15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ερώτηση στη Βουλή «Έγκριση και χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID-19»

Τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την έγκριση και την ευρεία χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID-19 ζητά να πληροφορηθεί ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Υγείας  κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Έγκριση και χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID-19

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενώ στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 και οι διαδικασίες γύρω από αυτόν, πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι εξίσου μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο θέμα της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών με COVID-19.

Ο λόγος είναι ότι ναι μεν ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 θα δημιουργήσει το τείχος κατά της πανδημίας και θα δώσει μία σημαντική διέξοδο στην υγειονομική κρίση που βιώνουμε, από την άλλη πλευρά η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού θα αργήσει να επιτευχθεί και μέχρι να γίνει πραγματικότητα οι πολίτες δυστυχώς θα συνεχίσουν να νοσούν και να χρειάζονται την καλύτερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπιση προκειμένου να αποφευχθεί όσο γίνεται περισσότερο η θνησιμότητα.

Ήδη ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη χορήγηση πολλά υποσχόμενων θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα αρχικά της εταιρίας Elli Lilly και στη συνέχεια της εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals.

Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της εταιρίας Regeneron Pharmaceuticals κ. Χρήστος Κυρατσούς η εν λόγω εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου το σκεύασμα του τεχνητού μονοκλωνικού αντισώματος που παράγει, να λάβει άμεσα έγκριση και στην χώρα μας, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς ήδη από τους πρώτους μήνες του 2021.  Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα και ο πλήρης φάκελος του σκευάσματος της εταιρίας Elli Lilly θα κατατεθεί προς έγκριση στον ΕΟΦ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεδομένης της εκθετικής αύξησης των θυμάτων του κορωνοϊού και της αγωνίας των ήδη πασχόντων για την χορήγηση της αποτελεσματικότερης δυνατής θεραπείας, συνιστά προτεραιότητα δημόσιας υγείας και δημοσίου συμφέροντος η ταχύτητα εισαγωγής καινοτόμων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην Χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  • Είναι στις προθέσεις σας η άμεση έγκριση και η άμεση ευρεία χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID-19 στα Νοσοκομεία της χώρας μας;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Περισσότερα Άρθρα

Ο Νίκος Καραμαδούκης υποψήφιος με την “Δυνατή Ερμιονίδα”

Ο Νίκος Καραμαδούκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κρανίδι. Σπούδασε προγραμματιστής συστημάτων και εφαρμογών Η/Υ . Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτό το αντικείμενο από το 2003 στον τόπο του, την Ερμιονίδα. Η πολυετής επαφή με τους συμπολίτες του και η επιθυμία για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο αποτελεί κίνητρο για εκείνον, ώστε να είναι υποψήφιος με […]

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τις δράσεις του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen

Κυρίες και κύριοι, αγαπητή Ursula, Υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα: στην ουσιαστική αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ταυτόχρονη έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Είναι -πιστεύω- η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία. Αλλά και η […]