18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

ΟΣΕΑΔΕ : Ανακοίνωση για την 47η Επέτειο του Πολυτεχνείου

                   Το ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ, τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα του λαού μας. Τιμάμε σήμερα τον ηρωικό ξεσηκωμό της νεολαίας και των πρωτοπόρων εργαζομένων του ΄73 με τους σύγχρονους αγώνες μας για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, τα επίκαιρα όσο και αδικαίωτα οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα, η ελπίδα για γενικότερες ανατροπές, αποτελούν την πιο πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας.

                     Το ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ καταγγέλλει το σημερινό όργιο αυταρχισμού, συλλήψεων και αστυνομοκρατίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, απέναντι στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, σπάζοντας την επιδιωκόμενη «σιγή νεκροταφείου».

                    Παρά την προσπάθεια  για την συσκότιση του περιεχόμενου της εξέγερσης, αλλά και του συνόλου του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Νοέμβρης του ΄73 θα φωτίζει πάντοτε την αγωνιστική ιστορία του λαού μας, ως η κορύφωση του ηρωικού αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, που γιγαντώθηκε πάνω στην θυσία και την αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές στις εξορίες και στα βασανιστήρια.

                     Σήμερα ο λαός μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή επίθεση στο σύνολο των κοινωνικών, εργασιακών, και δημοκρατικών του δικαιωμάτων, προκειμένου η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί ακόμα μια φορά, προς όφελος των δυνάμεων εκείνων, της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας.
Σήμερα ξέρουμε : Ο αντιδικτατορικός αγώνας μας διδάσκει ότι μπορούμε όλοι μαζί να υψώσουμε τοίχος στην παράδοση των κοινωνικών υπηρεσιών στους εμπόρους του κέρδους, στην νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μπορούμε με αγώνες να απαντήσουμε στις δυνάμεις του κεφαλαίου που οργανώνουν και νομοθετούν την σύγχρονη δουλειά – δουλεία, ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα και ασφάλιση, που επιφυλάσσουν στην νέα – άνεργη γενιά, κακοπληρωμένα προγράμματα «απασχόλησης», που απαιτούν εργαζόμενους λάστιχο ακόμα και τις Κυριακές, δέκα(10) ώρες την ημέρα χωρίς δώρα και δικαιώματα, με συντάξεις πείνας μετά τα 70. Καλυτέρευση της ζωής μας δεν γίνεται να έρθει χωρίς αγώνα, για μια άλλη κοινωνία, που τα κλειδιά της εξουσίας θα τα έχουν εκείνοι που παράγουν τον πλούτο της.

             Καλούμε τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές , μαθαίνοντας την αλήθεια και παίρνοντας στα δικά τους χέρια τη σημαία της πάλης για τα δικαιώματα, το δίκαιο και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καταδικάζει απερίφραστα την αυταρχική, αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17 ης Νοέμβρη και συνυπογράφει το ψήφισμα που επιδόθηκε στην βουλή και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές και είναι δείγμα προθέσεων και για το μέλλον.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση. Αποδείχτηκε ότι τα συνδικάτα και οι φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος είναι αυτοί που τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας σε αντίθεση με την κυβέρνηση που έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στο Δημόσιο σύστημα υγείας, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία και προσπαθεί, αποπροσανατολίζοντας τον λαό, να αποκρύψει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων.

        Το Πολυτεχνείο ζει.  Με τους αγώνες του σήμερα τιμάμε την εξέγερση του Νοέμβρη!

Περισσότερα Άρθρα

Έφυγε από τη ζωή ο Ανέστης Βλάχος

 Την τελευταία του πνοή άφησε ο αγαπημένος ηθοποιός Ανέστης Βλάχος ο οποίος νοσηλευόταν από τις 27 Ιουλίου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο γνωστός «σκληρός» του ελληνικού σινεμά, έδωσε τον δικό του αγώνα όμως δεν τα κατάφερε. Ο βραβευμένος ηθοποιός που μεσουράνησε την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου είχε υποστεί αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η καρδιακή ανεπάρκεια […]

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 2 Αυγούστου

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου συνέβησαν τα εξής: 338 π.Χ. Ο μακεδονικός στρατός υπό την ηγεσία του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας νικά τις συνασπισμένες δυνάμεις της Αθήνας και της Θήβας στη μάχη της Χαιρώνειας, εξασφαλίζοντας τη μακεδονική ηγεμονία στην Ελλάδα και στο Αιγαίο. 46 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Γ’ και […]