημία -Είμαστε στα πρόθυρα εκθετικής αύξησης
Ο κ. Τζανάκης, αναφερόμενος στο μαθηματικό μοντέλο πρόγνωσης κρουσμάτων που «τρέχει», κάνει λόγο για «εφιαλτικά σενάρια». «Είμαστε στα πρόθυρα μιας εκθετικής αύξησης. Που σημαίνει ότι αν δεν λειτουργήσουν τα ημίμετρα που πάρθηκαν ή ο κόσμος δεν εφαρμόσει με ευλάβεια τα μέτρα, κάθε μέρα, μπορεί να ανεβαίνουμε 100, 200, 300 κρούσματα, εξαρτάται», σχολιάζει, σημειώνοντας πως «σε ό,τι αφορά στην έκταση της πανδημίας, βρισκόμαστε ήδη σε νούμερα Νοεμβρίου. Φοβάμαι ότι αν δεν λάβουμε μέτρα από εδώ και πέρα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ζοφερές καταστάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, «αν ως κοινωνία κρίνουμε σημαντική την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα αυτή την περίοδο, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αλλιώς θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πρέπει να λάβουμε. Για μένα, το lockdown είναι καταστροφικό. Πλην όμως, όταν βλέπεις ότι δεν γίνεται τίποτα άλλο, πρέπει να πάρεις αυτό το σκληρό μέτρο».

Δεν ξεμπερδέψαμε με τις πανδημίες
Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν με προσοχή τα μέτρα ατομικής ευθύνης να περιοριστεί ο κορονοϊός, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο lockdown. «Θα πρέπει να καταλάβει μια μερίδα πολιτών ότι δεν μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς να τηρεί τα μέτρα και ταυτόχρονα να μη μολυνθεί. Αυτό δεν γίνεται. Επομένως, είναι μονόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε και φοβάμαι ότι θα τον ακολουθήσουμε και μετά που θα περάσει η επιδημία, διότι θα έχουμε επιδημίες και από άλλους ιούς. Μη νομίζουμε ότι τελειώσαμε…», τονίζει.

Ημίμετρα τα μέτρα που ελήφθησαν
Ο κ. Τζανάκης σημειώνει, τέλος, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από την κυβέρνηση «φαίνονται σαν ημίμετρα και αυτοακυρώνονται. Ανοίγουμε τα σχολεία, αλλά δεν ανοίγουμε μόνο τα Λύκεια. Αυτό είναι ένα ημίμετρο. Ή τα κλείνουμε ή δεν τα κλείνουμε. Όχι κλείνουμε τα μισά. Δεν κερδίζουμε τίποτα επιδημιολογικά. Η Αττική έχει πρόβλημα και αντί να περιοριστεί η κυκλοφορία ως ”κόκκινη” περιοχή, εξαιρέθηκε και αυτοματος σημαινει οτι δεν μπορει να περιοριστεί ο κορωνοϊός. Αυτά τα ημίμετρα ακυρώνουν την όποια προσπάθεια. Αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να μην πειθαρχεί, να αυξάνεται το αίσθημα της αμφιβολίας γύρω από την πανδημία και να μην καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια όσον αφορά την ατομική ευθύνη για να μειωθεί το επιδημιολογικό βάρος», καταλήγει.

Πηγή: iefimerida.gr

Περισσότερα Άρθρα

Φωνή λαού στην Ερμιονίδα: Να κλείσει η δομή, να φύγουν οι μετανάστες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα στο λιμάνι του Πόρτο Χελίου οι κάτοικοι της Ερμιονίδας ζητώντας το κλείσιμο της δομής των μεταναστών και προσφύγων που λειτουργεί στο ξενοδοχείο Γαλαξίας. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι καθώς σε λίγες μέρες ξεκινά και επίσημα η τουριστική σεζόν και όπως λένε απειλείται η οικονομία της περιοχής, που έχει διεθνή τουριστική εμβέλεια […]

Επαναλειτουργούν οι Ακαδημίες της Γυμναστικής Ένωσης Αργολίδας (ΓΕΑ)

Αύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου και ώρα 6 μ.μ. στο ΔΑΚ Ναυπλίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η Ακαδημία της ΓΈΑ με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα (αποστάσεις κλπ). Ημέρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 6 – 7 μ.μ. Το Δ.Σ της ΓΕΑ