19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι νέες «κόκκινες» περιοχές στην Ελλάδα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου

 

Η οριζόντια και διάσπαρτη αύξηση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες οδήγησε σε επαναφορά αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Αττική και σε άλλες 9 περιοχές σε όλη την επικράτεια από αύριο (30/1) και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

«Τα υγειονομικά δεδομένα επιβάλλουν την προστασία της υγείας των πολιτών και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Σε εβδομαδιαία βάση, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγείται την προσαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Ειδικά σε ορισμένες περιοχές, βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και γι’αυτό κρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Από αύριο στις 6 το πρωί επανερχόμαστε στον χάρτη μέτρων υγειονομικής ασφάλειας. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο Επίπεδο Β, που απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα. Εκεί μπορούν να μπουν τοπικές ενότητες ή και ολόκληρες περιφέρειες. Ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια«, επισήμανε.

Αυτά είναι: Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με αποστολή SMS στο 13033 για 6 λόγους:

εργασίας, εκ περιτροπής τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης

ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία

λειτουργία δικαστηρίων

διεξαγωγή Super league 1 και 2 και Basket League.

«Το μεγαλύτερο μέρος παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και γι’αυτό βρίσκεται στο επίπεδο 1», εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

 

Οι «κόκκινες περιοχές»

Αύξηση κρουσμάτων είχαμε στους Δήμους Λέσβου, Εορδαίας, Θήβας, Τανάγρας, Σπάρτης, Χαλκιδέων, Νέου Αλιβερίου Ευβοίας, Πατρέων, Νέας Προποντίδας, Θήρας, στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και την Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσων) με 2.597 κρούσματα.

Έτσι, από αύριο στις 6 το πρωί, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, στις χαρακτηριζόμενες ως κόκκινες περιοχές. Η Αττική εξαιρείται λόγω αυξημένου πληθυσμού και η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Επιστρέφει το click away και το προκαθορισμένο ραντεβού σε καταστήματα και κομμωτήρια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των κόκκινων περιοχών, ειδικά στη Σπάρτη και τον Δήμο Αχαρνών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι από 171 ενεργά κρούσματα στις 15 Ιανουαρίου, σήμερα έχουμε 188. «Ο αυξητικός ρυθμός μαθηματικά θα μας οδηγήσει σε αξιολόγηση νέων και αυστηρότερων μέτρων», τόνισε.

 

Μέτρα για το Επίπεδο Α

Γι’αυτό θα ισχύουν τα εξής επιπλέον μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα λειτουργούν δια ζώσης.

Στους χώρους λατρείας, θα επιτρέπεται ανώτατο όριο 25 ατόμων ή 50 στην περίπτωση των μητροπολιτικών ναών.

Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ξεκινούν να λειτουργούν.

Περισσότερα Άρθρα

Παρέμβαση Μάκαρη για την συμμετοχή ασφαλισμένων στα γενόσημα

Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα Σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας και σε μια περίοδο που το δημόσιο σύστημα υγείας υποχρηματοδοτείται η αύξηση έως 80% της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε 1700 γενόσημα φάρμακα αποτελεί πρόκληση αφού θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τις ασθενέστερα οικονομικά […]

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Αυτοκίνητο έπεσε σε χαράδρα στην Αρκαδία: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας

Δύο νεκροί και ένας τραυματίας, είναι ο απολογισμός του απογευματινού, σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος στην περιοχή του Μαινάλου Αρκαδίας. Το τροχαίο, δηλώθηκε στις 17:25 και έλαβε χώρα, στο 20ο χλμ. του επαρχιακού δρόμου Τρίπολης-Αλωνίσταινας. Αυτοκίνητο, με κατεύθυνση την Τρίπολη, εξετράπη της πορείας του και βρέθηκε σε παρακείμενη χαράδρα. Αποτέλεσμα της εκτροπής και της πτώσης του οχήματος, ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός δύο ατόμων και ο τραυματισμός ενός ακόμα, σύμφωνα […]