17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Δ. Καμπουράκης: Σήμερα «μην τρέχετε», αύριο «γιατί αργήσατε;»

Χθες μιλούσα τηλεοπτικώς με τον δήμαρχο των Λειψών. Οκτακόσιοι άνθρωποι όλοι κι όλοι, αγκιστρωμένοι πάνω σ’ έναν βράχο μεταξύ Πάτμου και Λέρου, περιμένουν κι αυτοί σαν όλους να εμβολιαστούν από μέσα Γενάρη. Μετά φόβου Θεού ρώτησα τον δήμαρχο –το ομολογώ- αν ξέρει τίποτα για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού στο νησί του. «Βεβαίως» μου είπε με φυσικότητα, «οι Λειψοί έχουν ήδη έτοιμο ένα από το 1039 εμβολιαστικά κέντρα».

Σας εξομολογούμαι την αμαρτία μου. Ξέροντας τους ρυθμούς που δουλεύει το ελληνικό κράτος και ειδικά τον φόρτο εργασίας –λόγω πανδημίας- που υπάρχει στο υπουργείο υγείας και στους εποπτευόμενους οργανισμούς του, το τελευταίο πράγμα που περίμενα ν’ ακούσω ήταν ότι σ’ ένα ξεχασμένο νησάκι του Αιγαίου με λίγους κατοίκους θα ήταν έτοιμη η υποδομή για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός μόλις έρθει η πρώτη παρτίδα εμβολίων.

Να όμως που διαψεύστηκα. Και δεν το γράφω για να λιβανίσω κανέναν, ούτε κανένα ρουσφέτι θέλω από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ούτε καμιά εξυπηρέτηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αν κάνουν σωστά την δουλειά τους λέω ένα «μπράβο» κι αν την κάνουν λειψά ή λάθος τους λέω ευθαρσώς «κουμπάρε τράβα παρά πέρα, να έρθει κανένας ικανότερος από σένα». Δεν αντέχω όμως και την υποκρισία που ξεχειλίζει από κείνους που έχουν ως επάγγελμα την αντίδραση και τον μηδενισμό.

Διότι εδώ και δυο σχεδόν μήνες που η κυβέρνηση ανακοινώνει συνεχείς συσκέψεις για την οργάνωση του μελλοντικού εμβολιασμού, ο Σύριζα έχει φάει τα λυσσακά να φωνάζει ότι ο Μητσοτάκης κάνει εμπόριο ελπίδας και ασχολείται με το ανύπαρκτο εμβόλιο για να καλύψει την αποτυχία του στην διαχείριση της πανδημίας. Είχαν φθάσει σε τέτοιο σημείο οι μεμψιμοιρίες του, που σχεδόν ταυτιζόταν με αρνητές και ψεκασμένους.

Φυσικά, αν στις 10 Ιανουαρίου αρχίσει ο εμβολιασμός, να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία πως όπου υπάρξει τρύπα, εκεί θα στρέψει τους προβολείς και τα πυρά της η παρέα της Κουμουνδούρου. «Ξέχασαν τους ακρίτες των μικρών νησιών και των ορεινών περιοχών οι νεοφιλελεύθεροι και εμβολιάζουν μόνο την μπουρζουαζία στο Ψυχικό και στο Κολωνάκι» θα φωνάζουν. Η γνωστή τακτική: σήμερα ρωτούν γιατί τρέχουν κι αύριο γιατί άργησαν. Σήμερα ‘’μην οργανώνεστε’’ κι αύριο ‘’γιατί είστε ανοργάνωτοι;’’

Σημειωτέον ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα σε αριθμό ανθρώπων, γεωγραφική κάλυψη και χρόνο ολοκλήρωσης που έχει βάλει ποτέ το ελληνικό κράτος. Έχουμε άπειρα παραδείγματα μιας κάποιας δουλειά με εκατό άτομα που πρέπει να γίνει και αποδεικνύεται αδύνατο να συντονιστεί ο κρατικός μηχανισμός. Φανταστείτε τώρα να πρέπει μέσα σε δυο ή τρεις μήνες να εμβολιαστεί ένας πληθυσμός έντεκα εκατομμυρίων δίχως εξαίρεση, σε όλη ανεξαιρέτως την επικράτεια και μάλιστα εις διπλούν. Ε ρε βουτηράκι στο ψωμί του Αλέξη…

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Περισσότερα Άρθρα