22 °C Argos, GR
28 Μαΐου 2022

Μειώθηκαν σημαντικά οι θάνατοι ασθενών από Covid-19.

covid 19

covid 19

Μειώθηκαν σημαντικά οι θάνατοι ασθενών από Covid-19.
Η βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης οδήγησε τους τελευταίους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού σε σημαντική μείωση -άνω του ενός τρίτου- του ποσοστού θνητότητας νοσηλευόμενων με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παγκοσμίως.
Ωστόσο, η σχετική τάση δείχνει να παραμένει πλέον στάσιμη, ενώ παράλληλα εγείρονται ερωτηματικά για τις πιθανές επιπτώσεις των νέων μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού ως προς την πρόγνωση της πορείας της υγείας ασθενών στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, η θνητότητα των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ μειώθηκε στο 36% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την μετανάλυση που «συνενώνει» 52 έρευνες με ιατρικά δεδομένα για συνολικά 43.128 ασθενείς σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Κίνα, καθώς και Μέση Ανατολή, Νότια Ασία και Αυστραλία
Σύμφωνα με προηγούμενη μετα-ανάλυση με την «υπογραφή» της ίδιας επιστημονικής ομάδας -υπό τον αναισθησιολόγο Τιμ Κουκ και Βρετανούς συνεργάτες του- που είχε δημοσιευτεί τον Ιούλιο, η θνητότητα των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ παγκοσμίως μειώθηκε από σχεδόν 60% στα τέλη Μαρτίου 2020 στο 42% στα τέλη Μαΐου 2020.

[hfe_template id='397365']

«Ενώ η πρώτη μας μετα-ανάλυση πέρυσι έδειξε μεγάλη μείωση της θνητότητας ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2020, η νέα ανάλυση δείχνει ότι η μείωση αυτή της θνητότητας φάνηκε να σταθεροποιείται ή να φτάνει στο ανώτατο όριό της μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2020» αναφέρουν οι υπογράφοντες.

Ως προς την παρατηρούμενη μείωση, οι ίδιοι επισημαίνουν πως η επιστημονική γνώση σχετικά με το ποιες θεραπείες έχουν αποτέλεσμα και ποιες όχι έχουν αυξηθεί.

Για παράδειγμα στεροειδή (όπως η δεξαμεθαζόνη) μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο ή βρίσκονται στον αναπνευστήρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Επίσης έχει αλλάξει σταδιακά η χορήγηση οξυγόνου και η αντιμετώπιση των θρομβώσεων στο αίμα σε ασθενείς με Covid-19.

Οι συντάκτες διερωτώνται για τις πιθανές επιπτώσεις των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στους ασθενείς στις Εντατικές.

Πάντως, ο Πίτερ Χόρμπι, υπεύθυνος της κλινικής έρευνας Recovery που είχε ανακαλύψει την αποτελεσματικότητα της δεξαμεθαζόνης στην αντιμετώπιση της Cοvid-19, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι τα ήδη χορηγούμενα φάρμακα αναμένεται να έχουν καλά αποτελέσματα και έναντι των νέων παραλλαγών, διότι ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών και δεν επιτίθενται απευθείας στον ίδιο τον κορωνοϊό.

Περισσότερα Άρθρα

Νάγια Ριβέρα: Η ηθοποιός του Glee πάλεψε να σώσει τον γιο της πριν πνιγεί

Πριν εξαφανιστεί στην λίμνη Piru, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, η γνωστή ηθοποιός από τη σειρά “Glee”, Νάγια Ριβέρα, χρησιμοποίησε τις τελευταίες της δυνάμεις για να βάλει τον 4χρονο γιο της στο σκάφος, αλλά δεν της έμεινε ενέργεια για να καταφέρει να σώσει τον εαυτό της, ανέφεραν οι Αρχές σε συνέντευξη Τύπου, που έγινε αργά το […]

Δωρεάν προσωπίδες από την Ερμιονίδα για το προσωπικό των νοσοκομείων της Αργολίδας (video)

Τα πλαστικά μέρη εκτυπώνονται  με υψηλή  και ακρίβεια στον Printer 3D στη συνέχεια συναρμολογούνται με το ειδικό πλαστικό ,και τον ιμάντα στερέωσης και είναι έτοιμα για χρήση . Καλύπτουν τις ειδικές προδιαγραφές  ,και έχουν το πλεονέκτημα  ότι απολυμαίνονται,καθαρίζονται σε χαμηλή  θερμοκρασία ως 40 ο C και μετά από 45 λεπτά είναι έτοιμα για χρήση ξανά. […]

Follow by Email