18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

COVID-19: H ανοσία είναι καλύτερη από ό,τι πιστευόταν αρχικά

Κάθε φορά που καταπολεμάμε μια λοίμωξη αφήνουμε πίσω ορισμένα κύτταρα που θυμούνται πώς μοιάζει αυτός ο εισβολέας. Αυτά ονομάζονται κύτταρα μνήμης και η δουλειά τους, σε περίπτωση άλλης «εισβολής», είναι να προειδοποιήσουν έγκαιρα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Έχουμε δύο κύρια μέρη της προσαρμοστικής μας ανοσοαπόκρισης: Β κύτταρα και Τ κύτταρα. Και τα δύο μπορούν να δημιουργήσουν «μνήμη».

Τα Β κύτταρα δημιουργούν αντισώματα, τα οποία προσδένονται και καταστρέφουν παράγοντες που προκαλούν ασθένειες όπως ιούς και βακτήρια.

Μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία δημοσίευσε μια προκαταρκτική μελέτη, δείχνοντας ότι το σώμα μπορεί να δημιουργήσει Β κύτταρα ειδικά για τον SARS-CoV-2. Η έρευνα έδειξε ότι αυτά τα κύτταρα διαρκούν τουλάχιστον οκτώ μήνες και πιθανότατα ακόμα περισσότερο.

Ενώ οι ερευνητές από την Αυστραλία είδαν μια πτώση στα κυκλοφορούντα αντισώματα κατά του ιού μετά από δύο μήνες στο αίμα των 25 ασθενών που εξέτασαν, βρήκαν κύτταρα μνήμης Β κατά δύο σημαντικών μερών του ιού: την πρωτεΐνη-ακίδα και μια δομική πρωτεΐνη του ιού.

Έχουν υπάρξει μόλις 26 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής. Με 60 εκατομμύρια άτομα που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, η εκ νέου μόλυνση φαίνεται να είναι ένα πολύ σπάνιο συμβάν.

Τι γίνεται με τα Τ κύτταρα; Αυτά είναι κύτταρα που συνδέονται άμεσα με μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα μέσα στο σώμα και τα καταστρέφουν. Όλα τα μολυσμένα κύτταρα που έχουν μέσα τους λαθραία τμήματα του παθογόνου εκπέμπουν σήματα SOS που επιτρέπουν στα Τ κύτταρα να βρουν που είναι κρυμμένος ο εχθρός.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν μια μελέτη τον Σεπτέμβριο που δείχνει τις αποκρίσεις μνήμης Τ κυττάρων στο SARS-CoV-2. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα από Τ κύτταρα μπορεί να θυμάται πώς να ανταποκριθεί σε μολυσμένα με ιό κύτταρα, πολύ μετά την εκκαθάριση της αρχικής λοίμωξης. Ωστόσο η μελέτη δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο διαρκεί αυτό.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε ως προκαταρκτική έκθεση από ερευνητές στην Κίνα και τη Γερμανία, απαντά σε αυτό το ερώτημα. Οι ερευνητές μελέτησαν ασθενείς από τη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα περιστατικά COVID και επομένως έχουν τις παλαιότερες ανοσολογικές αντιδράσεις. Οι αποκρίσεις μνήμης των Τ κυττάρων υπήρχαν εννέα μήνες μετά τη μόλυνση.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ… Ο άνθρωπος που κυνηγούσε την τύχη του

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ… Θα ’θελε πολύ να είχε μια ευχάριστη και πιστή γυναίκα. Από την πόρτα του πέρασαν πολλές, καμία όμως δε σταμάτησε. Αντιθέτως, όλα τα κοράκια έπεφταν πάνω στα χωράφια του, όλοι οι λύκοι στα κοπάδια του κι όλες οι αλεπούδες στο κοτέτσι του. Όποτε έπαιξε, έχανε. Όποτε […]

Η παρέμβαση του Κώστα Γκόνη για τη λειτουργία του «Ξενία Παλλάς»

Ακολουθεί η παρέμβαση του υποψήφιου Δημάρχου Ναυπλιέων Κώστα Γκόνη στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του «Ξενία Παλλάς»   Η Ακροναυπλία στο σύνολό της είναι ένας ιερός βράχος – κάστρο. Αποτελεί μέρος της πολιτιστικής  και ιστορικής μας κληρονομιάς. Με το γκρέμισμα των φυλακών και την ανέγερση […]