19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ.


Επίσημα αποκαλυπτήρια πριν λίγο για τις παραμέτρους του νέου εκλογικού νόμου των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Ακολουθεί το ακριβές απόσπασμα από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο:

« (…) Από την ατζέντα της σημερινής ημερήσιας διάταξης επιτρέψτε μου να προτάξω την αναμόρφωση του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43 % των ψήφων. Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου.

Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60 %, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά.

Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3 % όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 πού ήταν σήμερα. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής.

Περισσότερα Άρθρα

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: «Τρέχουν» οι αιτήσεις –Τι πρέπει να κάνετε

Χιλιάδες αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα έχουν κατατεθεί από την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 19 Ιανουαρίου. Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι γύρω στο 1 με 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο τον […]