11 °C Argos, GR
3 Μαρτίου 2024

Αυξημένη επικινδυνότητα στον Ισθμό της Κορίνθου

Να κηρυχθεί η περιοχή της Διώρυγας της Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Υποδομών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων στη διώρυγα.

Μετά από αυτοψία, οι τεχνικοί του υπουργείου υπογράμμισαν την ανάγκη να πραγματοποιηθεί άμεσα τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, και εκτίμησαν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες και στην συνέχεια εργασίες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-9 εκατ. ευρώ.

«Για να μπορέσει όμως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά, απαιτείται αρχικά να υπάρξει αρμοδιότητά του, συνεπώς θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) το οποίο ήδη δρομολογείται» σημειώνει ο κ. Δήμας. Λόγω των συνθηκών – προσθέτει ο ίδιος – ζήτησε από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «με βάση πάντοτε στις επιστημονικές αναλύσεις» όπως υπογραμμίζει.

«Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο καθηγητής κ. Λέκκας και ο γενικός διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος, η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Ακόμη, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις μελέτες και τις απαραίτητες κατασκευές της διώρυγας Κορίνθου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τέλος, ο υφυπουργός γνωστοποιεί πως για την πορεία των επεμβάσεων στη διώρυγα, ενημέρωσε και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, όπως επίσης και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

ΔΕΥΑΝ: Η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης της επιχείρησης είναι αυτονόητη σε συνδυασμό με την αυτονόητη πληρωμή και εξόφληση των οφειλών σε αυτή

Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας, και όχι μόνο, δοκίμασε και δοκιμάζει τις αντοχές και την ανθεκτικότητα όλων των δημόσιων και δημοτικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ναυπλίου (Δ.Ε.Υ.Α.Ν.). Αμέσως μόλις εξαγγέλθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας, η ΔΕΥΑΝ με αίσθημα ευθύνης, ως κοινωφελής […]

«Καλή τύχη κύριε Γκόρσκι…»

Λέγεται πως μία από τις πρώτες φράσεις που είπε ο Νιλ Άρμστρονγκ όταν πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, το πρωί της 20ής Ιουλίου 1969, ήταν «καλή τύχη κύριε Γκόρσκι». Το ερώτημα ποιος είναι ο κ. Γκόρσκι και γιατί του ευχήθηκε καλή τύχη, έμεινε αναπάντητο για πολλά χρόνια. Το μυστήριο έλυσε ο ίδιος ο Άρμστρονγκ, […]