23 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Π. Νίκας : Μονόδρομος το κλείσιμο της “Πελοπόννησος” Α.Ε.

“Αναφερόμαστε σε ζήτημα υπαρκτό, διαπιστωμένο, συνδεόμενο με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος, με βεβαιότητα μεγαλύτερο από την αρχική διαπίστωση, που επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με το Νόμο”.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, σημειώνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της “Πελοπόννησος” Α.Ε.- στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) εν όψει της προγραμματισμένης για χθες Πέμπτη 12 Νοεμβρίου γενικής συνέλευσης των μελών της εν λόγω εταιρείας.

Ο περιφερειάρχης, τονίζει παράλληλα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, “φυσικά δεν το δημιούργησε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, ούτε είναι ζήτημα μικροκομματικών ή προσωπικών διενέξεων”, επισημαίνοντας ακόμα:

“Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (πρώην καταπολέμησης της διαφθοράς) με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Εφετών, οι ορκωτοί λογιστές της «Πελοπόννησος» ΑΕ και η διεθνής εταιρεία ορκωτών «tgs» εντοπίζουν το σοβαρό πρόβλημα του ελλείμματος που πρέπει να επιλυθεί με τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πρόσφατα σας έστειλα επιστολή στην οποία με ευθύτητα και φιλαλήθεια σας παρουσίασα ένα σοβαρό πρόβλημα της Περιφέρειάς μας, που φυσικά δεν το δημιούργησε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, ούτε είναι ζήτημα μικροκομματικών ή προσωπικών διενέξεων.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (πρώην καταπολέμησης της διαφθοράς) με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Εφετών, οι ορκωτοί λογιστές της «Πελοπόννησος» ΑΕ και η διεθνής εταιρεία ορκωτών «tgs» εντοπίζουν το σοβαρό πρόβλημα του ελλείμματος που πρέπει να επιλυθεί με τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο.

Επομένως, αναφερόμαστε σε ζήτημα υπαρκτό, διαπιστωμένο, συνδεόμενο με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος, με βεβαιότητα μεγαλύτερο από την αρχική διαπίστωση, που επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με το Νόμο. Φυσικά, για τους υπεύθυνους του ελλείμματος θα αποφασίσουν τα θεσμοθετημένα από την έννομη τάξη όργανα, όπως και τα χρήματα που λείπουν θα επιστραφούν στους δικαιούχους που είναι η Περιφέρεια το Περιφερειακό Ταμείο και κάποιοι Δήμοι.

Ελαβα, λοιπόν, σήμερα την απόφαση της συνεδρίασής σας για αυτό το θέμα, στην οποία προτείνεται «η αγορά από την Περιφέρεια προνομιούχων μετοχών», όταν ασφαλώς όλοι γνωρίζουν πως αυτό δεν επιτρέπεται από το άρθρο 194 παρ. α του Ν.3852/2010 για ευνόητους λόγους. Επομένως και μετά από αυτή την απόφασή σας ως λύσεις διαφαίνονται:

  1. Η αναστολή λειτουργίας, η εκκαθάριση εν λειτουργία της «Πελοπόννησος» ΑΕ με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την Περιφέρεια, αφού ήδη η εταιρεία υλοποιεί προγραμματικές εκατομμυρίων ευρώ (μελέτες, κουνούπια, τουριστική προβολή, κλπ)
  2. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η συμμετοχή σας σε αυτό κατά 50%.

Επαναλαμβάνω ότι:

Δυστυχώς κληρονομήσαμε ένα μείζον πρόβλημα, ένα διαπιστωμένο πρόβλημα. Η διαπίστωση του προβλήματος έγινε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τους ορκωτούς λογιστές της «Πελοπόννησος» ΑΕ και τη διεθνή εταιρεία ορκωτών «tgs».

Ηθελα όμως να σας παρακαλέσω στην περίπτωση που επαναλάβετε τη συνεδρίαση για αυτό το θέμα, να καλέσετε τους Ορκωτούς Λογιστές (είναι οι ίδιοι για μια εξαετία ορισμένοι από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή), έγκριτους νομικούς κατά την κρίση σας ή στελέχη της «Πελοπόννησος» ΑΕ για πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Με τη βεβαιότητα ότι θέλετε:

– να συμβάλετε στην επίλυση μιας «κακοφορμισμένης πληγής» που δημιουργήθηκε πριν από εμάς

– να βοηθήσετε ουσιαστικά την Περιφερειακή Αρχή στο έργο της

– να συμβάλετε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ μας που σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει.

 

Με εκτίμηση

Ο Περιφερειάρχης

και πρόεδρος της «Πελοπόννησος» ΑΕ

Παναγιώτης Ε. Νίκας”

 

Την επιστολή του περιφερειάρχη μπορείτε να την δείτε εδώ.

Περισσότερα Άρθρα

ΤΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ – Για τα φούμαρα της μείωσης της φορολογίας από τη ΝΔ

Προκαλούν και τη νοημοσύνη και τη μνήμη του λαού οι αναφορές της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο φορολογικό, γιατί ήταν αυτοί που έγδαραν μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς άδικους φόρους, την ίδια ώρα που μείωναν τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και συνεχίζουν να διατηρούν τις προκλητικές […]

Εξαφανίστηκε 17χρονη από το Περιστέρι

Νέος συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την 17χρονη Μαγδαληνή που εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Περιστέρι. Η ανακοίνωση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει: Στις 13/5/2021, στις  17:30, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Περιστέρι, η Μαγδαληνή Κ. 17 ετών, ελληνικής καταγωγής. Κατόπιν αιτήματος των οικείων της το Χαμόγελο Του Παιδιού προέβη […]