15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη

Η Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά αποτελεί κάτι σαν οδηγό στη ζούγκλα των απαγορευμένων ουσιών. Μετά από 60 χρόνια προχώρησε σε επαναξιολόγηση σχετικά με την επικινδυνότητά της – μία απόφαση ορόσημο.

Στην Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για να ναρκωτικά η κάνναβη συμπεριλαμβάνεται σε δύο σημεία: Στο Παράρτημα 1, όπου καταγράφονται όλα τα διαθέσιμα σκληρά και επικίνδυνα ναρκωτικά, και το Παράρτημα 4. Εκεί παρατίθενται ονόματα ουσιών που δεν έχουν καμιά απολύτως χρησιμότητα. ‘Η με άλλα λόγια, που θεωρούνται ως τα πλέον εξαρτησιογόνα στον κόσμο. Ο διεθνής οργανισμός έκανε επαναξιολόγηση ειδικά ως προς την κάνναβη, διαγράφοντάς την από αυτό το παράρτημα.

«Δεν θα αλλάξει κάτι»

Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της Heyday, μιας νεας επιχείρησης που εισάγει, αποθηκεύει και διανέμει φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία, υποστηρίζει ότι πρέπει να ακολουθήσουν δύο ακόμη βήματα: μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της χρήσης της και οικονομική στήριξη της έρευνας. Η εταιρεία του δεν αποτελεί πλέον κάτι το αξιοπερίεργο στην αγορά. Μία σειρά από εταιρείες και νέες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα σε αυτό το αυστηρά ρυθμισμένο εμπόριο της φαρμακευτικής κάνναβης. Μετά την επαναξιολόγηση από τα ΗΕ ο κλάδος περιμένει τώρα χαλάρωση των όρων γύρω από τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Ο Στέφαν Κρέμερ περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά τους αυστηρούς όρους φύλαξη της κάνναβης στη Γερμανία: «Θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να μην γίνουμε στόχος επιθέσεων, να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει να ελέγξει με υπόγειους τρόπους το φυτό ή τα φαρμακευτικά υποπροϊόντα του».

Γνώστες του κλάδου θεωρούν πάντως ότι η απόφαση των ΗΕ δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από την κάνναβη. «Δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Ναρκωτικά». λέει ο Αλφρέντο Πασκουάλ από το Marijuana Business Daily, ένα περιοδικό του κλάδου στις ΗΠΑ. «Ολόκληρο το σύστημα βασίζεται σε αυτό το παράρτημα, ο έλεγχος διεθνώς δεν πρόκειται να μειωθεί ξαφνικά».

Απόφαση ορόσημο-έστω και συμβολικά

Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Για παράδειγμα ο Καναδάς και η Ουραγουάη νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση, παραβιάζοντας έτσι όρους της. Η πλειοψηφία των κρατών παρόλα αυτά δεν συμπλέει μαζί τους, συνεχίζοντας να την απορρίπτει. Ωστόσο ο Αλφρέντο Πασκουάλ θεωρεί την επαναξιολόγηση της κάνναβης μετά από απραξία 60 χρόνων ως ορόσημο. «Η συμβολική αλλαγή είναι σημαντική. Ίσως σύντομα η Γερμανία ή άλλες χώρες αποφασίσουν να χαλαρώσουν το νομοθετικό πλαίσιο, λόγω του ότι η ουσία δεν βρίσκεται πλέον στο Παράρτημα 4 και έτσι δεν ανήκει στις πιο επικίνδυνες ουσίες του κόσμου».

Ο Στέφαν Κράμερ θεωρεί ότι τώρα θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστημονική θεμελίωση της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης με μελέτες προς όφελος ολόκληρης της βιομηχανίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Περισσότερα Άρθρα

Στην “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” και η Στυλιανή (Στέλλα) Αγνάντου

Η “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”  μεγαλώνει και ισχυροποιείται ! ΜΑΖΙ  ΜΑΣ και η Στυλιανή (Στέλλα) Αγνάντου του Κωνσταντίνου και της Μαγδαληνής. Η Στέλλα είναι απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πριν από 11 χρόνια πήρε την απόφαση να αφήσει τη Βόρεια Ελλάδα και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Άργος, που έγινε δεύτερη πατρίδα της. Παντρεύτηκε με τον Άκη Κούτσα, […]

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά και νότια φθάνουν κατά τόπους τα 9 και τα 10 μποφόρ. Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Ρίο-Αντίρριο και […]