19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Euroleague: Τζάμπα ήττα για τον Ολυμπιακό – Έχασε 76-74 από τη Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός έχασε μία τεράστια ευκαιρία να κάνει το δύο στα δύο απέναντι στην πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, αφού ηττήθηκε μετά από «θρίλερ» στην 4η περίοδο, με 74-76, στο ΣΕΦ, για την 23η αγωνιστική της Euroleague.

Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να αποβάλλεται με δεύτερη τεχνική ποινή στα 6΄΄ πριν τη λήξη, μετά από διαμαρτυρίες του για ένα αμφισβητούμενο φάουλ του Ζαν-Σαρλ στον Χίγκινς και το εκπρόθεσμο φόλοου του Γιώργου Πρίντεζη.

Δείχνοντας για πολλοστή φορά φέτος πολλά πρόσωπα, η ομάδα του Πειραιά επέστρεψε από το -12 ενός κακού πρώτου μέρους, χάρη σε επιμέρους σκορ 23-1στην 3η περίοδο, όταν πίεσε στην άμυνα, μάζεψε τα επιθετικά ριμπάουντ, σκόραρε στο low post με Πρίντεζη (10π.) και Έλις (8π., 13ρ.), έβαλε και τα μακρινά σουτ με ΜακΚίσικ (18π.) και Σπανούλη (12π. με 1/6 τρίποντα). Ο Κώστας Σλούκας πέτυχε 11 πόντους και είχε 5 ασίστ.

Παρά τις απουσίες δύο παικτών «κλειδιά» στη θέση «3», τους Κώστα Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοφ, οι «ερυθρόλευκοι» κοίταξαν την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στα μάτια, αλλά στο τέλος συμβιβάστηκαν σε μία 3η διαδοχική ήττα και ρεκόρ 11-12 που τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την οκτάδα.

«Πλήγωσαν» στα τελευταία λεπτά τον Ολυμπιακό, οι έξι πόντοι του Νικ Καλάθη (12π., 7ασ.)! Η Μπαρτσελόνα που δεν είχε τον Άλεξ Αμπρίνες στη σύνθεσή της παραμένει στην πρώτη θέση με 17-6. Τεράστια ζημια στην 4η περίοδο έκανε ο Νίκολα Μίροτιτς που τέλειωσετον αγώνα με 16 πόντους. Ο Κόρι Χίγκινς πέτυχε 14 πόντους, 11 ο Πιερ Οριόλα (τους 10 στην 1η περίοδο) και 10 ο Μπράντον Ντέιβις.

Τα δεκάλεπτα: 12-21, 30-40, 53-50, 74-76

Κακό ξεκίνημα, μία ακόμη φορά, πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός και έδωσε το δικαίωμα στην Μπαρτσελόνα να προσπεράσει με +11, 2-13. Ο Πιερ Οριόλα πέτυχε τους 6 από τους πρώτους 13 πόντους της Μπάρτσα, ενώ από ένα τρίποντο σημείωσαν οι Καλάθης και Χίγκινς. Ο Μπαρτζώκας είχε ξεκινήσει τον Χαραλαμπόπουλο στην αρχική πεντάδα, μαζί με τους Σλούκα, Τζένκινς, Πρίντεζη και Έλις. Ο Σλούκας με 4 σερί πόντους και την πρώτη ασίστ του στο παιχνίδι προσπάθησε να δώσει ώθηση στον Ολυμπιακό που βρέθηκε και στο -12, 6-18, όταν ο Πιερ Οριόλα «έγραψε» 10 πόντους στο κοντέρ του. Αν και ο Οκτάβιους Έλις μάζεψε 8 ριμπάουντ (!) σε αυτή την 1η περίοδο, αυτά έμειναν αναξιοποίητα από τους «ερυθρόλευκους», αφού είχαν 0/6 τρίποντα και 6 λάθη. Οι Μάρτιν, Πρίντεζης και Ζαν-Σαρλ μείωσαν σε 12-21, σκορ 1ης περιόδου.

Στο «5» έβαλε τον Γάλλο φόργουορντ Λιβιό Ζαν-Σαρλ ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ένα σχήμα που απέδωσε, υπό την έννοια πως ο Ολυμπιακός, με βασικό σκόρερ τον Σακίλ ΜακΚίσικ, μείωσε στους 5 πόντους τη διαφορά, 22-27. Ο Χασάν Μάρτιν, όμως μόλις είχε συμπληρώσει τα 3 φάουλ, πλήγμα για τη φροντ λάιν των Πειραιωτών. Δύο τρίποντα από τους Ρόλαντ Σμιτς και Άνταμ Χανγκά (26-37) απέτρεψαν μία περαιτέρω μείωση της διαφοράς για τον Ολυμπιακό. Έναν Ολυμπιακό χωρίς δημιουργία, χωρίς κίνηση, με εμμονή στο ένας εναντίον ενός και όλα αυτά απέναντι στην καλύτερη άμυνα της Euroleague φέτος. Παρ’ όλα αυτά, το -10, 30-40, του ημιχρόνου, ήταν μια διαχειρίσιμη διαφορά για τον Ολυμπιακό, αν λάβει υπόψη κανείς πως οι παίκτες του Μπαρτζώκα είχαν 1/12 τρίποντα στα πρώτα 20 λεπτά.

Κατά την… προσφιλή τους συνήθεια, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα αφυπνίστηκαν στην 3η περίοδο. Πως; Πίεσαν στην άμυνα, κράτησαν χωρίς σκορ την Μπαρτσελόνα για τριάμισι λεπτά και από εκεί βρήκαν ρυθμό στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός απάντησε με επιμέρους σκορ 23-10 στο 3ο δεκάλεπτο! Αφού έκανε το ένα κλέψιμο μετά το άλλο στο «ζωγραφιστό», πήρε τα επιθετικά ριμπάουντ και τροφοδότησε τους Πρίντεζη και Έλις, οι οποίοι πέτυχαν πόντους στο low post. Καταλυτικός ήταν και ο Σακίελ ΜακΚίσικ που πέτυχε 9 πόντους στην 3η περίοδο φτάνοντας τους 14 στο 30ο λεπτό. Από πλευράς Καταλανών, ο Νίκολα Μίροτιτς ήταν αυτός που πέτυχε τους 6 από τους 10 πόντους της ομάδας του. Ο Σπανούλης ισοφάρισε σε 50-50, 59΄΄ πριν ολοκληρωθεί η 3η περίοδος, επιχείρησε τρίποντο αλλά ήταν άστοχος αμέσως μετά, αλλά πήρε ο ίδιος το επιθετικό ριμπάουντ, βρήκε «στημένο» τον ΜακΚίσικ έξω από τη γραμμή του τριπόντου και ο Αμερικανός ήταν εύστοχος δίνοντας την πρωτοπορία στον Ολυμπιακό, 53-50 (σκορ 3ης περιόδου).

Όπως ολοκληρώθηκε το 3ο δεκάλεπτο, έτσι ξεκίνησε το 4ο: Με τρίποντο του ΜακΚίσικ, για το 56-50. Ο Μπράντον Ντέιβις ανέλαβε να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Μπαρτσελόνα, πέτυχε 6 πόντους, 59-57, αλλά ο Σπανούλης, μετά από 4 άστοχα τρίποντα, αποδείχτηκε αποτελεσματικός στο 5ο, 62-57. Το παιχνίδι έγινε «θρίλερ» με την Μπαρτσελόνα να ισοφαρίζει σε 67-67, στο 37ο λεπτό, μετά από 6 πόντους του Νικ Καλάθι και 2 βολές του Μίροτις. Ο Σλούκας ήταν εύστοχος σε τρίποντο (70-67), αλλά δέχτηκε αμέσως μετά τρίποντο του Κόρι Χίγκινς (70-70). Σπανούλης και Μίροτιτς διαμόρφωσαν το 72-72, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να παίρνει και την επόμενη επίθεση για το 74-72, 1:10 πριν τη λήξη. Ο Τζένκινς έστειλε τον Μίροτιτς στη γραμμή των βολών και ο ψηλός των «μπλαουγκράνα» δεν λάθεψε, 74-74. Απέμεναν 44΄΄, όμως ο Καλάθης έκλεψε την μπάλα και ο Ζαν-Σαρλ χρεώθηκε με φάουλ στον Χίγκινς στα 6’’. Οι διαμαρτυρίες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή, ήταν η δεύτερη, και ο προπονητής του Ολυμπιακού αποχώρησε για τα αποδυτήρια. «Αποφασίζετε για την τύχη του ματς» φώναξε στους διαιτητές και συγκεκριμένα στον 3ο διαιτητή, τον Πολωνό Τόμας Τραβίτσκι που τον χρέωσε με τεχνική ποινή, αποχωρώντας ο Μπαρτζώκας. Ο Μίροτιτς ήταν άστοχος στη βολή της τεχνικής ποινής, όμως ευστόχησε και στις δύο από το φάουλ του Ζαν-Σαρλ ο Χίγκινς (74-76). Μετά το τάιμ άουτ, ο Σπανούλης ήταν άστοχος σε τρίποντο στα 3΄΄, ο Χασάν Μάρτιν πήρε το ριμπάουντ αλλά αστόχησε, ο Σλούκας πήρε με τη σειρά του το επιθετικό ριμπάουντ αλλά ήταν άστοχος και εν συνεχεία στο φόλοου ο Πρίντεζης ευστόχησε μεν… όμως οι διαιτητές συμβουλεύτηκαν το instant replay και ήταν εκπρόθεσμο.

Διαιτητές: Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία), Μιλιβόγιε Γιόβτσιτς (Σερβία), Τόμας Τραβίτσκι (Πολωνία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάρισον 1, Χαραλαμπόπουλος, Λαρεντζάκης 3 (1), Σπανούλης 12 (1), Σλούκας 11 (1), Μάρτιν 5, Πρίντεζης 10 (1), Ζαν-Σαρλ 6, Τζένκινς, Έλις 8, ΜακΚίσικ 18 (4)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 10, Βέστερμαν, Χανγκά 3 (1), Μπολμάρο, Σμιτς 7 (1), Οριόλα 11, Χίγκινς 14 (2), Μαρτίνεθ, Κούριτς 3, Μίροτιτς 16 (1), Καλάθης 12 (1)

ΠΗΓΗ: Ε.Τ.

Περισσότερα Άρθρα

Τάσος Λάμπρου: Νέοι αυτοσχεδιασμοί στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεντρωτικό και υπέρμετρα πλειοψηφικό το νέο εκλογικό σύστημα

Συγκεντρωτικό και υπέρμετρα πλειοψηφικό το νέο εκλογικό σύστημα Ήταν να το ζήσουμε και αυτό, κάθε κυβέρνηση να έχει αντικειμενικό στόχο να λύσει τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ βρισκόμαστε ως κοινωνία στο σημείο «μηδέν» αφού η υγειονομική κρίση καλά κρατεί, η οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται στην «εποχή των παγετώνων», με παγωμένη οικονομική δραστηριότητα. Η κεντρική […]

Με «πάρτι» από τα 6,75μ. στο δεύτερο ημίχρονο, 79-68 ο Ολυμπιακός τη Φενέρμπαχτσε!

Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο από τα τρία βήματα που απαιτούνται για να σφραγίσει το εισιτήριο, που οδηγεί στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου, καθώς επιβλήθηκε με 79-68 της Φενέρμπαχτσε, στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τα πλέι οφ της Euroleague, που διεξήχθη στο κατάμεστο ΣΕΦ. Με τον Αϊζάια Κάναν να «τιμωρεί» τους Τούρκους από τα 6,75 […]