15 °C Argos, GR
2 Μαρτίου 2024

Ναύπλιο: Αρχιερατικός εσπερινός του Πολιούχου Αγίου Αναστασίου (pics)

Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 η πρωτεύουσα της Αργολίδας το Ναύπλιο, γιορτάζει με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο της Άγιο Αναστάσιο.

Την παραμονή της εορτής Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 στον προσκυνηματικό Ιερό ναό του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας κ.Νεκταρίου.

Ο εορταστικός εσπερινός τελέσθηκε παρουσία και του Γενικού Αρχιερατικού της Μητροπόλεως Αργολίδας Πρωτοπρεσβύτερου π.Πέτρου Αθανασόπουλου, ενώ έψαλλαν ο πρωτοψάλτης και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ναυπλιέων, Κωνσταντίνος Ρούτουλας και ο λαμπαδάριος Κώστας Παπαγεωργίου.

Ὁ Προσκυνηματικός Ιερός ναός του Αγίου Αναστασίου παρέμεινε ανοικτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προς διευκόλυνση των πιστών.

Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κιντής, ευχαρίστησε όσους τίμησαν τον Άγιο Αναστάσιο.

Τήν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς, Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στὶς 6 π.μ., στὸν πανηγυρίζοντα Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀναστασίου, θά ψαλεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἐν συνεχείᾳ θὰ τελεσθεῖ ἡ πρώτη Θεία Λειτουργία ἡ ὁποία θα περατωθεῖ στὶς 9:00 π.μ.

Κατόπιν, στὶς 9:30 π.μ θὰ τελεσθεῖ δεύτερη Θεία Λειτουργία ἱερουργούντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.

Στὶς 12:00 θὰ ψαλλεῖ ἡ Παράκληση τοῦ Ἁγίου Ἀναστασίου καὶ στὶς 6:00μ.μ ὁ μεθέορτος Ἑσπερινός.

Ὁ Προσκυνηματικός Ἱερός Ναός τοῦ Ἁγίου Ἀναστασίου θὰ παραμείνει ἀνοικτός καθ’ ὅλη τη διάρκεια τῆς ἡμέρας πρὸς διευκόλυνση τῶν πιστῶν. Ἡ εἴσοδος στὸν Ἱερό Ναό, ἡ παραμονή σ’αὐτόν καὶ ἡ προσκύνηση καθ’ ὅλη τὴ διάρκεια τῆς ἡμέρας, θὰ γίνεται σύμφωνα μὲ τὰ προβλεπόμενα ὑγειονομικά μέτρα γιά τὸν περιορισμό τοῦ κορονοϊοῦ.

Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας εκ Ναυπλίου

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς το επάγγελμα. Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε. Οι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό υπό την επήρεια των μαγικών, έχασε ο νέος τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.

Όταν τον είδαν οι Τούρκοι, έτσι αλλόκοτο, τον έκαναν να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, κατανοεί ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το πετάει στο χώμα και αρχίζει να φωνάζει με δυνατή φωνή και με τόλμη μέσα στο πλήθος των Τούρκων ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.

Οι Τούρκοι μόλις είδαν ότι μετάνιωσε, έτρεξαν καταπάνω του και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον έφεραν στον κριτή. Ο κριτής επιχειρούσε με διάφορες πλεκτάνες, πότε κολακεύοντας και πότε φοβερίζοντας, να τον κάνει να αρνηθεί την Χριστιανική πίστη. Αλλά ο Μάρτυρας δεν τα λογάριαζε όλα αυτά και ακλόνητος έλεγε με τόλμη ότι δεν αρνείται τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύει και Τον προσκυνά ως δημιουργό και σωτήρα του ενώ την πίστη στον Αλλάχ δεν την χρειάζεται και την αποστρέφεται. Όταν άκουσε αυτά ο κριτής έδωσε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.

Αλλά οι Τούρκοι δεν τον άκουσαν και με το που τον έβγαλαν από το κριτήριο όρμισαν πάνω του όπως παλιά οι Ιουδαίοι στον πρωτομάρτυρα Στέφανο και άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια κατατρυπούσαν το κορμί του Μάρτυρα μέχρι που το κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια.

Έτσι ετελειώθη την 1η Φεβρουαρόυ 1655 μ.Χ. (κατά άλλους το 1654 μ.Χ.) ο ευλογημένος Αναστάσιος και έλαβε του μαρτυρίου το στεφάνι και τώρα ευφραίνεται στο χορό των Μαρτύρων εις δόξαν του Τριαδικού Θεού. Με Βασιλικό διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1935 μ.Χ. καθιερώθηκε η 1η Φεβρουαρίου ως ημέρα ολοκληρωτικής αργίας των καταστημάτων Ναυπλίου.

Ακολουθίες συνέθεσαν ο Μητροπολίτης πρώην Καρπάθιου και Κάσου Νείλος Σμυρνιωτόπουλος και ο Υμνογράφος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Βοήθειά μας ο Άγιος Νεομάρτυς Αναστάσιος!!!

Περισσότερα Άρθρα

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Αντόνιο Μπαντέρας και μπήκε σε καραντίνα

Ο διάσημος ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας, ηλικίας 60 ετών, γνωστοποίησε σήμερα πως διαγνώστηκε με τη νόσο COVID-19 και βρίσκεται σε καραντίνα. «Θα ήθελα να προσθέσω πως νιώθω σχετικά καλά, λίγο παραπάνω κουρασμένος απ’ ό,τι συνήθως και είμαι πεπεισμένος πως θα αναρρώσω όσο το δυνατόν συντομότερα», έγραψε ο Ισπανός πρωταγωνιστής σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες της Αργολίδας για τις αποζημιώσεις λόγω των ζημιών σε βερίκοκα και ροδάκινα

Οι φετινοί ανοιξιάτικοι παγετοί ζημίωσαν σημαντικά την αγροτική παραγωγή της χώρας μας. Ιδιαίτερα στο νομό Αργολίδας προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή των πυρηνοκάρπων (βερίκοκα και ροδάκινα), βασικό προϊόν πολλών αγροτών της περιοχής μας. Αφού βγήκαν οι προβλεπόμενες αναγγελίες ζημιάς και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υπέβαλαν τις δηλώσεις τους, το «επιτελικό» Κράτος του κ. Μητσοτάκη, στην επικοινωνία […]